All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Höst i trädgården

Jag kunde inte föreställa mig ett liv utan en trädgård. Jag måste bara ha ett utomhusutrymme där jag kan utforska och lukta blommorna, njuta av färgschemat och ta in grönsaker och frukt för egen skull. Många läsare av We in Villa kommer att känna igen Gro Jørgensen. Hon har en fast kolumn i tidningen där hon ger goda råd till alla trädgårdsentusiaster i landet. Gro är både trädgårdsmästare, landskapsarkitekter och trädgårdsförfattare. Nu visar hon sitt eget utomhusunivers som har blivit invecklat på höstmässan på Nesodden.

Sommaren har tur för den här gången. Så fort som någonsin. Nu handlar det om september och Gros trädgård är i allra högsta grad intensiv.

- Skörden i trädgården är vacker, säger Gro. Då ska jag betala för ansträngningen att ha planterat kål och potatis. För mig är lyckan att äta potatis som jag har växt mig och gör äppelpaj i olika sorter med frukt som jag har plockat från träden.

- Jag är nog lite gammaldags, för jag älskar att laga hemlagad mat. Det smakar så bra och ger gott doft i huset när jag lagar äppeljuice och bakar äppelpaj. Våra fyra barn har förmodligen varit lite bortskämda på detta sätt, men nu lever bara två av barnen fortfarande hemma.

De två pojkarna i åldern 16 och 19 kan därför smaka på moders hembakande utseende och ofta. Den 27-årige sonen och 25-åringen har flög ut ur vägen. Men de är glada att komma på besök. I juli Gro och hennes man John plus alla fyra barn hemma stund och sedan de var tvungna att ha køssytem på hängmattan under eikeetreet från 1914. Två gånger en timme ringde upp klockan, då hade halv timme utbytas om i paradisiska tillvaro i hängmattan när temperaturen var tropiska.

Se fler bilder från den vackra trädgården här!

I ett område av platsen finns en konstgjord damm där vattenliljorna översvämmas.

Fyra mål tomma

Få plottar är lika stora som idag. Egenskapen till Gro och mannen John är på fyra mål. "Det var faktiskt den plats vi fick mest för när vi köpte platsen 1994.

Vi bodde redan i Nesodden, i radhus och trivdes i lokalsamhället. Därför skulle vi fortsätta att bo på halvön med färjeavstånd till staden.

- Huset och trädgården var ursprungligen från 1914. Efter kriget 1946-47 planterades mycket äppelträd på tomten fortfarande intakt. Annars är det bara ek, några gamla sirener och stauder som fortfarande står här från den tid som trädgården var ny.

Det första vi gjorde när vi kom hit var att plantera en häck runt fastigheten. På toppen av tomten har vi planterat en tom tomt. Mot vägen har vi skyddat trädgården för synen av en tät eldstad.

- Du kanske vill plantera häckar så fort som möjligt om du vill ha skydd för åtkomst från grannar och offroad. Det tar år innan hedgen växer frodig och lång. Nu är vi välskärmade, vilket gör trädgårdsrummet mer privat.Några fruktträd som plommon och päron, vi var också snabba att komma in i marken när vi tog över fastigheten. I år planterade vi också ett nytt äppelträd eftersom äppelträd på tomten har blivit mycket gamla. Vi skördar så mycket frukt och bär som vi är självförsörjande med sylt och juice året runt. Dessutom hanterar vi våra egna potatis till jul. Vi odlar även kale och sparris. Alla kemiska fria från bekämpningsmedel.

- Jag har också tagit en liten dam på fastigheten, där vattenliljorna är gillade, liksom några grodor, ögonbryn och salamander. Att ha växter som lockar livet, tycker jag är fascinerande. I synnerhet älskar jag sommar vulkaner och humle. De cirkulerar runt blommorna, särskilt de som är långa. Sedan är trädgården lite extra stark.

- Experimentera med olika växter och blanda olika arter i samma säng är också något jag föredrar. Rosor och revelers är inte långt ifrån här. På fastigheten har vi ett litet uthus, som går tillbaka till 1914. Här förvaras äpplen och päron i stora träbetor innan de syltas eller sås. På utsidan av huset växer druvor uppe på väggen. Faktum är att det finns några mogna druvor här, de kanske inte är så söta att smaka, men de skapar en liten exotisk atmosfär i trädgården, säger Gro.

Härliga viloplatser - Även på hösten är det trevligt att ligga i hängmatta för att koppla av under eket när solen skiner. För mig är det viktigt att trädgårdsrummet nydas, inte bara arbete och matauk.

- Att ta sig tid på att sitta på den gröna bänken under det gamla äppelträdet för att se ut över trädgården eller att vila sig på en stentrappa framför huset efter lång tid är en del av livet som jag inte vill spara.

- Min man var inte riktigt intresserad av trädgårdsarbete innan han träffade mig. Långsamt men säkert har han fått mer känsla av gröna nöjen under åren nära trädgårdslivet. Jag har aldrig lurat på. Nu är det han som står för potatisodling och sparar jordgubbsängen, som ändrar utrymme vart fjärde år, helt på eget initiativ, utan att jag behöver skratta Gro med sitt smittsamma skratt. Ett gott skratt sträcker sig som livet, kanske en frodig trädgård gör livet lite längre ...

Se fler bilder från den vackra trädgården här!

Gros 5 bästa tips

* Låt trädgården vara en fristad och inte en plats att utföra.

* Dela trädgården i många "rum" med "hemliga" upplevelser.

* Våga satsa på växter som växer långa, helst träd som kan ge skugga på soliga dagar.

* Bo i trädgården innan du börjar planera det, då kommer bostadsområdet ofta att vara mer personligt och användarvänligt.

* Börja först trädgården med buskar och träd och plantera fruktträd. Det tar tid innan träd och buskar växer långa och täppt om du vill ha en ostörd trädgård för att njuta av dig själv och din familj.

3 favorithöstblommor: Ringflowers, Duvor (Chelone obliqua) och solhatt.

3 favoritgrönsaker: Grönkål, potatis och sparris.

Läs också:

Hortensia - utbuktande blomma in och ut

Med sitt överdådiga blomkluster har hydrangeas blivit en av världens mest populära potplantor.Bugnut rosettes i vit, lila, rosa och himmelsblå ...

3 favoritfrukter: Äpple, päron och plommon.

ADVERT

Mest populära