All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Aska dammsugare: Enkel och säker

Lösningen kan tyckas lettvin utan att avyttra askan i eldstaden med din vanliga dammsugare kan vara både farligt för luften, säkerhet och själva maskinen.

- För att vakuumaska ​​bör du naturligtvis använda en askdammsugare. Det finns nu många sådana produkter på marknaden, av olika kvalitet, avsedda för just aska i eldstaden. Vi bär även aska dammsugare, säger servicechef Geir Olsen i Foma.

Vanliga dammsugare har inga filter som är konstruerade eller dimensionerade för aska och sot. I bästa fall kommer askan att vara nära filter och dammsugar. Om du är otur, kommer dammsugaren att måla askan till ett fint pulver då det sedan blåser tillbaka in i rummet. Dessutom förlorar du förmodligen garantin från leverantören om du använder dammsugaren för att hantera askan.

- Motorerna motstår aska i de flesta fall, men filtren blir igensatta. Därefter förlorar maskinen sugkraft, men först och främst är det ett säkerhetsproblem om du värmer upp varmt ljus. Luftströmmarna inuti maskinen kan göra glödljuset uppe och då kan du eventuellt ha en brandfara i dammsugaren, säger Olsen.

Använd försiktigt

Även om askaspiratorn är avsedd att suga upp aska, var noga med att vakna upp för att suga upp glöd. Eldstaden ska alltid ha brunnit ut och förbli kall innan du suger, även med en dammsugare.

- En askdammsugare är utrustad med flera filter som absorberar de fina askpartiklarna och sot som hindrar dem från att blåsa in i rummet. Om du värmer upp värmen kommer du att ha ett dåligt hål och filtren kommer att förlora effekten, säger Lars Nyhaugen, marknadschef på Kärcher.

Askesugeren är fortfarande säkrare om du skulle se glöden i dammsugaren eftersom de är gjorda av eldfast material och inte har innerpåsen som fångar damm.

Underskattar asfaren

Norges brandskyddsförening är upptagen med askhantering, särskilt nu när den stora uppvärmningssäsongen är igång. Brandskyddsföreningen är orolig för att folk underskattar glödets livstid.

- Ask från eldstaden eller grillen kan innehålla varm glöd i många timmar efter att elden eller grillen tydligen släckts. Det kommer ofta bara ta lite vind att skapa ett nytt liv och värme i ett glöd som är dolt i en askhöjd. Felaktig hantering av aska kan sedan starta branden i sådana soptunnor och dammsugare, varnar CIO Sturle Hagen på norska Fire Protection Association.

Enligt föreskrifter Det akuta (DSB) att vara het aska och sot samt annat brännbart avfall tillsätts i fast behållare av stål eller annat brandtåligt material beläget på ett bra avstånd från brännbart material, till exempel på uteplats, eller urladdas på den plats där Det kan inte orsaka brandrisk. Brand i dammsugare och papperskorgen som ett resultat av aska förekommer regelbundet.

- Otillbörlig hantering av aska är tydligt ett potentiellt problem, även om vi inte hörs sådana fall för ofta. Det viktigaste är att folk underskattar hur länge glöd kan leva och att du är noga med att använda rätt utrustning för hantering av aska, säger Hagen.

ADVERT

Mest populära