All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Störs du med stötar på dina kläder?

Med de kalla, kommer de tjocka kläderna ut ur garderoben och skålen. Har du hittat ditt favoritfel och upptäckt att det är fullt av nupper?

Det finns flera sätt att ta bort nupper, se vad du kan göra för att undvika eller eliminera problemet.

LÄS OCKSÅ: Tricket som sparar ullkläderna

FJÄRR EFFEKTIVT: En naken anfallare behöver inte kosta tröjan för att fungera bra. Foto: CLAS OHLSON Visa mer

1. Nuppfjerner

En bra nakenstickare behöver inte kosta mycket. Det tar bort nubben effektivt och försiktigt - åtminstone så länge du inte blir för svår.

- Det kan vara en fara att nakenborttagaren skadar plagget om du trycker för hårt. Då kan det teoretiskt skära en tråd, men det är inte mycket troligt, säger Ingun Klepp, forskare vid Norska institutet för konsumentforskning (SIFO) för Dinside.

LÄS OCKSÅ: För att städa huset

2. Nuppekam

En nakenkamera är också en slags nakenborttagare, men de är inte batteridriven och behöver därför lite mer arbete.

Det kommer ofta med ett plasthandtag och ett metallfilter som gör det möjligt för bubblorna att släppa taket när du bär det.

Nuppekam tar också mycket lite utrymme och kan ses som bekvämt om du vill ha det med dig, till exempel på en stuga.

LÄS OCKS: Försök med glänsande glasväggar i duschen

3. Barberblad

- Du kan använda en vanlig rakhyvel, men du måste också vara mycket försiktig så att du inte skär över några trådar, säger Siri Kirkeby på Sandnes garn till Dinside.

Vissa väljer också att använda ett rakblad för att ta bort nupper, men av naturliga skäl är det ganska riskabelt. Du borde vara stadigt om du går för den här metoden.

För vissa av oss kan en vanlig sax vara ett enklare alternativ - men se till att du inte skär plagget ...

RISK: Du borde vara billig att använda ett rakblad som nuppefjerner. Foto: BILDHUSET / TT NYBYRÅN / NTB SCANPIX Visa mer

4. Plocka fingrarna

Det här kan vara det tråkigaste alternativet, men ibland har du inte mycket val.

- Pratar du om väldigt stora nubs, måste du hämta dem för hand. Åtminstone kan du inte använda nappare eftersom hålen inte är tillräckligt stora, sade Klepp.

- Om det är litet kan du bara välja för hand eller försöka borsta det med en tät borste (nagelborste), men det beror lite på garntypen. På 80-talet, när vi stickade mycket i mohairen, hade de några borstar i garnbutikerna som skulle borsta upp mohair igen, säger Kirkeby.

LÄS OCKSÅ: Vi har testat tre fläckborttagningsverktyg

Mjukt garn ger problem

- Alla problem löses bäst när de inte uppstår.Just nu finns det väldigt många ullkläder på marknaden som får mycket många nuops. Det är absolut onödigt, betonar Ingun Klepp.

Foto: NILS BJÅLAND / VG / NTB Scanpix mer

Hon förklarar att detta delvis beror på en blandning mellan stark och svag fiber i tyget, och en blandning mellan stark och syntetisk fiber.

Det är ett faktum att tunn fiber är mindre klor, och så många produkter med denna typ av fiber har dykt upp.

- Det är viktigt att tänka på andra kvaliteter än mjukhet, särskilt om du vill att ullklänningen ska pågå länge. Det är uppenbart att de tröjor av typen Dorthe Skappel har gjort är bra att titta på, men du får också nöjet att sticka det igen nästa år, betonar Klepp, för att uttrycka det på spetsen.

Hon påpekar att köpta kläder som ser snygga och bekväma ut i affären, blir inte mindre avslappnad och hängde upp efter att den har tagits i bruk.

Klepp höjdpunkter varaktighet, tjocklek, elasticitet och glans som andra funktioner att tänka på när du skaffa dig en ny ylle.

- Kvalitet är inte en egenskap, men en kompromiss mellan bland annat dessa egenskaper betonar hon.

Det är inte alltid att det finns en koppling mellan pris, hållbarhet och kvalitet.

- Be affären att handla för dina ullkläder. Vi har många bra alternativ när det gäller ullkläder, men när det gäller kläderna vi använder på utsidan misslyckas kvaliteten.

Läs också: att ta bort dålig lukt från kylskåpet

La ullig växa med barn

- Ullens stor fördel är att den kan anpassas till din kropp. Detta är särskilt användbart för barn som växer, säger Klepp entusiastiskt.

Hon rekommenderar Dinsides läsare att gå över sina ullkläder för att kontrollera hur passformen är.

- Du kan sträcka ullen till den form du vill ha när du tvättar det - både stickare och ärmar. Om armarna eller benen på ullens underkläder är lite för korta, kan den lätt lindas genom att dra på plagg.

Pratar vi om barn kläder i ull, bör de sträckas varje gång de tvättas, men det finns en sak som är mycket viktigt att du kommer ihåg.

- Du måste samla spänningen för en stark och bestämd rörelse. Då får du det bästa resultatet, säger Klepp till Dinside.

Klepp har också ett bra tips för dig som plötsligt torkat ullunderkläderna tillsammans med den vanliga sinken - köp ullunderkläder i en färg som sticker ut. Det här hjälper dig att upptäcka felet innan det är för sent.

Läs också:

Hur att tvätta träning växel

Hur tvätta dunjacka

Har du bra tips på hur man tar bort gupp? Skicka oss ett mail: [email protected]

ADVERT

Mest populära