All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Undvik Blackman: Kontrollera ledarnas ekonomi!

Ledsen â? ?? Denna artikel är inte längre tillgänglig.

Med den snäva bostadsmarknaden kan du snabbt bli välkommen och i de flesta fall skattefri extra inkomst.

Kom ihåg att i början av studien kommer cirka 150 000 studenter vid universitet och högskolor att inte passa in i studenthemmet.

Du borde använda det!

Arbetande studenter som kämpar för att komma in på bostadsmarknaden betalar gott för att leva centralt i storstäderna. Siffror från Huseiers Landsforbund visar att i genomsnitt betalas cirka 2 500 kronor i månaden för hus i Bergen, Trondheim och Stavanger. I Oslo är genomsnittspriset cirka 3 750 kronor. Genom att hyra ut rum och lägenheter du inte använder gör du därför en tjänst för dig själv och studenterna.

Ingen anledning att torka!

Enligt Huseiers Landsforbund är deras erfarenhet att åtta av tio leasingavtal utförs utan problem. Om du gör saker direkt från början kommer chansen att du har problem att vara väldigt liten.

Vi har tidigare berättat varför du borde hyra ut till studenterna, och inte minst gav dig bra tips för uthyrning.

Många knyter dock fortfarande ut. Många läsare är uppenbarligen mycket rädda för att de kommer att få en hyrestagare som inte är villig att betala. Ingen kan garantera 100 procent mot den, men du kan få väldigt långt på väg!

Kreditkonto din ledare!

För någon hyresvärd finns ingenting som är så irriterande att hyran inte betalas i tid. Men sannolikheten för att hyresgästen är en bra eller dålig betalare kan undersökas i förväg.

Du gör det genom att göra en kreditkontroll av den potentiella hyresgästen. Kreditkontrollen kommer att avslöja om det är en dålig lön som du ska komma hem.

Som hyresvärd har du en giltig anledning

För ett kreditbetyg från ett kreditinstitut måste du ha en giltig anledning. Du kan inte begära information om grannen, bara för att du är så obegränsat nyfiken.

Begäran om kreditvärdighet hos en potentiell hyresgäst kommer dock att betraktas som en "rimlig anledning".

Vad vet du?

Från kreditrapporteringsbolaget får du en övergripande bedömning av "omvänd" ekonomiska situation.

Företagen samlar in information från skattedirektoratet (jämställdhetsmöjligheter), inkassobyråer, förlikningsråd, interneringsregister och befolkningsregisteret (adressstabilitet). På grundval av denna information gör de en övergripande bedömning av personens kreditvärdighet. Detta inkluderar också förmågan och villigheten att betala räkningar.

Berätta på förhand!

De flesta av oss har blivit kreditkontrollerade vid olika tillfällen. I praktiken har du blivit informerad om att företaget och företaget har fått information om dig och vilken information som har samlats in.

För att undvika detta som en total överraskning på hyresgästen, bör du säga i förväg.

För att läsa mer om hur man gör kreditvärdigheten, och inte minst hur mycket du borde förvänta dig att betala för informationen, klicka här.

ADVERT

Mest populära