All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Undvika hålförsedda kläder

Det kan bara hända att ulldetektorn har små oregelbundna hål. Då är det redan för sent för det plagget. Men om du vill spara resten av garderoben, bör du vidta åtgärder omedelbart. Du har en vitlökmousse (Tineola bisselliella) i garderoben.

Klädverket är inomhus över hela landet. De kommer att vara 5-8 mm långa, med en vingspänne på 10-17 mm. Och det lägger ägg. Som förvandlas till vita larver med ljusbrunt huvud, som är ca 1 mm långt som nyklädd, men blir upp till 10 mm långt. Dessa larver är gjorda av hornhinna (keratin) som finns i dina finaste ullkläder, päls eller andra material som härrör från djur. Smutsiga textilier och naturgas innehåller också fett som larverna behöver växa. Ofta finns avföring och snurra garn tyger larver har haft sig, men det kan vara svårt att upptäcka med blotta ögat, både på grund av storlek kan vara liten och eftersom färgen på avföringen liknar drogen de har ätit.

Om du har upplevt en klädmobil vet du att det finns lite smuts och inte nödvändigtvis lätt att böja med.

Preben Ottesen, chef för Folkehelsinstituttets avdelning för skadedjursbekämpning kan säga att Rentokil rapport mellan 100 och 130 bekämpa varje år. De allvarligaste attackeras vanligtvis av museobjekt, byggnader och liknande.

- Det är nog mer där ute som människor behandlar sig, säger han.

KLÄDER MED MÄRKT: Om klättraren hålls ostörd kan det vara fallet. Ofta finns det larver, spindlar och excrements på det drabbade objektet. Foto: Anticimex. Fotograf: Lennart Falk

frysa och skaka kläder

Du kan faktiskt trevlig behandla mal på egen hand, enligt Ottesen:

- Sök efter skadan, frysa nuvarande saker. Damma väl runt den plats där det har skett skador. Håll ullkläderna väl inslagna i påsar under en tid, eftersom ägg kan kläcka efter ett tag. Du kan också skaka dina kläder utomhus, hänga dem ut på en kall vinterdag.

Då bör temperaturen vara minst -20 grader i minst några timmar. Värmebehandling är också ett alternativ för föremål som tål det, då måste temperaturen vara över 56 grader i några timmar. Mortergårdarna är lätt rakade av kläder, så ta ut dina ullar regelbundet och skaka och slå ut genom fönstret.

Det finns också så kallade feromonfällor som lockar till klänningar.

När människor blir desperata, kontaktar de till exempel ansvar för skadedjur i Anticimex, Stein Norstein. Han letar efter bruket och källan till fabriken.

- Det kan vara en gammal filt, fylld djurhuvud, fårskinnsspel, ett gammalt musikinstrument.

Han injicerar flygturret med pyretrum och fryser de angripna sakerna till -35 grader.

Norstein har varit tvungna att frysa en hel trofé samling uppstoppade djur, men det allra värsta fall han vet om en man som hade isolerats hela huset med fet ull.Nu klippte det ut ur alla väggar.

Ottesen kommer inte att rekommendera användningen av kemikalier alls.

- Det har ingen effekt att misshandla gräset, eftersom mestadels män flyger medan honan lägger ägg i en krok. Det är en uppryckning som kommer att hända, säger han.

Var försiktig, var noga med att tvätta eller rengöra textilier innan du tar bort dem. Det kan också vara tillrådligt att lagra ull i täta påsar och vara medveten om eventuella infektionskällor.

- Om du bor i ett block och delar ett loft med mer, kanske du vill packa tygerna i täta påsar och te igen ", säger Norstein.

Kan vara något annat än moth.

KLESMØLL: Insekten kännetecknas av enfärgad, glänsande glänsande och mässingsgul vingar samt gyllene hår på huvudet och på baksidan av vingarna. Foto: FHI, Ill: Hallvard Elven

Honan kan ligga mellan 25 och 100 ägg under hennes livstid. Äggets utvecklingstid tar cirka 24 dagar vid 15 grader celsius, men endast 6 dagar när temperaturen är 30 grader. Sedan snurrar klädfabrikerna ett silkeslang, som de tycker om att äta från båda ändarna av röret. Hög luftfuktighet är bra för larverna. De spinner en kokong som klipper kvarnen.

Finns inte skadans källa? Leta efter dolda områden, under kragen, i sömmar eller fickor, där ägget skyddas.

- Avföring till larverna ligger som skräp och skvaller runt hålen. Om så inte är fallet är det förmodligen gammal skada, säger Stein Norstein, ansvarig för skadedjur i Anticimex.

Ottesen i FHI tror också att du så småningom kommer hitta kvarnen och uppmuntrar att bedöma om skadan kan bero på andra saker.

- Ibland skickar folk kläder med hål till oss. Då tittar vi på kläderna med ett mikroskop. Om alla fibrer är skuren som en kniv, måste de titta, kanske har de tvättat tvätten med något skarpt, dragkedja eller något annat. När det tvättas och rullas runt kan det snabbt bli hål som skadedjur, men det är mekanisk skada. Om du inte hittar djur kan det inte vara dyrt, säger han.

Källa: Fhi. nej

Läs också:

- Detta täcker husförsäkringen i samband med skadedjur

HULL: Här har moth larverna matat sig med ull. Foto: Kjersti Blehr Lån kan

- Hur bli av med melbiller

- Att våga kläderna snabbare

ADVERT

Mest populära