All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

Artist plus industrin målade

Många associerar fabriker med grå, gamla byggnader - och med goda skäl. Ofta fasader inte fabriken en vacker syn, men i den lilla dalen Hattfjelldal har plats hörnsten, spån platt fabrik Arbor, fick en riktig "konstnärlig förnyelse". Väggmålningen kallas "industrialiseringen i rött, vitt och blått och bakom den ovanliga konstverk, den svenska konstnären Per Enoksson i samarbete med Nordsjö. Idén till olika utsmyckade arbetsplatsen kom genom projekt Krut Fjellvegen, ett samarbetsprojekt mellan gränsområden Hattfjelldal i Norge och Tärnaby och Hemavann i Sverige, däribland för att främja lokala värderingar, verksamhet och öka kontakterna mellan länderna.

From kostym foto

den lilla kommunen Hattfjelldal med sina ca 1500 invånare har hittills kanske varit mest känd för att vara ursprunget till den vackra mönster på Nordlandsbunadens sjal och förkläde med en väggmålning på över 3000m2 om Arbors fabrik fasad mitt i centrum kommunen har fått ett nytt landmärke

-.. vi valde sådana utsmyckningar för att hjälpa en fin gemenskap och göra något som vi kan vara stolt av fabriken, säger Bjørn M. Jarmund, VD för Arbor-Hattfjelldal A / S

process tänka om anläggningens utformning inleddes 2005. Flera förslag till offentlig konst i form av målningar och skulpturer inmatade. I januari 2008, konstnären Per Enoksson förslag väljs och processen för att erhålla rätt färg och testning följde, med färdigställande sommaren 2009.

- De största utmaningarna har varit valet av konstnärens färger; färger är speciella och Nordsjö fick några utmaningar och kompromisser måste ingås för att få färger som kommer att hålla ett par år i vädret, förklarar VD för Arbor. Färgutmaningarna besegrades, och i höst var förmodligen Norges största målning förklarad öppen.

- Vi tror teckningen betyder mycket att njuta av, både för fabrikens anställda och det lokala samhället. Samtidigt finns det något att vara stolt över och vi kan vara kända, tror Jarmund, som gärna rekommendera andra företag att göra detsamma

Colorful industrialisering

För att förverkliga ett sådant projekt krävs inte bara idéer, projektfinansiering och en bra företagsledning, men självklart en konstnär som kan arbeta med stora format. Svenska konstnären Per Enoksson, ursprungligen från Tarnaby, var en av dem som försökte. Han utexaminerades från Konsthögskolan i Oslo och är idag en väletablerad artist med flera utställningar bakom sig bland annat i Stockholm, Oslo och New York.

- Jag lämnade mitt förslag och material och vi träffade och diskuterade idéerna.Mina inspirationskällor har varit fabriksfasaden med de lite kubistiska formerna, spånskivsproduktionen inom fabriken och omgivande områden. Dessutom är jag inspirerad av den sena amerikanska målaren Barnett Newman målning "Vem är rädd för rött, gult och blått" berättar Enoksson.

har Titeln på målningen och Newmans abstrakt expressionism stil inspirerad den svenska konstnären ända sedan tiden för Academy of Fine Arts, och det har bidragit till att ge den största målningen heter "industrialiseringen i rött, vitt och blått" - liksom flera områden Fabriken är också målade i dessa färger.

Målning efter siffror

Enoksson utformade förslag där olika sidor på fabriken illustrerar olika saker. Ena sidan är till exempel inspirerats av landskapet runt, en annan av spånskivor på väg ut i världen och en tredjedel av Cubist former i byggnaden. Dessutom bör byggnadens färger tåla både hårt väder, vara så ljusbeständig som möjligt och harmonisera med omgivningen. Med andesord var det många utmaningar som konstnären och Nordsjön upplevde i henne och löst på ett funktionellt och modernistiskt sätt.

- Vi måste måla några prov flera gånger för att hitta rätt färger. Några sura och djupa färger valdes som en kontrast till omgivningen, som kännetecknas av varma färger. Dessutom bör det finnas färger med bra ljusmotstånd, förklarar konstnären.

Färgprocessen utfördes av Enoksson och arbetare på fabriken.

- Jag målade de svåraste partierna, medan fabriksarbetare målade det enklare. Att de målade för "färger med siffror" metoden, vilket innebär att fälten är kodade med siffror som innebär en viss färg, med tonvikt Enoksson.

Konst och industri - framtida partners?

Den svenska målaren hoppas att fler människor kommer att möta de möjligheter som ligger i ett samarbete mellan företag och konstnärer.

- Jag hoppas att fler fabriksägare kan vara intresserade av att göra sådana saker. Fabrikerna får inte vara gråa och tråkiga, och färger betyder mycket i vardagen. Genomtänkta lösningar för färg och form kan hjälpa till att visa företagets intentioner och vision, samt att ge ny status, säger han.

Enoksson kan väl tänka sig flera sådana projekt och hoppas att nydesignade spånskivor fabrik kan inspirera både lokalbefolkning och företagare att använda fler färger!

ADVERT

Mest populära