All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

För att förhindra identitetsstöld från bostad

->

Identitetsstöld är ett ökande problem i Norge. En av de viktigaste sakerna du kan göra för att undvika att hända dig är att skydda all information som innehåller information som namn, adress och telefonnummer. Var särskilt uppmärksam på alla dokument som innehåller personnummer och kontouppgifter.

- Alla kan ta enkla steg för att undvika identitetsstöld. Det viktigaste är att införa rutiner för lagring och bortskaffande av dokument och elektroniska lagringsenheter med känslig information, säger Thomas Bjur av Veolia Environment AS - Säkerhetspolisen.

Lås postlåda

Mailbox är kanske det enklaste stället att hämta information om människor. I brevlådor hittar du lönebrevslister, kontoutdrag, skattcertifikat, bankkort och koder och mycket mer. Det här är information som brottslingar kan använda för att stjäla din identitet och knacka på ditt konto. Sätt ett lås på en brevlåda för att undvika att någon stjäl ditt mail innan det tas hem.

Kartläggning av papper På samma sätt som att skydda informationen som skickas till dig bör du skydda informationen när du inte längre behöver dokumenten. Kasta inte dem i vanligt avfall, men se till att det är strimlat före återvinning. Dokumentförstörare för kostnader hemmabruk av 159, - NOK och kan köpas från platser som NetOnNet och Halidan

Ha netikett

Identitetsstöld är i många fall it-brottslighet, och Internet är ett praktiskt verktyg för brottslingar. Inspektionen har på sina webbplatser skrivit en hel del råd om hur man kan förebygga identitetsstöld, och många av dem är på väg att iaktta försiktighet bara på nätet:

* inte ge ut personlig information till okända på telefon, via e post eller via Internet om inte ditt initiativ kommer från dig.

* Klicka inte på länkar i e-post från institutioner du tydligen vet och ange personuppgifter på sidan du ska; Ange också adressen du känner till tidigare.

* Använd brandväggar, virusskydd och anti-spyware

* Använd inte enkla lösenord på nätet . Och kom ihåg att vissa företag skyddar ditt lösenord för dåligt. Därför bör du undvika att använda samma lösenord överallt.

Ta bort datainformation

När det är dags att byta ut din dator, är det viktigt att vara medveten om att din hårddisk kan vara full av personuppgifter som lagras i e-post, PM och brev. Även om du tar bort dokument kommer spår kvar.

- Det finns enkel teknik att hämta information som har tagits bort. När du levererar gamla datorutrustning för återvinning är det därför viktigt att se till att lagringsenheterna avmagnetiseras eller förstörs, säger Bjur.

Också överväga vad som finns på CD-ROM, minnepinnen och gamla diskar. Veolia Miljö har utrustning för avveckling och strimling av datalagringsenheter om du vill se till att personlig information inte äventyras när datorutrustningen ska kasseras.

Lär dig hur du upptäcker och bekämpar identitetsstöld på datasäkerhetswebbplatser.

Konsumentinfo
Datainspektionen, www. Data Protection. nej

Veolia, www. Veolia. nej

NetOnNet, www. NetOnNet. nej

Halidan, www. halidan. com

ADVERT

Mest populära