All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Franchise som din egendom har sjunkit i värde

Har du förmögenhet, sticker regerings ökar i det bedömda värdet på pungen. I år ökar värdet med 10 procent. Men det här värdet har ett tack och du kan faktiskt klaga!

Läs också: Ekvation tariff går i motsatt riktning mot huspriser

- bedömning, den maximala satt till 30 procent av marknaden, säger ett intresseföretag Joachim K. Johannessen i Skattebetalarnas förening.

Tror du att hemvärdet är så lågt att ekvationsvärdet överstiger 30 procent, borde du klaga. Då måste du först uppskatta värdet på fastigheten, till exempel med en skattebetalare eller mäklare. Fastigheten måste faktiskt inspekteras av den som uppskattar värdet, skriver Skattebetalerforeningen.

Då måste du klaga skriftligen till ditt skattekontor. Skicka skriftlig värdering och skriv anledningen till klagomålet. Värderingen måste vara relativt färsk. För det senaste utvärderingsåret (2008) måste det hållas efter den 25. 6. 08 om du avvecklades på sommaren och efter den 15.10.08 om du fick beskattningen på hösten.

Läs mer om hur du kan pruta på fastighetsskatt värde

De minsta hem har det högsta taxeringsvärdet

Skattebetalarnas Association citerar en studie från 2005, som visade att många hem låg över denna gräns. 2.400 sålda bostäder 2005 hade aktier värd mer än 40 procent av marknadsvärdet, och de minsta bostäderna hade relativt högsta aktier.

- Även om bostadspriserna har varit svagare under det senaste året och taxeringsvärden ökade med 10 procent under 2008, uppskattade taxeringsvärdena för bostäder fortsatte att redogöra för endast cirka 23 procent av marknadsvärdet i genomsnitt, sade finansminister Kristin Halvorsen nyligen på frågor från det konservativa riksdagsledamot Gunnar Gundersen. Den skriver skattebetalarnas förening.

Läs också: Bostadsräntan blir föråldrad - fråga om en ny!

Sedan 2005 har ekvationsgraden ökat varje år. Det gjorde också huspriser, fram till förra året. Nu har många upplevt en minskning av bostadsens beräknade värde förra året. Det kan därför vara värt att kontrollera värdet mot ekvationsvärdet.

Läs också: Få tiotusentals tillbaka på skatt

Är det nödvändigt för dig?

Fastställande av bostadsvärde är särskilt viktigt om du bor i en kommun som kräver fastighetsskatt. Men det kan också vara pengar att spara om du är rik.

Hur mycket du kan spara - eller om du alls sparar - beror på din ekonomi hur mycket pengar du har när det gäller skuld.

Om du har höga lån och låga tillgångar är sannolikheten liten att det kommer att ha något att säga till dig. Men om ränteavdrag webbplats är liten eller obefintlig, och skattevärdet av bostaden eller bostäder dina, liksom summan av andra tillgångar, såsom pengar på banken eller lager, är hög bör du titta på detta.

2008 minimibidraget i förmögenhetsskatt 350 000. För nettoförmögenhet i intervallet 350 000 - 540. 000 är Förmögenhetsskatt 0, 9 pct för nettoförmögenhet över denna hastighet är 1, 1 procent i enlighet med regeringens webbplats...

Hur mycket du betalar i skatt under 2009? Kontrollera med våra skatteräknare.

ADVERT

Mest populära