All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Råda ungdomar att fördröja inköp

- Young inrätta hem utan en tydlig plan för framtiden bör starkt överväga att hyra istället för att äga egendom, säger konsumentekonom Ellen Dock Holm.

Stigande räntor, fallande huspriser och en hård arbetsmarknad. Det här är några av utsikterna i dammskysten av den internationella finansiella turbulensen.

Är bostadsmarknaden i en långsiktig kris? Läs mer på DinSide Living morgon

Konsument Economist Ellen Dock Holm Post Bank påminner om att Norges Bank redan har höjt räntan 16 gånger sedan botten 2004 och att omkring 10 procent av låntagarna nu säger räntor ger dem problem.

- Först och främst varnar jag för bostäder som ett spekulativt objekt på dagens marknad. Bostäder är en investering, och de ungdomar som nu flyttar in på bostadsmarknaden bör starkt överväga hur länge horisonten de har på investeringen. Ungdomar etablerar som inte vet var de befinner sig i livet två, tre år in i framtiden, starkt bör överväga att hyra ett hem i stället för att köpa, säger Dock Holm sagt.

Läs mer om varför du som flyttar ofta borde investera i att hyra nu.

Gör utstå 10 procent

räntehöjningar under de senaste fyra åren har gjort ett lån på 1 miljon 40 000 dyrare per år och ett lån på 2 miljoner 80 000 dyrare per år.

- Detta innebär en ytterligare utgifter på 2 500 per månad efter skatt för ett lån på 1 miljon och 5 000 mer i månaden för ett lån på 2 miljoner, säger Dock Holm.

Post Bank krav för nya låntagare är att de ska tåla en ränta 3 procent över den aktuella 7 procent låneränta.

- På grund av den internationella finansiella turbulensen har norska banker tagits bort från Norges Banks räntesats. Norska banker lånar pengar på den internationella marknaden, och det har blivit dyrare att låna pengar, förklarar konsumentekonomen.

Hitta bästa ränta för första hem här

Cache och budget

Dock Holm anser att alla ska ha en ekonomisk buffert - oavsett om det är en finansiell kris eller inte.

- Det borde vara på två till tre månadslöner. Då sover du bra på natten, säger hon.

För unga - och andra - som redan känner att det har varit hårt, och som tror att de bara kan drömma om att tillsätta en buffert, trollar hon först till återhållsamhet och försiktighet.

- Skapa ett privat konto och budget! Då får du en översikt. För det andra: Prioritet! Och även om det kan vara tröttsamt att inrätta en budget, så det är ännu mer tråkigt att inte få en överblick och plötsligt var tvungen att äta kex i två av fyra veckor, det tydliga budskapet från konsumenten ekonom.

Se när det inte lönar sig att hyra

Fast eller flytande

Dock Holm säger att för varje ny ökade priserna - en fjärdedel av en procent - är ett lån på 1 miljon 2 500 dyrare under året.

När de som går in på bostadsmarknaden måste betrakta att lånet kan vara dyrare, att de kan få mindre kvar för hemmet eller lägenheten om de tvingas sälja, kan den fasta räntan vara frestande?

- Fasträntan ska inte "vinna över" den rörliga räntan. Om du väljer fast ränta antar du stabilitet, långsiktighet och förutsägbarhet. Eventuellt kan du överväga att binda ränta på delar av lånet, säger Dokk Holm.

Det är inte en långsiktig lösning att söka banken för betalningsupphängning eller avdrag, säger konsumentekonom:

- Det är något du kan göra för en kort tid för att komma över en verklig kris. Kom ihåg att lånet ändå kommer att betalas tillbaka. En exponering medför att skulden ackumuleras, vilket innebär att lånet blir dyrare att betala tillbaka.

ADVERT

Mest populära