All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Bad efter föreskrifter

Vill du bygga badrum för regler förhindrar många problem.

"Clear You Can!" är den slogan i en annons som uppmuntrar dig att fräscha upp på egen hand. Det säger sig självt att detta inte låter så bra i ett hantverk touch när det kommer till badrummet.

Men vi vill inte lägga någon spjäll på handlingslistan. Vi vill bara understryka att badrummet är i många fall mycket dyrare att göra jobbet själv än att få en rörmokare för att möblera för dig. På lång sikt, åtminstone.

Kom också ihåg att när människor kommer att köpa bostäder, det finns två rum de lyckligtvis granskar noga: badrum och kök. Båda ställena är bra VVS är nödvändigt. Här är några bra tips och riktlinjer när du behöver förnya badrummet.

Läs också:

Djur misstag när renovering av gamla hus

Den dyraste misstagen folk gör när renovera, och vet inte hur gammal huset är byggt. Felisolering, till exempel, kan leda till ...

Lagstiftning

Lagstiftningen säger egentligen inte så mycket om hur renoveringar kommer att äga rum, eller som kan utföra det.

Enligt plan- och bygglagen (PBL) § 106 ska "Underhåll och reparationer" som utförs av "kvalificerad personal". Vad "kvalificerad personal" betyder är oklart, men det utesluter knappast någon annan än rörmokare bygger badrum.

För ny-, till- och ändrad användning är tillämpningen plikt kommunen (PBL § 93). Det krävs en "ansvarsfull sökande", som måste godkännas av kommunen (PBL § 93 b).

Syftet med dessa bestämmelser är att säkerställa att professionella hantverkare står för både nybyggnation och renovering, men "ansvarig sökande" kan naturligtvis delegera uppdrag på. Han eller hon är då ansvarig för att den som gör jobbet är "kvalificerad personal", jfr ovan.

Norsk VVS Association (NRL) entydiga råd är fortfarande att anförtro badrummet till proffs. Även ett nytt badrum är kostsamt, kommer det att löna sig över tiden med hjälp av en rörmokare.

Det är krävande att göra bra VVS. Många material och produkter hör inte till. En bra rörmokare vet vad som fungerar bäst. Det hjälper inte heller om produkten är av högsta kvalitet om den är felaktig installerad.

Läs också:

10 saker du måste veta innan renovera ditt badrum

Om du inreda ditt badrum eller bygga nytt? Här är de tips och regler du måste kunna få innan du börjar.

Enligt Building orsakade mer än hälften av vattenskador fel montering, och de flesta vatten skador uppstår i privata hem. Lämna därför jobbet till en professionell.

hålla sig inom samma brandcell

Du behöver inte gälla för kommunen att få möblera ditt badrum, så länge du håller dig inom samma brandcell ( "Regler för PBA om rutiner och kontroller" § 7).

En villa eller lägenhet är en separat brandcell. Det är bara när det bor några under dig, och du byter ut avlopp, att ansökan kravet inträffar.För att byta eld måste du bryta en brandcell.

Skriv kontrakt I tekniska föreskrifterna i planerings- och bygglagen (TEK § 8-37) anges att badrummet måste vara tätt. Det måste stängas av, och det måste finnas tillräckligt fall mot släckaren.

Reglerna är allmänna. Detaljerna finns i den våta normen. Hantverkare med uppdaterad kunskap har våtrumsintyg.

Undvik hantverkare som inte vill skriva ett kontrakt. Standardavtal kan erhållas på flera ställen. Konsumentrådet rekommenderar kontrakten till standarden. nr. Här kan du köpa kontrakt för arbete på fastigheter. Byggnadsform 3501 passar vanligtvis för renovering av badrum.

Läs också:

Med denna hemrobot behöver du inte tvätta fönstren själv.

Med en fönsterrengöringsrobot slipper du av det tråkiga fönstret.

Den våta hastigheten

Den våta normen är inte en förordning. Det är en systematisk samling av bra och dåliga erfarenheter som proffs har gjort. De som har gått i våtrumskurser uppdateras årligen på rekommendationer från Akademiska rådet för våta normer.

Men hantverkaren är inte skyldig att följa den våta normen. Därför måste det anges i kontraktet att våthastigheten ska följas, åtminstone så långt det passar ditt badrum.

Var beredd på att rummet ska utformas så att normen inte kan användas helt. Det kan till exempel innefatta placeringen av dörrar och fönster att göra. Dessa begränsningar kommer att ingå i kontraktet av hantverkaren. Det viktigaste är att badrummet blir stramt. Också vara beredd att de plattor du har blivit förälskad i kan vara för stora för att få en tillräcklig nedgång mot avloppet. Då måste du antingen byta plattor eller inkludera i kontraktet som du vill ha badrummet gjort på detta sätt. Detta kan dock påverka försäkringsbetalningar vid skador.

Certifiering

Om det står i kontraktet att badrummet kommer att byggas av våt norm innebär detta att rörmokaren som gör jobbet, ska ha VVS certifikat.

Observera att mästers brev betyder inte att rörmokare i ett företag har våtrumsintyg. Förteckningen över företag med våtkurscertifikat finns på Vetenskapsrådets hemsida www. FFV. nr.

Klagomål

Om du väljer ett organiserat företag har du ytterligare ett tilläggsalternativ. Norske Rørleggerbedrifters Landsforening har lokala klagomyndigheter som behandlar klagomål på medlemsbolagen.

Styrelserna består av yrkesverksamma som är intresserade av VVS-industrin och har en hög akademisk nivå och antalet klagomål. Beslutskommitténs beslut är bindande för NRL-medlemmar. Se www. NRL. nr.

Försäkring

En regelbunden husägareförsäkring täcker bara plötslig och oförutsedd vattenskada. Det är fuktskador som uppstår över tid, till exempel eftersom tätning av kakel eller läggning av membran inte görs korrekt, förmodligen inte täckt av din försäkring.

Ju mer arbete du gör desto dyrare kan det vara, den dag då skadan upptäcks.Be om dokumentation från rörmokaren om vad som görs när arbetet är klart.

Dokumentation, drift och underhållsinstruktioner (DDV) är en säkerhet! Den ska innehålla information om vad som görs, när och av vem. Dessutom bör det vara vad du kan göra för att behålla installationerna i ditt hem.

DDV kan användas mot försäkringsbolaget om skada uppstår och som säkerhet för dig och för köparen vid överföring av bostaden.

Produktgodkännande är komplicerat Många produkter är CE-märkta. Det innebär att produkten uppfyller kraven i en europeisk standard. Observera att det här inte automatiskt betyder att produkten är godkänd i Norge!

Innan du köper en produkt, till exempel via Internet, kan du enkelt kontrollera om den är godkänd i Norge. Det är Sintef Byggforsk, som utför produktkontroll i detta land. Översikten finns på www. byggforskning. nr. Klicka på "Autentisering och certifiering".

Fakta om NRL:

Norske Rørleggerbedrifters Landsforening

- VVS organiserar 600 av VVS-företag i Norge.

En betydande del av medlemsföretagen i Bademiljø, Värme och Bad, VVS, Comfort och VVS + är medlemmar i NRL. NRL är en branschorganisation som handlar om affärspolitik, rekrytering, utbildning och skattefrågor.

Dag Are Børresen är informationschef i NRL.
ADVERT

Mest populära