All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Så enkelt att man kan odla din egen mat

Många drömmer om en mysig liten köksträdgård där du kan laga och ordna grönsaker och frukter. Kortlivade livsmedel får en ny mening när de odlas precis utanför dörren.

Försäljningen av växthus har drabbat vädret de senaste åren eftersom den senaste trenden är att ha frukt och grönsaker på köksbordet som du har vuxit hela vägen. Dessutom är det lättare att komma till än någonsin tidigare.

Tyvärr kan sommaren i Norge vara mycket oförutsägbar, vilket gör odlingen av grönsaker, växter och blommor svårt. Men om du flyttar all odling inomhus i ett växthus, kommer du att kunna odla många olika grödor oavsett väder, säsong och klimat.

  • Behöver du utrymme? Se hur man växer i en körbänk

Flera av de saker du kan växa i ett växthus beror helt på att sommarsäsongen förlängs så länge som möjligt.

Vilket växthus ska du välja?

Innan du köper material till ett växthus bör du först och främst bestämma vad du behöver. Vill du ha en slags trädgård lounge där du kan dricka ett glas vin samtidigt som du beundrar de växter som är där, eller kommer du att odla trädgård intresse genom att ha en plats där du kan plantera frukt och grönsaker eller växter och blommor året runt?

På sommaren kan du göra en oas i ditt växthus, oavsett vädret. Foto: Green Focus

Om du är nybörjare är det en bra idé att läsa de olika växthusen så att du kan hitta exakt den som passar din användning och det utrymme du har tillgängligt i trädgården.

Drivhuset Använda Green Focus-återförsäljaren är perfekt för dem som är i början av en ny hobby. Varianten är enkel, prisvärd, har god kvalitet och passar även för den mer avancerade hobbygardinaren.

Växthuset ska vara där det är mest soligt, men samtidigt vara så litet som möjligt.

Tips och råd

1. Stor eller liten? Om ditt främsta syfte är att odla mängder grönsaker och blommor, bör du ha ett växthus med gott om plats. Ofta när du först växer, vill du plantera ännu mer.

Om du bara har en kryddträdgård och ett par tomatplanter, och annars använder området på några stolar och ett litet bord, behöver du inte mycket utrymme.

2. Plast eller glas? Båda materialen har sina fördelar och nackdelar. Ett polykarbonatväxthus (plast) är dyrare men tål mer och isolerar också bättre. I kombination med en växthus kan du börja odla tidigare på våren med ett växthus och stanna längre på hösten. Det finns tillräckligt med ljus, men det är sällan för varmt. Nackdelen är att du inte kan njuta av utsikten.

  • Hitta det till dina behov: Stort prov på trädgårdsslangvalsar

Glaset ser mer traditionellt ut, men kan naturligtvis krossas och är också tyngre att montera.Säkerhetsglas är härdat glas som kan tåla fem gånger mer än vanligt glas. Om du är rädd att en vild fotbollsmatch på gården kommer att krossa glaset i växthuset, bör du gå för säkerhetsglasögon.

Hitta den typ som passar dig med rätt; Denna variant är Bruka. Foto: Green Focus

3. Ljus eller skugga? Om du är mest bekymrad över odling, se till att du har goda solförhållanden där du placerar växthuset.

Om du vill använda växthuset mest som ett lusthus, borde du tänka mer om folket än på växterna, så att det också kan vara skuggigt i det - annars blir det för varmt.

4. Automatisk eller manuell? Du kan investera i mycket praktisk utrustning för att göra växthuset lättare.

Det finns bland annat automatiska bevattningssystem (praktiskt när du är på semester!), Windows som öppnas om temperaturen blir för hög och termostatvärmare som gör att du kan förlänga växtsäsongen betydligt.

Du kan göra det själv

Med en bra dos av tålamod, lite kunskap och mycket intresse kan du växa nästan allt i ett växthus. Säsongen börjar vanligtvis i februari / mars, och inom några månader kan du njuta av en verklig gurka till lunch.

  • När du har börjat: Hur man får den bästa säsongen i ditt växthus

Som ett nytt växthus borde du hålla fast vid de mycket enkla sakerna. Nedan hittar du en mini guide för vad du kan börja med.

Basil

Ämnen Basil trivs bra i ett växthus eftersom det behöver mycket skydd, stabila temperaturer och mycket ljus. Basiljan måste befrukas med skumd kompost och måste vattnas på morgonen.

Du behöver inte hela växthuset för att växa några växter. Använd resten av platsen som en trädgård. Foto: Green Focus

Peppar

Mellan februari och april kan du fröna paprika i ett växthus med en temperatur på 20 till 30 ° C. Det måste vattnas ofta, men behöver inte befruktas mer än tre gånger under odling. På hösten samma år har du stora, saftiga och läckra paprika att servera.

Gurka

För att få saftiga och krispiga gurkor måste du ge växten mycket vatten längs vägen. Ju mer lövverk det blir desto mer vatten kommer det att ha. Gurkan kan stå vid en temperatur på 20 ° C, och så småningom måste du binda växten till höga pinnar för att hjälpa den på väg.

Tomat

Den mest populära grönsaken att plantera är tomat. Det behöver 20-25 ° C och mycket vatten och gödselmedel. Helst bör du vattna eftermiddagen med ljummet vatten och när tomatplanten har börjat blomstra kan du ge den en liten dusch. Även nu bör du köpa små tomater så att de är redo att placeras i krukor i början av maj.

Citrusfrukter

Citrusfrukter anses av någon anledning vara svåra att växa, men i verkligheten är de lätt att äta. Dessutom ger de en läcker och söt doft som gör ditt växthus lukt fantastiskt.

Vid en temperatur på minst 10 ° C bör du plantera ett ungt träd i antingen speciell kompost eller i kompost blandad med grov sand.På sommaren bör du ge tillväxten gott om vatten, men mindre på hösten.

Lycka till med ditt nya växthus!

ADVERT

Mest populära