All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Så länge taket ska vara

Takets livslängd kan variera från cirka 30 år till så mycket som över 100 år. Det finns en stor skillnad mellan de olika takmaterialen. Det är en bra idé att ta reda på räknaren och beräkna kostnaden för liv och ytterligare arbete som måste göras med olika typer.

Kontrollera taket före vintern

Nu när vintern närmar sig, kanske du vill ta en liten kontroll över hur sakerna ser ut på taket. Checklista behöver inte vara mycket lång för att avgöra om ditt tak är på plats. Då kan du gå de flesta på en gång.

Kontrollera först om plattorna är desamma. Förstörda takplattor bör bytas ut. Om du har taklängder, leta efter sår eller slag. Var särskilt försiktig för att kontrollera implementeringar och detaljer, t.ex. runt huven, takfönster och rör. Skador på sådana punkter leder ofta till läckage.

När du fortfarande är på taket, leta efter rost, beskjutning eller sprickor på alla tillbehör i samband med fot, vind och rör. Använd möjligheten att kontrollera att takrännor och eventuella ventilationslock är i gott skick.

Hur länge gör ett tack?

Att välja takmaterial som du ska använda beror på takkonstruktion och struktur. Här är en snabb liten guide till vad du bör tänka på.

Skiffertak

Ett relativt tungt taktak, men ett material som har långa traditioner och är resistent mot väder och vind. Skiffer är ett av de dyraste materialen, men har ett mycket lång livslängd. Skifferformat skiffer har ett hak eller hål så att det kan fästas med speciella skovlar och bytas ut flera gånger. Takvinkeln måste vara 22 grader. Livslängden är minst 100 år.

Takläggning

Detta är ett tungt tak som ställer större krav på stödstrukturen. Den exklusiva glasplattan är extremt hållbar och klarar både surt regn, kalla vinterkvällar och varma sommardagar utan att ändra utseendet. Vingetegel kräver minst 25 graders takvinkel, falsk takräcke minst 15 grader. Förväntad livstid för en tegel är minst 75 år.

Takplattor

Plåt av stål eller aluminium, i olika former och storlekar. De är belagda med lack eller skiffer trä. De flesta typer av tak kan användas. Takvinkeln ska vara från 10 grader på enskilda skivor. Förväntad livslängd är ca. 50 år.

Betong taksten

Ett tungt takbeläggning som ger gott skydd mot ljud. Ett miljövänligt material av sand, cement och vatten. Finns i många färgvariationer. Betongbeläggningsstenar är ofta billigare än både bältros och plattor. Uppskattat liv är ca. 50 år.

Takbältros

Takbältros är mycket lätt och därför särskilt lämplig för rehabilitering av äldre tak med enklare takkonstruktioner. Det är lätt att transportera till byggplatsen och kan läggas utan att använda specialverktyg.Takluckor kan användas i alla sluttande tak med takvinkel mellan 15 och 85 grader. Förväntad livslängd är ca. 30 år.

Källor: Maxbo, Monier, Isola, Icopal.

ADVERT

Mest populära