All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Undvik blommor mygga Christmas

Fem miljoner julstjärnor kommer att pryda norska hem de närmaste veckorna. Inga andra blommor kan mäta med julstjärnor i popularitet. Julstjärnor är resursfulla och kräver lite omsorg, men de kan medföra ovälkomna insekter.

- Om du hittar små flugor eller myggor i vardagsrummet, är det mycket troligt fel som har kommit in med krukväxter, säger trädgårdsmästare och försäljningschef Peter Wheels i Bayer Garden

Ät rötter

Vuxna armyworm är liten, endast 1- 7 millimeter lång. De är grå-svarta, långbeniga insekter.

- armyworm i vardagsrummet är kuslig i sig, men ännu värre, larverna äter rötterna av växter, och de kan gnaga sig upp stjälkarna. Små krukväxter kan dö och större växter kan försvagas. Larverna växer bäst när plantorna vattnas mycket, säger Peter Wheels

Enligt folkhälsa finns det nästan 200 arter armyworm i detta land. De finns naturligt både i det öppna och i växthuset. Bioforsk säger att hudsygg kan vara ett problem vid odling av julestjerner i norska växthuset.

Gör det här!

- För att undvika hærmygginvasjon kan det vara smart att vattna krukväxt med insektsmedel så fort du får det i huset, eftersom det ofta är ägg i blomman jord som kläcks i armyworm, säger Peter Wheels.

Så kallade systemiska insekticider kan vattnas till pottenplantorna.

- Anläggningen upptar medlet, som sedan tränger all tillväxt och bekämpar skadeinsekter. Det finns medel som är effektiva både mot hare och andra flygande insekter som kan komma med julblommorna.

Har du redan fått armyworm i vardagsrummet, är det klokt att låta anläggningen jorden torka ut helt och låt den torka så länge anläggningen tål det.

- Ägg och larver behöver fuktig jord och kommer inte att överleva länge i torr jord, säger Peter Wheels i Bayer Garden.

Läs också:

Duka för nyårsfest

Cover för nyårsfest med säsongs is och frost som inspiration.

ADVERT

Mest populära