All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

ÄR du husägare?

Det är viktigt priser att komma ihåg att den nedgång vi ser på bostadsmarknaden är nu ett övergående fenomen. Men även om det är tätt för många, lyckligtvis finns det inte så många som slår direkt. Men vem vinner mest - och som förlorar - på dagens bostadspriser?

Hur mycket är ditt hem värd?

- Vi kan dela husägare i tre grupper ", säger Peter Batta, chef för Homeowners Association för DinSide. nr.

Och det är den minsta av dessa grupper som förlorar dagens bostadsprisfall.

De som hanterar. Den största gruppen uppskattar Batta att detta är en 80-90 procent av hushållen i landet är de som äger sina egna hem och inte har planer på att ändra bostäder med den allra första. De har rimliga lån, och om de märker ökade räntekostnader på budgeten, finns det ingen stor kris.

Peter Batta i Husägarnas Förening. Foto: Heiko Junge / Scanpix Visa mer

- De har haft ett papper som inte spelar någon roll för deras verkliga liv. Så det spelar ingen roll hur mycket huset har fallit i värde på papper.

Den nya bostadsmarknaden En liten mindre grupp, 5-10 procent, är nyetablerade, eller de som planerar att etablera sig inom en snar framtid. Det är typiskt 20-åringar i utbildning, den yngsta på arbetsmarknaden, pendlare, som just har köpt ett nytt hem efter en upplösning - och de som har planer på att köpa ytterligare ett hus eller hölje för barnen under nästa år .

- Dessa har blivit billigare än om priserna hade fortsatt att öka, säger Batta.

De som inte kan serva lånet Den sista gruppen är de som köpte när marknaden var på toppen, under perioden 2005 till lågkonjunkturen började hösten 2007, och som har misslyckats med att lån tjänst med ständigt ökande räntor och har tvungit att sälja. Särskilt de som måste sälja snabbt och inte har haft möjlighet att vänta tills man har fått önskat pris för sitt hem.

- Det finns de som har tvingats att sälja nu, som inte har haft möjlighet att vänta på rätt köpare, som har förlorat, i större eller mindre grad, sade Batta. I värsta fall är någon kvar med återstående skuld.

Han säger att det här lyckligtvis inte gäller så många. "Det finns 2, 8 miljoner hushåll i Norge. En 2, 5-2, 7 miljoner hushåll kommer inte att påverkas - eller tjäna på prisdumpen medan en 150-200. 000 kommer att förlora.

- Det finns inte stora siffror.

För att minimera förlusten

För de som kan sälja medan de fortfarande går ner, har Batta följande råd: Var noga med att tillämpa skatteregler. Det kan vara frestande att hyra ut, men det är rätt att hålla tungan rak. Är det länge sedan du köpte, så att du sälja för en vinst, är det viktigt att ha bott i sin bostad under minst 12 av de 24 senaste månaderna.Ju mer du har tjänat på ditt hem

Köpt i slutet av 1992, och ditt hem har följt den övergripande marknadsutvecklingen, har den ökat med 170 procent i värde. Och bara under de senaste åren innan återupptagandet upphörde steg huspriserna med tvåsiffriga procentandelar per år, så chansen är stor för att tjäna på hemmaplanen.

Det motsatta gäller om du vill ha avdrag för förlusten.

Läs mer om de komplicerade skattereglerna: Ska jag sälja eller hyra ut?

Byta bostad

Om du byter bostad nu, kommer du antagligen också tjäna på det, med tanke på att du inte köpa när priserna var på sin topp. Du har fördelen av låga priser som köpare, men nackdelen med att vara svår att sälja och du kanske inte får lika mycket för ditt hem som du skulle ha fått för några år sedan. Du är troligen mest sannolikt att klättra på bostadsvägen, men det viktigaste att tänka på är att du måste sälja innan du köper.

Vilka bostäder är bäst under krisetider?

Om du bor i eller nära, en av de stora städerna, finns det en typ av bostad som ser ut som en vinnare när priserna stiger igen: Hus med trädgård.

?? Vi tror att tillväxten blir störst för hus, radhus och andra småhus som parhus. De har fallit mycket i pris, och för tillfället är det nästan inte byggt nytt, sade Wongraven till DinSide Housing igår.

Den förra årets pris trots nedgångar, eftersom den lägsta punkten i 1992 har bostadspriserna haft en betydande utveckling och lägenheter har ökat mest, med så mycket som 320 procent. Radhus har vuxit med cirka 270 procent, medan villor har förlorats - om man kan prata om "förluster" vid en prishöjning på 235 procent.

Jämfört har den vanliga prisinflationen under samma period varit 40, 7 procent, enligt Statistiska centralbyrån. Korrigerade för inflationen är de genomsnittliga huspriserna nu cirka 170 procent högre än de var 1992, enligt NEF: s statistik.

Läs mer: Bor du i en guldgruva?

Gångavstånd viktigt

Eilert Vimme är mäklare i DnB NOR Eiendom i Arendal. Foto: DnB NOR Property Visa mer

Mäklare tror på liknande förhållanden, om än något mindre, i landet.

Eilert Vimme, mäklare på DnB NOR egendom i Arendal, berättade DinSide att han tror hem med trädgårdstäppa, som ligger så nära centrum att man kan gå in i närmaste stad eller ort, återstår det bäst i värde.

- Det visade sig vara stark redan när marknaden började smyga in. Dessa hem är fortfarande det enklaste att sälja, säger Vimme.

Han tycker att det är en kombination av olika faktorer; Ville vara nära till tjänster i staden, och inte minst att du kan gå in så att du inte behöver ta en buss eller taxi.

- Om vi ​​har haft prisvärda bostäder till överkomliga priser, är det enkelt förhandlingsbart. Det gäller faktiskt nu också. Det finns ingen boom på marknaden, men mer beroende av vilken typ av bostad, där den ligger och prisnivån.

När det gäller trädplåster är Vimme också redo: Det ska inte vara för stort.

- Folk växer inte någon stor trädgård. Naturligtvis vill de med gröna fingrar fortfarande spendera sin fritid i trädgården.En liten grön plats på utsidan, men inte mycket. Det finns absolut ingen fördel att ha en stor park. Sedan tittar de på varandra och undrar vem som ska styra med trädgården.

Vimme tror att man bland annat reser mycket och inte spenderar lika mycket tid hemma som tidigare. - Men en enkel liten trädgårdstomt med terrass på utsidan är det idealiska huset för de flesta. Det spelar ingen roll om det är ett radhus eller en villa.

ADVERT

Mest populära