All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Undvik brand

Text: Dag Erik Kongslie
Foto: Harald Tjøstheim / Scanstockphoto

- Antalet bränder i Norge har på senare år minskat. Siffrorna har stabiliserats mellan 1 300 och 1 500 bränder i Norge årligen, säger Dagfinn Kalheim, VD för Norsk Brandskyddsförening. "Vanligtvis händer stora olyckor, men den allmänna trenden är positiv. Men vintersäsongen kommer varje år, och hus och bostäder är därmed mycket mer utsatta för eld än resten av året, säger han.

Även om det brinner mindre, är elden nu helt annorlunda än vad den gjorde tidigare. En brand idag är mycket farligare:

- I 1950 tog det i genomsnitt sju till femton minuter från flammen som stöttes tills det blev fullstört. Idag, med nya produkter och nya ämnen som brinner snabbare, är den här tiden halvvägs. Därför är det extremt viktigt att vi försäkrar oss själva, säger han.

Färre bränder kostar mer

Trots att antalet bränder minskar ökar betalningarna från försäkringsbranschen. Anledningen till denna paradox är att bränderna som uppstår är mer omfattande.

- I jämförelse med vårt grannland kostar bränder i Norge mer. Så även om det brinner mindre och mindre i Norge blir det dyrare. Vi omger oss med mer värdefulla armaturer och byggkostnaderna i Norge är generellt höga. Det här är faktorer som ökar för varje år. Därför betalar försäkringsbranschen mer pengar, säger Leif Osland, kommunikationsdirektör i Financial Industry Association.

Försäkringsbranschen är naturligtvis oroad över att ta ansvar och förhindra skador, eftersom elden är det mest skadliga som ett hem kan bli utsatt för.

- Förutom brandskador är vattenskador också förknippade med släckningsarbete. Vattenskadorna medför att alla bränder har mycket stora ekonomiska konsekvenser, säger Osland.

Farligt fett

Köket är det rum som brinner oftast. Cirka tio procent av alla bränder i privata hem beror på torr matlagning. Torkning innebär att de livsmedel som placeras på ugnen kommer att förbli så länge som alla vätskor förångas. Tillbaka i kruken är torra ämnen som antändar endast temperaturen blir tillräckligt hög. Fläskkött som kokar torrt är en påminnelse före julen. Dessutom kommer många små elektriska produkter i köket som mikrovågsugnar, blandare och kaffemaskiner som kan avfyra.

- Ett annat fältområde är ett köksfläkt. När man gör mat, fångas fett i fläkten och i ventilationskanalen. Detta fett är brandfarligt, precis som fettet i en gryta. Om fläkten inte är ren men beroende av mycket matfett kan det uppstå problem. Om du glömmer att stänga av en spis, så kommer värmen från plattan att smälta fettet i fläkten. När detta faller på plattan kan fettet tända på spisen.En öppen flamma som stiger i fläkten är en lämplig brandbom, och flammorna kommer att dras in i ventilationskanalen. Då har du en hel eld i hela huset på ett ögonblick, säger Kalheim. Därför rekommenderar norska brandskyddsföreningen att rengöra köksfläktarna en gång i månaden.

- Även vinter- och jultider ger andra problem och människor kommer hem från julbordet. Precis som våldsstatistik ökar ser vi också att antalet brända pizzaer i ugnen ökar. Jag rekommenderar inte ofta skräpmat, men i det här fallet frågar jag människor att köpa kebab ute, istället för att ta med pizza hem för att steka det. Det finns en ordentlig eldfälla om du somnar, säger Inge Gudmund Aas, skador försäkringskommissionär, skador försäkring.

Rökalarm räddar liv

Ditt viktigaste vapen mot destruktiv eld i hemmet är rökdetektorn. Sedan 1990 har det enligt norska lag föreskrivits att få en rökdetektor i huset. Detta bör testas regelbundet och batteriet ska bytas ut varje år den 1 december på rökalarmdagen.

- Från flammor till full överhalning har du i genomsnitt tre till sju minuter. Då är det extremt viktigt att ha en fungerande rökdetektor, säger Kalheim.

- Vi rekommenderar naturligtvis att ha rökdetektorer som är anslutna till ett larmföretag. Dessa meddelanden kopplas bort från elnätet och har batteriström vid strömavbrott. Tänk dock inte att brandvägsanslutningen kommer att rädda ditt liv. Genomsnittlig nödtid för norska brandkåren är ca. 14 minuter. Den viktigaste livsbesparande ansträngningen du gör, därför. Då kan en brandsläckare eller brandämne vara alfa och omega.

Inge Gudmund Aas i If Non-Life Insurance säger att vi inte borde lita på att lita på en enda brandsläckare i hemmet.

- De stora apparaterna är ofta tunga att hantera. Släckare kommer också i mindre storlekar. Dessa kan placeras på strategiska platser i huset, så att de är lättillgängliga. Självklart töms de snabbt, men de kan ge dig tillräckligt med tid för att du ska hämta en större enhet, eller någon annan kommer med det, säger han.

Aas kallar också för medvetenhet om var i hemmet apparaterna finns och där de är tillgängliga.

- Dessa ska placeras på ett sådant sätt att du har tillgång till vilken enhet som helst, oavsett var i huset, och de borde vara lätta att få tag i, säger han.

Arbetsrutiner

Dagfinn Kalheim vill inte att folk är mentalt angelägna om att kontrollera allt, men det är en bra idé att ha bra rutiner för vad som ska kontrolleras innan man lägger sig.

- Det som fungerar för mig är att ta en liten runda runt huset när jag stänger av lamporna. Då ser jag om det finns saker som lyser eller bör stängas av. Det finns ingen kris om något borde stå. Sannolikheten för att något händer är liten, men det är okej att vara på den säkra sidan.

I de flesta hem är flygvägarna för givet. Du borde alltid ha tillgång till två flygrutter.Detta bör vara ett fönster utöver närmaste utgångsdörr. Hur man går ut om dörren är stängd borras regelbundet, särskilt i familjer med barn.

- Det är mycket användbart att ha en eldborrning från tid till annan. Om barnen vet vad man ska göra med en eventuell brand genom att träna den, är det mycket lättare att utföra det om olyckan ska vara ute. Saker måste göras för att det ska ske automatiskt. Det kan vara tillrådligt att få en brandövning en gång om året, säger Kalheim.

ADVERT

Mest populära