All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Undvika brand med nattmat

Text: Dag Erik Kongslie


1. December är rökdetektorns dag med tid för batteri och testning.
- Placera rökdetektorer så att du kan höra det så snart de börjar pipa. I flera våningar måste du ha rökdetektorer på alla plan. Det kan hjälpa till att rädda ditt liv och din familj, säger Anne Rygh Pedersen, DSB: s chef.
Halvparten av alla bostadsbränder uppstår på natten och du har bara några minuter att komma ut ur huset.

För att göra en midnatt mellanmål är farligt

En av fem norrmän erkänna att detta utgör en av de största brandrisker i hemmet i december, enligt en tidigare studie av If P & C.
- De mest utsatta är ungdomarna. I åldersgruppen svarade 18-22 år nästan hälften regnar matlagning efterfest som en brandrisk, betydligt fler pojkar än flickor, säger skador chefen Annar Krogstad If.
- Män och pojkar används fortfarande mindre än kvinnor att laga mat och brukar också dricka mer på festen. När du är trött, börjar allt bli ganska brandfarligt, säger han. Skador boss i If tror att skillnader i människors normala mönstret utgör en brandrisk i sig, eftersom det är upp på ovanliga tider på dagen eller att firandet sker någon annanstans än hemma. Försäkringsbolaget finner också att det finns flera fall av nattmatbränder i december än annars på året, även om de inte loggar dem som sin egen kategori.

Kebab sparar livet


- Ja, det gör det. På helgerna är kebab en badvakt. Det kan vara det lilla stycket mat som skiljer mellan liv och död. Pizza fritters eller torra pannor är ett växande problem. Det råder ingen tvekan om. Men det är också ytterst relevant för ungdomar fylleri och julen där alkoholintag är enorm, säger direktör Dagfinn Kalheim på norska Fire Protection Association.
- I ugnen är pizzaen vanligtvis inte brandfarlig. En koleldad pizza, å andra sidan, kommer att skapa en stor rökutveckling, som i sig är skrämmande nog. Det värsta är dock stekpannor och tallrikar som står kvar. Då kommer det att finnas en pluggflamma som kommer att stå upp i fläktsystemet. Här är det ofta en hög ackumulering av fett och i sekunder passerar flammarna genom hela ventilationssystemet i huset. Sedan är vägen kort till full övertid. Om det börjar brinna i ett slutet rum, tar det lång tid innan en rökdetektor utanför rummet reagerar. Därför bör du installera rökdetektorer i alla slutna rum, till exempel i barnrum och andra sovrum.

- Kom ihåg att du kan ansluta rökalarmarna ihop, så att alla larm piper samtidigt vid brand. Detta kan ge dig värdefull tid att evakuera, till exempel om det börjar brinna i källaren och du sover på andra våningen, sade Rygh Pedersen.
Rökdetektorn dag 1 december markerar också starten på kampanjen Bostadsbrand. Under perioden 1. -3. I december mottar cirka 40 000 hushåll i hela landet besök i brand och brandmän och lokala elinspektioner med erbjudandet om en enkel kontroll av brandsäkerheten i hemmet.

Kommer stänga tidigare


Kommunerna har många gånger infört tidigare stängningstider för snabbmatskök för att minska fyllnadsfyllningarna på helgerna. Kalheim anser att detta är på bekostnad av brandsäkerhet.
- Vi ser tydligt att antalet bränder med denna process ökar. Att du är hungrig efter en bra fest har förmodligen det mesta av varumärket. Vid stora festivaler är det inte ovanligt att nattmat serveras så att gästerna inte är så hungriga. Jag förstår att de som har varit i stan vill ha mat efter en hård natt ute. När den frusna pizza blir det enda alternativet, är vi i ett skrämmande område, säger han.
I Stavanger finns en pågående konflikt mellan brandkåren och polisen. Den vanliga skiljedomen handlar om våldsstatistik mot eldstatistik. Siffror från den norska brandskyddsföreningen visar att antalet eldningsbränder har ökat mellan 2008 och 2011. Det är faktiskt den näst högsta andelen eldsvåda. Polischefen i Stavanger vill ha snabbmat att stänga tidigare, medan brandkåren är orolig för vad som händer när människor gör mat över natten.
- Speciellt i julbordet städar vi en köksvamp varje vecka, vilket resulterar i alkoholinducerade människor som övernattar mat när de kommer hem från stan. Det har varit skrämmande många intryck, speciellt under julperioden, säger Ståle Fjellberg, avdelningschef i Syd Rogalands brandavdelning.

"Idag lät en medborgare rädda mitt liv"


Tidigare lanserade brandkåren i London en kampanj med titeln "I går kväll räddade en burgare mitt liv". Det uppmuntrade invånare i London att äta ute istället för att fuska hemma efter en fuktig stadsresa. Statistiken från London visar att en fjärdedel av alla husbränder är orsakade av personer mellan 18 och 35 år som drabbats av alkohol.
Finns det anledning att tro att statistiken är annorlunda i Norge?
- Det är vanligt att anta att hela folket i England inte är så annorlunda från hela folket i Norge. Vi vet vad vi träffas där ute och uttryckte vår oro över stängningstiderna. Jag önskar att vi hade bättre siffror så att vi kunde ge en klar ja- eller svar på hur öppettider påverkar detta. Men det kan vi inte. Allt vi kan göra är att uttrycka oro för att situationen kan förvärras, säger Fjellberg.
Kalheim i brandskyddsföreningen uppmuntrar människor att inte laga mat när de går hem efter en fuktig resa utanför.
- Nu funderar vi inte på hur gatubutik ska vara öppen, men baserat på ökad brandfara och allt annat som är avsatt, är det ingen tvekan om att det blir säkrare än att laga mat själv.Skulle öppettider vara ett problem, kan jag nästan fråga människor att laga mat i förväg eller förbereda en matpaket.

Glöm inte att ta bort mappen


- Vi är mycket bekanta med det här. Vi uppfattar detta som ett problem eftersom det händer för ofta. Vi har fortfarande uttryck på grund av matlagning, säger Trond Bakke, chef för studentkåren i Oslo (SiO).
Det finns dock få fall där händelser faktiskt leder till brand.
- Vi kommer aldrig att vägra människor att laga mat hemma. Vi kan bara uppmana människor att vara förnuftiga och att de är lämpliga att vara vid spisen när de gör, säger Bakke, som säger att du måste vara extra alert när du är i skada.
- Vi har faktiskt haft en pizza maker, eftersom folk inte tar kudden när de lägger pizza i ugnen, säger han.

ADVERT

Mest populära