All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Ska du byta fönster?

->

Flera tusen norrmän byter till nya fönster under sommarmånaderna i samband med renovering, rehabilitering eller nybyggnad. Varje år köper norrmän cirka 1, 2 miljoner fönster.

- Korrekt montering av fönster är en förutsättning för fönstereffektivitet. Om du till exempel köpte ett fönster med hög energieffektivitet blir det helt enkelt bortkastat om korrekt förberedelse inte är klar och korrekt installerad, säger Kai Rune Tang i byggföretaget Vindu Entreprenøren AS.

Få hjälp med installationen

Även om det vanligaste är att få professionell hjälp att byta fönster, försöker många människor sig själv.

-Jag gör det själv, du borde ha erfarenhet av byggnadsarbete. Jag rekommenderar också att du kontaktar en professionell innan du börjar så att du ser till att du gör allt rätt, säger Tangen.

Dyra investeringar Att köpa nya fönster är en relativt dyr investering. Då är det värt att spendera tusen mer på professionell montering för att se till att du får full effekt av dina fönster och se till att du inte skadar dem.

De nya fönstren ska vara och fungera i 30-40 år. Vid funktionsfel och dålig tätning kan du i värsta fall riskera läckage som kräver att du byter fönster efter några år.

Erbjudanden

- Var god och motta erbjudanden och priser från olika leverantörer, eftersom priserna kan variera. Att kontrollera referenser på det företag du överväger att använda i förväg är alltid smart, säger Tangen.

ADVERT

Mest populära