All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Undvik färgfel

Lisbeth Larsen, färgansvarig på Jotun, säger att det vanligaste misstaget är ett misstag i samband med kombinationen av ljusa färger.

- Många har gjort målningar / dörrar, var därför försiktig när det gäller vitfärgen på väggen. Flera gråaktiga vita toner harmoniserar dåligt med de redan målade gulaktiga vita verken.

Hur man undviker detta?

- Från en klassisk vit färg. Observera dock att vita färger kan verka annorlunda från hem till hem, beroende på ljus och omgivningar.

Tips för olika rum?

- Sovrummet har en lugn färg, helst i dämpad ton. Både så kallade greetones och dämpade blå och gröna färger är lugnande. I vardagsrummet kan du spela mer med färg, en grundvägg eller inredningselement med accentfärg som ger energi. Du bör undvika helt vita färger i sovrummet om du sover dåligt.

Din största färgflik?

- Det finns en röd tegelvilla på andra sidan gatan där jag bor. En av mina ljusa väggar i vardagsrummet var helt rosa på morgonen när det röda huset färgade väggen. Jag använde stora prover av de viktigaste ljusa färgerna på väggen för att se hur ljuset föll till dagens olika tider innan jag målade.

GRÖN VAL: Grön var populär gulvfärg tidigare och fortfarande lämplig. Om du väljer mörka golv ska taket vara ljusare eller vice versa. Foto: FOTO: Färgrik

Välj fler färger

FÄRG: Du kan snabbt byta rum med några randar i kontrastfärg. Den starka färgen är Lady Sorbet från Jotun. Foto: PHOTO: Producent

Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ ledare på Fargerike, anser att ett vanligt misstag är att välja för få färger vid anpassning.

- Många väljer bara två färger, som vit och beige, som kan ge ett enkelt uttryck utan djup och personlighet. Gå heller inte i den fällan att du väljer samma färg som din granne. Färgerna är personliga och du kommer noga att njuta av helt olika färger än din granne.

Vilka är de svåraste färgerna?

- Överraskande kan beige, vitt eller grått vara svårt att lyckas. Det är lätt att skapa interiörer som ser bra ut, men det är mycket svårare att skapa skinnyness, trivsel och atmosfär. Tärningblå och gröna toner är de säkraste färgerna, de är avslappnande och lugnande. Färgerna är enkla att kombinera med andra färger som beige, grå och vit. Med dessa toner kommer beige att ha en vacker glöd, grå kommer att leva och vit kommer att se fräsch och elegant ut.

Din största interna flik?

- Under åren har jag gjort några förluster, och den som jag minns bäst var när jag hade en bronsfärg med skimmer i sovrummet. Det var helt enkelt en obestridlig och ful tan. Det kände sig neutralt, men det stal energi. Total bomb för ett sovrum! Jag målade den i en cool rosatone, och det var ett välkomnande rum.

Rett färg till rätt rum

VIT BOX: Är väggar, tak och golv av samma färg, vilket ger en bokkänsla. Dessutom är inredningen helt vit. De vita blommorna i tapeten mjuka den snygga färgen. Foto: FOTO: Georges Feuth

Inredningsdesigner Beba V. Holøyen, har följande tips innan du färgar inredningen.

  • Undvik att använda mörka färger på stora ytor i små utrymmen. Använd dem antingen i tillbehören.
  • Använd inte kalla färger i öster och varma i väster. Soluppgången med tydliga, kalla lampor som att bada i östläge kommer att kräva användandet av varma toner i inredningen. Det blir till västläge där solnedgångsljuset är varmt.
  • Använd inte intensiva och mörkgröna färger i köket, om du inte vill smala, sägs det att grönt hämmer din aptit. Men fräsch, sur grön med guldfyndigheter är ok. Har du märkt att många restauranger använder apelsin i interiören? Det kommer att stimulera aptiten.
  • Sovrummen har inte ljusa röda färger. Använd exempelvis nyanser av blått eller indigo.
  • I arbetsrummet är blå ofta en dålig lösning. Gult, å andra sidan, stimulerar koncentrationen.

Lätt val :. Tärningsfärger är ofta säkra val som enkelt kan kombineras med resten av interiören. Bakgrund från eijffinger. com Foto: PHOTO: Georges Feuth

Se ljuset

  • Skapa perfekta färgkombinationer med milda och glänsande färger i olika nyanser av ljus.
  • Välj inte färg efter att ha klarat inredningen. En röd soffa eller blå gardin påverkar rummets färger.
  • Färgproverna i affären är gjorda av glättat papper. Detta ger fel intryck om det substrat du ska måla hemma är matt.
  • Köp provlåda med färg och en pappersrulle. Häng två eller tre målade papperslängder på olika ställen i rummet och spendera minst en dag för att bedöma färgerna under olika ljusförhållanden. (Källa: Inre konsult Lone Haagensen, l-en. Nej)

Fångande effekt

Taket ska vara mörkare än golvet eller vice versa. Ett mörkt tak pressar inte nödvändigtvis taket ner till golvet, det kan också lyfta det. Du kan måla taket i en robust färg, eller tapetera den. Om du har bra tak, kan hela rummet målas i samma färg, inklusive tak och golv. När rummet fungerar som en låda ger det en fängslande effekt.

VIT: Ingen regel utan undantag, svart bör helst användas för större ytor. Men om du använder färgen på ett litet badrum så här, ger det en känsla av grotta och evighet, maskulin uttryck. Foto: FOTO: Espen Grønli

Skapar spänning

NYHET: Vit med olika glansnivåer skapar liv i rummet. Du kan också torka ut skickligheten genom att använda samma glans på taket, väggarna och golven. Det ger en känsla av att rummet flyter. Foto: FOTO: Espen Grønli

Huvudfärgen e i inredningen täcker de största ytorna i rummet, som golv och vägg.

Aksentfarger har till uppgift att betona huvudfärgerna och skapa harmoni i inredningen. Dessa är antingen från samma sida av färgcirkeln, eller har samma färgstyrka.Accentfärger kan användas på möbler och tillbehör.

Kontrastfärg säkerställer att inredningen inte uppfattas som tråkig, för perfekt eller "skolvänlig". Färgen belyser också huvudfärgerna, inte genom harmoni utan genom att skapa fokus och kontrast.

Kontrastfärgen behöver inte nödvändigtvis hämtas från den motsatta sidan av färgcirkeln. Prova en stark färg som dyker upp i inredningen. Trevligt på tillbehör eller på en enda möbel, säger Dagny Thurmann-Hoelseth på Fargerike.

FÖRSIKTIGHET: Finmålade snidningar, formningar och dörrar är ofta i en gulaktig vit, vanligtvis i t.ex. vit. Observera detta när du väljer väggfärg, särskilt en annan vit färg. En blå eller grön ton gör det enkelt att kombinera med vit. Foto: FOTO: Tillverkare

Varma eller kalla toner?

REMOVAL: Varför inte bakgrundsbilder tak? Den gröna blommig tapet på taket fastställda riktlinjer för resten av inredningen i detta sommarresidens. Foto: Foto: Espen Grønli

Neutrala färger kan verka kallare, men samtidigt renare än andra nyanser. Det är N efter NCS-koden när den är neutral. Står det Y (gul) för koden, betyder det att färgen blandas med gult. G betyder att den har en grön i den, vilket gör färgen varmare. R är röd och B är blå.

Läs också

klassiska möbler misstag

Konsten specifika interiör

Se våra inspirationsbilder

starkt intryck: lila färg på golvet är trevligt att vit inredning, vinylgolv från Tarkett. Foto: FOTO: Tillverkare

ADVERT

Mest populära