All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Undvika kostsamma vattenskador semester

Antalet vattenskador på de norska bostads ökar varje år, förutom kraven blir allt dyrare.

Även om kalla vintrar är ansvariga för många vattenskador, finns det slitsrör som står bakom det största antalet vattenskador.

Stäng huvudtoppen kran

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti väntas cirka 20 000 vattenskador i norska hem, till en kostnad av 900 miljoner. Skadan är som regel orsakad av läckage från vattenrör.

Speciella bostäder från 50-, 60- och 70-talen har rör utsatta för läckage. Det bästa är att byta ut dessa rör innan de slits ut, men för många kommer det att vara en prioriterad prioritet. Då är det viktigt att vara ledande där.

- Vattenskador som uppstår under semestern är ofta omfattande och därmed dyra, eftersom vatten blir översvämmade bortom dagar innan skadan upptäcks. Den goda nyheten är att om du stänger entréplan kranen innan du reser, kan du vara ganska säker, sade blyforskaren Lars-Erik Fiskum vid vattenskador Office vid SINTEF.

Läs också:

Stäng vattnet före din semester!

Stäng vattnet innan du går på semester. Detta kan spara dig mycket skada.

Sannolikheten att komma hem till vattenskador efter semestern är betydligt större än för inbrott i hemmet. Foto: SINTEF Byggforskning

Ett annat bra sätt att se till är att ha ett läckagepropp monterat i hemmet.

- Ett läckagepropp kan monteras på eller runt vattenledande installationer för att varna och stoppa oönskade vattenflöden, säger Fiskum.

Rengöring av avlopps årligen

Avloppet bör rengöras minst en gång per år, och det är smart att göra detta innan du lämnar fastigheten till sig själv under en längre period.

När avloppet inte städas regelbundet fylls det gradvis av hår, smuts och fett.

Läs också:

Därför bör du lägga ett mynt i frysen

Detta trick är lysande - och kan rädda dig från en hemsk upplevelse när du kommer hem från semestern.

I perioder utan vattenförsörjning, som i tomma hus, är risken att denna fråga stiffar och tätar utloppet på utloppet.

- Om du inte har rengjort släckaren i förväg kan den första duschen efter semestern leda till vatten utöver badrumsgolvet på grund av minskad dränering. Detta ökar risken för fuktintrång i golvstrukturen, vilket kan vara dyrt, varnar Fiskum.

Tips! På webbplatsen för vattenskador kan du ladda ner broschyrer för förebyggande av vattenskador i hus och stugor.

ADVERT

Mest populära