All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Undvik husbrand!

Skydda dina nära och kära. Var noga med att hålla den trygg i ditt hem.

Det är nödvändigt att röka larm och brandsläckare i alla bostäder. Godkänd brandsläckningsutrustning är antingen en fast brandslang eller brandsläckare.

Rökdetektor: Den ska monteras högt i rummet, helst i taket. Om ditt hem är stort bör du köpa rökdetektorer som kan kopplas samman. Det betyder att alla rör på samma gång. Om det börjar brinna, kan ett rum vara övertid på några minuter. Vid salva och torrkokning arbetar optiska rökdetektorer det snabbaste.

Testning: Du kan testa rökdetektorn med rök eller testknapp. Rökdetektorn bör kontrolleras minst två gånger om året, till exempel när du kommer från semester och jul. Var god gör din egen brandbekräftelse.

Brandorsaker: Många elektriska apparater kan börja brinna. Använd så mycket ström som du sover och när du inte är närvarande. Detta gäller elektriska apparater som diskmaskin och tvättmaskin. Kom ihåg att koppla från kaffebryggaren och använd strömknappen på TV: n. Om du koka en panna kan det finnas en brand och nedsatt betalning från försäkringsbolaget.

Stearinljus och ljus: De flesta tycker att det är trevligt med ljus. Men det visar sig att att använda ljus är ofta orsaken till bränder. Kom ihåg att ha ljusstakar som inte kan brinna och undvika blixtnedslag. Om du glömmer ett ljus och det blir bränt, kan du få en reducerad betalning från försäkringsbolaget. Om du har en blek lampskärm eller ett brunt märke i taket, betyder det att lampan är för stark. Byt till svagare lampa och byt ut lampskärm. Se till att du inte täcker panelvärmare eller masugnar med gardiner eller torktumlare. Fläktvärmare ska endast användas när någon är hemma.

Rökning: Mycket ofta brinner den på grund av rökning. Rök aldrig på sängen eller när du ligger på soffan. Använd stora askkoppar, helst med vatten i, om du har samlat gäster för en fest. Töm aldrig askan i papperskorgen innan det har varit 24 timmar.

Rör, ugnar och eldstäder: Alla eldstäder måste godkännas. De bör kontrolleras regelbundet, helst en gång per år. Om du märker sprickbildning i röret eller runt eldstaden, varsel om febern. Fyr med rent, torrt trä och bra utkast. Detta minskar risken för brand.

Källa: Oslo kommunens brand- och räddningstjänst

ADVERT

Mest populära