All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Undvika bostadsförsäljnings fällor

Konflikten för att köpa och sälja bostäder når fortfarande nya höjder. År 2010 fokuserade Hus & Bolig på den volatila försäljnings processen och problemen som många köpare och säljare upplever i kölvattnet av handeln, och ärendet är inte mindre relevant idag. Läs mer om de problem du bör ta hand om här!

Nu har KrF-ledaren Knut Arild Hareide upplevt hur svårt det kan vara. Han stämdes av köparna som han sålde sin Oslo lägenhet till 2009. De tror att han har behållit information om ett fuktproblem. Hareide förklarar vg. nej att han trodde att det verkade konstigt i lägenheten, men att han hade relaterat till de fruktrapporter som var relaterade till luktproblemet, som fogades till prospektet.

Som husägare är du skyldig att informera köparen om alla relevanta sidor av fastigheten som köparen har anledning att förvänta sig. Uppgiftsplikten gäller inte bara vad säljaren vet, men också säljaren "måste veta. "Du kan därför inte avskriva ansvaret för brist på att du inte har någon minsta bild av något som du borde troligen veta.

Som säljare är du först och främst ansvarig för hjälpfel. Om det finns rapporter som inte innehåller korrekt information om fastigheten, kan köparen stämma dig som säljare, även om det inte är du som gjorde rapporten. Sedan dess blir det upp till dig och ditt ägarbytesförsäkringsbolag att stämma den professionella för de förluster du kan ådra sig.

För att undvika problem med bostadsinköp är det viktigt att komma ihåg följande:

Se till att de professionella du får är rätt för jobbet. Vänligen fråga vänner och veta om de har en mäklare, takstmann eller andra experter att rekommendera. Om deras bedömningar inte matchar din erfarenhet eller kunskap - berätta för mig.

Ge fullständig information i självdeklarationsformuläret, inklusive svagheterna i bostaden. Ljug inte eller håll tillbaka information.

Teckna ägarförändringsförsäkring. Detta är säljare försäkring mot fordringar från köparen. Knut Arild Hareide har Norges största ägarförsäkringsbolag, Protector, från sin sida i konflikten. Han har således en stark förespråkare för sitt fall i mötet med köparna.


Kommer du att sälja bostäder? Köp häftet "Faror och fällor för köp och försäljning av bostäder" här!

Huseiernes Landsforbund har flera bra tips för att du ska sälja ditt hem. Läs mer här!

ADVERT

Mest populära