All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Höst anemon - en tålig perenn i slutet av sommaren och hösten

Fakta om Høstanemonen

norska namn: Autumn Anemone

latinska namnet: höstanemon

engelska namn: Harvest Anemone

Høstanemonen är en Känd anemon inom symfamiljen och är relaterad till cirka 120 arter i ensamfamiljen. Skörden anemonen anses vara en "mormor". Det kom till handel i Norge för drygt 100 år sedan och kommer från Kina och Japan där det har odlats länge.

I den naturliga miljön i plantan trivs den i skogsgolvet, dvs i partiell nyans under lövträ.

Det finns många olika varianter av höstanemonen och det finns ett brett utbud i både färger och storlekar.

De mest populära och välkända Høstanemonene är

 • Königin Charlotte: rosor, 80-120 cm
 • Honorine Jobert: vit, 100-120 cm
 • Splendens Superba: rosa, 60 cm
 • Whirlwind: vit, 80 cm
 • Rubra: röda, 60 cm
 • september Charm: rosor, 60 cm

Høstanemonens utseende

Høstanemonen är en vacker senblommande och lövande flerårig. Den bildar ett tiotusental med fliklövverk och med blommor som växer uppåt på långa stjälkar. Vi ser höstanemonen oftast med ljusrosa blommor, men den finns också i vit och mörkare rosalilla. Höjden kan variera mellan 50 och 140 cm beroende på växtarter.

Säsong för blomning och beskärning

Höstanemoner blommar från juli till oktober. Växten blommar relativt sent och har lång hållbarhet när den skärs i vas. Detta gör att du kan få mycket njutning från höstanemonen trots höstens fall.

För att beskära anemonen, gräva den upp, inklusive alla rotbitar - annars ökar den ytterligare.

Plantering

Det bör vara relativt lätt att plantera höst anemoner ut:

 • Gräv ett hål som är så bred och djup som plantans rötter
 • Sätt anläggningen i hålet utan att böja rötterna för mycket
 • Fyll mycket vatten runt rötterna
 • Täck igen med jord runt anläggningen
 • vatten och tryck på jorden ordentligt runt anläggningen

Observera att høstanemonen kräver utrymme. Ha en bra stund i sängen. Placera det helst i halv skugga eftersom för mycket sol kan bli alltför stekt för blommorna.

Förutom rötterna på höstanemoner som sprider sig i alla riktningar, sår det sig också. Det är därför det borde stå lite ifrån andra stauder. Skörden anemonen kan betraktas som invasiv. Detta innebär att expansionen av förekomstområdet sker mycket snabbt, vilket också kan orsaka förskjutning av arter som växer runt. Tänk på vilka växter du kan associera med skördenanemonen; De bör vara relativt viskösa.

Den invasiva egendomen kan utnyttjas om du vill bli av med ogräs som Skvalderkål som står i trädgården.Det finns goda möjligheter för Høstanemon att ta upp spelet och överträffa den oönskade vägen.

Observera att skörden anemoner är sårbara för att flytta. Det är viktigt att flytta eller plantera dem när jorden är varm. Den bästa tiden för både flyttning och plantering är på våren (april / maj) beroende på var i ditt land du bor. Det viktiga här är att roten blir etablerad innan frosten kommer, eftersom skörden anemonen använder relativt lång tid att ruttna.

Dela Harvestemonen

Det är en bra idé att dela en Harvest Anemone. Men divisionen kräver försiktighet både när du gräver det och vid uppdelningen själv. Skörden anemonen är extremt gles och därför behöver du inte den stora delen att ruttna för att lyckas. Liksom vid plantering och omlokalisering bör skörden anemoner delas på våren.

Grobunn

Höstanemoner är tyvärr inte särskilt härliga på land. Men de tålar både barfrost och låga temperaturer. De föredrar fuktig och näringsrik jord, som i skogen. Skörden anemonen blir för öm för solen. Därför se till att de får nyans från små lövträd eller buskar.

Stell

Höstanemonen förlorar sina löv och bleknar när frosten kommer.

Se till att du inte tar bort de bleka växtdelarna till våren. Detta för att de bleka växtdelarna skyddar mot frostbit och eftersom den bleka skörden anemonen står vacker när den är täckt av frost och snö.

Beroende på din väletablerade skördanemon kan den täckas på vintern. Stången är robust och kan hantera utan att täcka när roten är etablerad. Å andra sidan är höstanemonen en ny växt, det rekommenderas att täcka det med ett lager av fallna löv och granar första vintern efter plantering.

Bevattning och befruktning

En skördanemon trivs bäst i fuktig jord. Applicera därför regelbundet vatten. Vattna inte skörden anemonen för ofta, men när du först vatten det, ge det mycket vatten.

Skörden anemoner kräver inte omedelbar befruktning. Men när växten på våren samlar energi för en lång period av blomning, skadar det inte något gödselmedel.

Användbarhet och användning

Skördanemonen är lämplig för trädgårdsplantor.

Blommorna är långa i vas och är därför mycket lämpliga för buketter.

ADVERT

Mest populära