All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Så länge du behöver ha solpaneler på taket innan det blir lönsamt

- Om vi ​​kommer dit att solpaneler på sitt eget hem är inte direkt dåligt för företag, och att det görs på ett sätt som inte ser ful, jag tror att det finns många som vill bidra till den så kallade "green shift". Kanske kan det vara så att med elbilar: det har blivit lite coolt att ha elbilar, och det signalerar vad du tycker om miljön runt omkring dig.

Det säger Jon Bjartnes, chef för klimat- och energi teamet på WWF Norge. Tillsammans med Accenture WWF har utarbetat en rapport om som ser närmare på framtida möjligheter för värdeskapande i solenergi fram till 2030.

Ligger bakom grann

Rapporten belyser inte bara små bidrag, men även högteknologiska kostnader och låga elpriser som skäl att Norge ligger bakom våra grannländer i utvecklingen av solenergi.

Rapporten säger Pål Ødegaard, chef för Accenture i Norge, bland annat att det är hela 70 procent, då dyrare att installera solpaneler i Norge än i Tyskland.

- För närvarande är därför det primära motivation för investeringar i solenergi som andra än lönsamhet faktorer, som en önskan att vara tidig användning av ny teknik, bidra till en hållbar utveckling och idén att producera sin egen makt, skriver han i rapport.

Bjartnes WWF påpekar också att det inte har varit så stor politisk press jämfört med vattenkraftverk och väderkvarnar, som en anledning till varför norrmännen har varit något långsammare på banan.

- Men det finns vissa fördelar med att vara lite sent också. Vi kan nu se till våra grannländer och andra länder i Europa och lära sig vad de har gjort rätt eller fel, säger han.

Många år tjänar

Rapporten skrivare regnade också lite på hur snabbt en solpanel tjänar i sig, vilket kan variera beroende på om köparen använder stöd eller inte. Siffrorna är därför något osäkra.

Att få en hyresvärd Enova beviljar det kommer att ta mindre än 27 år för att tjäna en sol anläggning av 4 kW vid en privat bostad i Oslo-området. Ett sådant solcellssystem kostar i genomsnitt 88 000 kronor år 2015.

Getting hushållerska dock Oslos stöd och använda all elektricitet i sina egna hem, priset kommer att återvinnas inom cirka 17 år.

Bjertnes WWF påpekar att det idag finns få aktörer på marknaden, och att det därför är lite konkurrens och vinst stordriftsfördelar. Han tror stora aktörer som satsar kan bidra till både volymen och priserna nere.

- Eftersom situationen är idag, finns det ett behov av att göra investeringar i solenergi mer attraktiv, och vi hoppas och tror att det kommer att ske under de kommande åren.Vi antar att elpriserna ökar, vilket kommer att göra egen elproduktion relativt smartare. Dessutom tror jag att det finns större vinster att hämta om fler spelare går med, säger han.

- För oss i WWF är solenergi en mycket intressant form av förnybar energi. Det har mindre miljöpåverkan och fint symboliskt värde. Livet på jorden beror helt på ljus och värme från solen, och nu kan vi också göra solskenet.

ADVERT

Mest populära