All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Fråga rörmokaren!

Debatten har varit varm sedan sommaren: Vad kan du göra hemma när det gäller VVS och elektriska reparationer?

Läs artikeln: Hobbyhantverk kan bota

Varför bojkotta ett antal rörmokare Ikea? Är det verkligen dålig kvalitet på utrustning, eller är det för att de vill ha avenyn av produkter som de säljer själva?

Fredag ​​den 28 november kl 12, Ole Larmerud, teknisk direktör för NRL, deltog i ett webbmöte här på DinSide, kanske får du svar på saker du har undrat, trots att webbmötet nu har slutat.

Webmötet är nu stängd.

giriga?

Upplagt av Larsern

27. 11. 2008 15:35

Varför saknar hantverkare alltid ett verktyg och att kunden måste betala för den tid det tar hantverkaren att köra och hämta?

Hej

Här kommer vi tillbaka till dig sa jag på plats. Vi arbetar med 130 000 komponenter. Bristen på verktyg som jag tror är sällsynt. Men avsaknaden av en del är förmodligen vanligare.

Det beror också på ett litet kommunikationsfel när kundorder beställer uppdrag. Man borde beskriva jobbet så gott som möjligt - till exempel, skicka en bild på mobilen på de olika delarna av röret.

Det är svårt att förklara, så jag tror att ta ett foto är användbart. Då får rörmokaren lite mer bakgrund och kan ställa relevanta frågor tillbaka till kunden.

Du kan inte kräva att alla rörmokare alltid kommer att ha 130 000 delar i bilen. Men om rörmokaren har blivit korrekt informerad, och då saknas många delar och det blir extra dyrt av den anledningen, det är rörmokarens misstag och inte kundens.

Mvh,

Ole Larmerud

Diskmaskin

Upplagt av jon r

27. 11. 2008 15: 38

Undrar hur man installerar en diskmaskin. kan jag göra mig själv?

Hej

Du kanske vill montera det själv om det finns en kran och en anslutning. Då handlar det om att vrida slangklämmor och det är så som de flesta kan hantera det.

Men om det inte är avstängt, gör det inte, då ska du ringa en rörmokare.

Mvh,

Ole Larmerud

Timpris

Upplagt av Linn

27. 11. 2008 16:15

Hur mycket kostar det vanligtvis att betala rörmokare?

Hej

Hej, detta varierar dramatiskt, men standard timpris är ca $ 600 plus moms.

Mvh,

Ole Larmerud

Avtal

Upplagt av Junior

27. 11. 2008 17: 08

Vad är det för fel med Ikea-produkter?

Hej

Det finns inga saker i världen med Ikea-produkter, bara de är godkända.

De var inte godkända i början, men nu tycker jag att det är okej.

Vad som kan vara ostödda tillbehör är att de kan innehålla tungmetaller och bly som är giftiga. Romerska imperiet led av att de hade blyrör och blyplattor.

Men jag är inte rädd för Ikea.

Farligt

Upplagt av Julenissen

27. 11. 2008 17: 10

Vad är den dumaste mannen som kan göra som amatör?

Att göra något du inte kan (som amatör) bryter mot lagen. Men när det sägs är det inte lämpligt att gå in i tryckledningarna (varmt och kallt) utan att veta vad du gör.

Det mest dumma du gör som amatör är inte att söka professionell hjälp.

Hälsningar,

Ole Larmerud

plattsättning

Bidrag från dålig lus

27. 11. 2008 20: 46

Hej.

Jag skulle vilja borsta mitt badrum, dvs kakel. I mitt nuvarande badrum har jag gipsmurar med tapeten och på golvet är det en beläggning. Kan den läggas rätt ovanpå beläggningen på golvet? Och hur ser jag om gipsskivan behöver bytas ut? Kan jag göra jobbet själv eller får jag professionella?

Hej

Är membranet i ordning, kanske du vill kakel själv. (Se frågan "våt beläggning på golvet".

Du kan också gilla kakel på tapeten, om det är ett våtrum tapeter, en vattentät vinyl tapeter, och det är nära. Du måste få en pasta som är anpassade kakel och våtromstapetet. Kontakta specialist ... i butiken, och följ installationsanvisningarna noga

Du behöver en professionell att lägga membran som jag inte skulle rekommendera amatörer att göra detta är att det ska vara tight -. speciellt i hörnen och runt sjön plattsättning på toppen måste du ofta göra själv. det är bara estetiska.

det är inte lätt att lägga plattor, men det gör inte anspråk på, och lagstiftning för att göra. brickor måste ikek vara tight. det finns membran för att vara nära.

Hälsningar,

Ole Larmerud

Monster komplicerad och farlig ...

Bidrag från klick

28. 11. 2008 09. 12

Varför är det så att det alltid är den lägsta utbildade (hantverkare) som försöker övertyga människor om att vad de jobbar på är oförståeligt komplicerat och att de är de enda som bor Jag har rätt att göra jobbet? Alla som lägger sig ner och läser lite kan göra själva röret. Detta är inte raketforskning!

Kanske ska du bli en rörmokare så att du ser vad det handlar om?

Yrkesutbildning är vanligtvis något nedgraderad i människors ögon. Men det är så att du har 4, 5 års utbildning efter gymnasiet. 2 av dessa år är i gymnasiet och 2, 5 år är praktik i näringslivet, samtidigt som de lär sig teori.

Det är en allvarlig underskattning av yrkesämnen för att kalla den lågkvalificerad. När du skriver att någon kan göra det själv, var medveten om att vi arbetar med mer än 130 000 olika delar. Så det finns ganska stora chanser att en amatör gör ett misstag utan denna utbildning.

Mvh

Ole Larmerud

Våt golvbeläggning

Sänt av Øystein

28. 11. 2008 10: 43

Har vått golv på golvet, men vill bli kaklat med värmekabel. Vissa rörmokare hävdar att beläggningen fungerar som ett annat icke-membran. Vad är rätt?

Kommer en våt rock att göra mögel att "simma" i vatten? Kan detta i kombination med värmekabel leda till "källarlukt"?

Hej Øystein

Som regel fungerar golvbeläggningar som ett membran - om det är vattentätt som det ligger. Det är faktiskt det bästa membranet du kan få. Om du tidigare har duschat på golvet och det inte har funnits läckor, är membranet okej.

Ja - mögeln blir våt. Men det betyder inte att det finns något misstag i det. Och när man kommer till värmekablarna tenderar det inte att orsaka misstag, men det finns vissa värmekablar som är mer rimliga för fukt än andra. Kontakta en elektriker eller de som är värmekablar för att höra närmare. Det har varit några klagomål om detta. Jag har aldrig hört talas om lukt. Det finns inte mycket vatten som leder till luktproblem. Då måste det finnas andra skäl. Vattnet rinner ut.

NB Detta beror naturligtvis på det faktum att det finns ett fall i beläggningen ner till formen.

Det är inte så enkelt att du kan krascha över det - det är membranet som måste falla. Om membranet är belagt, ta det upp, lägg det under, så att det faller.

Det du inte behöver göra är att låt den gamla kappan ligga ner, möga nya och sätt ny membran på toppen. Då stänger du fukten mellan två membran. Då kan det snabbt luktas.

Det borde bara finnas ett membran i golvet.

Mvh,

Ole Larmerud.

Badrumsmöbler

Inlagd av Fredrik

28. 11. 2008 11: 53

Jag ska ställa in nya badrumsmöbler (vägghängande med handfat och kran), VVS-enheten är helt nere i golvet och stoppklockan ligger på väggen. Kan jag ansluta det här själv eller ska jag få en rörmokare att ta jobbet? Jag anser mig lite användbar, men har aldrig gjort det förut ... Prisuppskattningarna jag har fått på jobbet har varit styva ...

Hej Fredrik

Jag skulle inte rekommendera dig att göra det jobbet eftersom du på ett vattenförsörjningsnätverk vet du inte hur man gör (du skriver att du inte har någon erfarenhet). Då kan det finnas problem att veta vilka delar du behöver för att få det rätt.

Läs mer i planering och byggnadslagen § 106: Installationer och underhåll måste utföras av kvalificerad personal.

Om du aldrig har gjort det tidigare är du inte expert.

Mvh,

Ole Larmerud

Avloppsvatten kommer upp i diskbänken

Inskickad av SN

28. 11. 2008 12: 06

Hej,

Jag flyttade nyligen till en ny lägenhet. När vi tvättar kläder kommer avloppet från tvättmaskinen upp i diskbänken innan det rinner ner igen. Det här är inte så det borde vara? Enligt den tidigare ägaren har han alltid varit densamma.

När jag använder tvätten hör jag överskottet från duschen från duschen, kan det vara här att det är lite stramt vilket gör att avloppet från tvättmaskinen kommer in i diskbänken?

Hej

Rören från diskbänken och tvättmaskinen är antagligen anslutna i en gren. Från detta grenrör och till avloppet är det nog nära. Du kanske måste hämta den här ledningen.

Du kanske vill göra det själv.

Det är värt att ta det ur sömnen.Ta av slusskristallerna och stapla därifrån.

För att spela spelar du en "stake feather". Detta är tillgängligt på Jernia, etc. Det är viktigt att det är bra att det inte är för litet för röret.

Det går också att använda en trädgårdsslang. Sätt in det i röret som kommer ner och tryckt.

När du öppnar eller tar bort slusskristallerna har rörmokaren satt en böjning, en kolv. Det måste tas bort innan du börjar spela. Det kan vara något bittrat.

När du är klar är det smart att sätta tillbaka dig.

Mvh,

Ole Larmerud

Tvättmaskin på badrummet

Upplagt av Kjell G

28. 11. 2008 12: 16

Hej,

Vi kommer ha en liten tvättmaskin i badrummet, vi har tömt men inte vattnat. Hur mycket kostar det, är det bara att sätta på en "delar" av det ursprungliga vattentillståndet? Hörde någon som hade fått ett konto på 6300 kr för akkaurat samma, verkade mycket dyrt för vad jag hörde var 30: e minut.

Kjell G

Hej

Jag tycker att det låter dyrt i 30 minuter, då måste det ha varit något speciellt.

Men din fråga är tyvärr omöjligt att svara innan du har sett på badrummet - Är vattenordningen lämplig, måste den ändras eller är det lätt att ansluta?

Jag rekommenderar dig att kontakta din rörmokare och fråga honom om en prisuppskattning.

Mvh,

Ole Larmerud

Sink från Ikea

Upplagt av Trygve

28. 11. 2008 12: 18

Har köpt en kum till köket från Ikea. Det kommer med vattenlås etc. Avsikten är att få en rörmokare att ansluta den. Tror du att han kommer att acceptera det?

Ja, det tror jag.

Det bästa med att kontakta en rörmokare är att göra ett möte.

Rörmokare tjänar pengar på två saker: Materiell vinst och arbetsvinst. När materialinkomsterna sjunker kommer arbetsinkomsterna att öka. Det är enkelt matte.

Mvh,

Ole Larmerud

Tror du att det här är något

Postat av nina

28. 11. 2008 12: 19

För att ersätta vattenkokare:

// quooker. com / 07_no / plats. html

Hej

Jag vet det här. Vi har haft det på testet.

Jag tror på det om du använder mycket omedelbara saker. Te, kaffe och mycket mer. Jag tror faktiskt att du sparar energikostnader om du installerar så mycket, det är mycket snabbare än en vattenkokare eller en tallrik.

Poängen är helt enkelt: hur mycket kostar du? Du måste använda mycket kokande vatten för att tjäna inköps- och installationskostnader.

Mvh,

Ole Larmerud

Gula fläckar?

Upplagt av Tommy Y

28. 11. 2008 12: 26

Hej!

Har 2 ppm till dig. Nyss köpt mig en ny lägenhet med 2 badrum. Det ena badrummet har "gula" fläckar på taket. Här är en elektrisk fläkt som står på 24/7 ... Vad kan detta orsakas av?

2. På det andra badrummet finns en konstig lukt ... Fick många konstiga svar och ursäkta från utvecklaren på detta. Jag tror att det är från fläkten, eftersom det uppenbarligen inte kommer från duschen, handfat eller toalett.Vad tycker du Några tips om hur jag kan göra det bättre med utvecklaren?

Tack för din hjälp och en lycklig helg.

Hej

När det gäller det första: Om du inte kan rengöra de gula fläckarna måste det finnas något speciellt som har suttit, antingen i trä eller fukt. Det kan bero på vad taket gränsar till - till exempel: är det ett kallt tak? Kunde det vara något fel med fuktspärren?

Det ska finnas en tät plast i taket om den gränsar till ett kallrum för att förhindra fuktintrång.

Om du har trä i taket kan gula fläckar bero på det faktum att du inte har målat med en målad färg. Kvister har den egenskap som de utvecklar kvae långt efter att träet är i bruk. Detta kan spridas genom färgen.

2: Jag tror att ikek kan komma till fläkten. Jag tror att det kan vara troligt att det beror på brist på avloppssystem.

Varje avloppssystem måste ventileras över taket. Om detta inte är gjort över taket sätts det antagligen på en vakuumventil, antingen på vinden eller på toppen av rummet ovanför taket. Det är avlopp som ofta orsakar en dålig lukt.

Om det transporteras för kort över taket och för nära rumsluften kan du få avloppsvattnet tillbaka in i rummet.

Det sägs att avloppsventilationen ska utföras minst 30-40 cm över rumsluften.

Det har ingenting att göra med fläkten själv i badrummet. Det måste byta ut luften. Dra ut gammal luft.

Mvh,

Ole Larmerud

Värmeöverdrag över beläggningar

Inlagd av Andreas

28. 11. 2008 12:28

Jag har en snygg och fin våtkammare + våt garderob, men vill ha kakel med värmekabel. Du har svarat på detta med ett membran innan jag ser, men vad krävs av ytbeläggningen för att kunna lägga till värmekabel?

Skulle det finnas ett fall i hela beläggningen att smula, eller är det möjligt att duscha i duschen?

Finns det ett krav på dörrhöjd på våtrummet?

Hej

Värmekablarna måste vara eldfasta, på en yta som inte kan tändas. Det vill säga det måste vara ungefär en centimeter av gjutning eller skurningsmassa.

Det krävs ett fall 80 cm runt dräneringen. Dessutom får det inte heller finnas så kallat skräp i rummet, det vill säga det är antingen borta från avloppet i andra delar av rummet.

Från toppen av tröskeln till toppen av avloppet bör det finnas en höjdskillnad på 2, 5 cm. Slussen ska således vara minst 2,5 cm lägre än dörrklockans spets.

Mvh,

Ole Larmerud

Vad får du göra själv?

Upplagt av Tor

28. 11. 2008 12:35

Att städa köket med en ny bänkskiva. I detta sammanhang måste mixer och dränering av sinken demonteras och installeras.

Vad kan jag göra för VVS?

Hej

Jag kan inte svara nej - men enligt plan- och bygglagen måste du vara expert. Det är, om du inte har gjort det innan, borde du inte gå ensam. Det är möjligt att få hjälp från någon som har gjort det förut.

Men jag skulle inte rekommendera det om du köper nya armaturer, till exempel. Då finns det risk för att delarna inte passar ihop.

Mvh,

Ole Larmerud

Prisjustering

Upplagt av Donald

28. 11. 2008 12: 38

Hej!

Vi har just avslutat ett projekt med husbyggnad, där vi gick ut och insamlade priser på s. en rörmokare på projektet. Vi fick då ett skriftligt erbjudande på knappt 190 000 från ett företag som vi accepterade. I efterhand har de beräknat en prisökning om cirka 10 000 kronor, vilket i sig är okej, men borde det inte vara det skriftliga erbjudandet vi fått från dem? Är de skyldiga att informera i erbjudandet att priset kommer att justeras enligt prisökningen?

Hej

Punkt 41 i Bust Adoption Act, sista meningen: Entreprenören har inte rätt till en ökning av prishöjningen utan skriftligt beslut.

Detta innebär att om det inte finns något kontrakt eller erbjudande för detta, har han inte rätt att erhålla ytterligare kostnader till följd av prishöjningar. Det måste anges.

Mvh,

Ole Larmerud.

Duschväggar

Upplagt av Christoffer N-A

28. 11. 2008 12: 50

Hej,

Jag har ett VVS-företag som har installerat duschkabiner i mitt badrum.

Efter nästan 2 år kämpar jag fortfarande med duschväggarna vilande på golvbrädorna och det finns en stor fara att duschväggarna kan explodera. Importören av duschväggarna har varit med mig och funnit att det är dåligt hantverk och felaktig montering som är anledningen.

Rörmokaren har antagligen varit med mig 10-15 gånger sedan februari 2007. De säger att det är muren som inte har ett mål (Gipswall). De tror att det bara finns 1 lager av gips, men jag har varit i kontakt med byggaren av badrummet (nytt projekt) och de säger att 2 lager av gips. Vad ska jag göra? Mitt tålamod är nu över, och jag tycker att VVS-företaget försöker skjuta skulden på andra människor än dem själva. De har nu slutat svara på mina förfrågningar. Betjänas vi av sådana bullriga företag?

Mvh

Hej

Jag tror verkligen att du borde ringa en leverantör, rörmokare och entreprenör tillsammans.

Jag förstår rörmokaren, det kan vara en svaghet i väggen. men jag tror emellertid att du inte löser sådana saker på något annat sätt än att kalla alla inblandade. Annars kommer det bara fram och tillbaka som du säger.

Mvh,

Ole Larmerud

ADVERT

Mest populära