All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

ÄR du medveten om sommarens dolda faror?

1. Hjälm, biet och humle

Hjälm, biet och humle är viktiga saker i trädgården, men ibland kan de komma för nära. Den särskilda vepsen kan vara besvärlig och dra ofta mot vårt matbord.

Foto: iStockphoto

Stygnen är sällan farliga, om du inte är allergisk, sticks i munnen / halsen eller huvudet eller om du fastnar mycket gånger. Om du eller någon du är tillsammans får en allvarlig allergisk reaktion, måste du omedelbart söka hjälp.

 • Håll myggan borta med kaffekvarn

Om du inte får några allergiska reaktioner, kan du bara "ta" smärtan, rodnad runt avföringen och svullnad.

Gör så här:

 • Ta bort broschen, men pressa inte runt körteln som kan följa bröstvårtan. Det kan göra mer gift pressat ut.
 • Det gör ont att fastna, men det kan lindras med en is eller lokalbedövningsalva.

2. Brennesle

Brännskador brännskador, men är vanligtvis inte farligt. Brandkåren skiljer myrsyra som gör huden irriterad. Det bästa är att få neutraliserad syra.

Skölj kontaktområdet med kallt vatten för att lindra smärtan. Applicering av en svag grundämne hjälper också: Lös upp lite soda i vatten och gnugga bortom hudområdet.

Foto: Wikipedia

En liten lokalbedövningsalva (Xylocain) kan också vara till hjälp. Gnugga inte huden - det gör bara grisen värre!

Om du upplever svullnad i hals / mun eller andningssvårigheter efter kontakt med brännande smärta, kontakta din läkare så snart som möjligt.

 • Hur man tar den svenska Jens-sprickan med 100 bruna naglar per minut

3. Huggorm

I Norge har vi en giftig ormart, och det är kramen (Vipera berus). Det är en av de största farorna på sommaren. Att bli bitad i lusthuset är läskigt och smärtsamt. Biten ser ut som punktliga prickar med 3-9 millimeter avstånd.

Hur allvarlig förgiftning som en köttbit ger beror på ålder, vikt, hälsa, där kroppsormarna har biten och hur mycket gift injiceras. Symtom kommer oftast efter 1-2 timmar.

Foto: iStockphoto

De vanligaste symptomen är smärta, lätt svullnad och blåaktig missfärgning runt biten. Mer allvarliga symtom är nedsatt allmäntillstånd, yrsel och dåsighet och medvetslöshet.

Om du inte får symtom inom två timmar, kommer du troligen att ha en torrbit. Detta händer för ca. 30 procent av fallen.

Gör så här:

 • Vid allvarliga symptom, ring 113.
 • Om du blir biten, behåll så mycket som möjligt. Lämna biten att vila - kläm inte eller suga i biten.
 • Håll din kropp i hög hyra.
 • Barn som blir bitta ska bäras för transport.

4. Brennmaneter

Ett ofrivilligt möte med en brandman är vanligtvis mer obehagligt än farligt.Den gemensamma gulröda gödseln (Cyanea capillata) finns över hela norska kusten, och giften i dessa är relativt milda.

Gåvan frigörs från celler i fibrillerna. Vanliga symptom på ofrivillig kollision med brännskador är brännande smärta, klåda, hudirritation och röda, svullna ränder.

 • Smart tricks: På så vis kan du förhindra att musen kryper på matbordet.

Gör så här:

 • Skölj huden med mycket saltvatten.
 • Ta bort resterande brännskador, men gnugga inte eller skrubba
 • Kontakta en läkare om ett barn brinner över stora delar av kroppen, huden är mycket röd eller i allergiska reaktioner.
 • Du kan lindra smärtan för att sänka den brända kroppsdelen i varmt vatten (40-45 grader) så snabbt som möjligt. Först försök med en hälsosam kroppsdel.

5. Fleece

Loppan finns i kust- och dalområden med många lövskogar, skrubb och skogar. Skogsflakan är vanlig längs kusten upp till Helgeland, men oftast i södra Norge.

Skummelens skum är att den kan överföra sjukdomen Lyme borreliose.

Det enklaste sättet att förhindra ticks är att vara medveten om var du flyttar i typiska ticks. Du bör också bära långa byxor och vara väl täckta av anklarna. Känn lätta kläder, vilket gör det lättare att se tenn.

Användningen av myggor innehållande DEET eller Icaridin på kläderna minskar också risken för att flingbett.

Gör så här:

 • Fästingar som är fästa på huden måste tas bort så snabbt som möjligt. Fästingar som stannar i mer än 24 timmar ökar chansen att överföra Borrelia-bakterier
 • Använd fingrarna, en pincett eller en färgmedel.
 • Ta tag i tråget hela vägen ner till huden och dra det rakt ut.
 • Du kan enkelt sprida lite antibiotisk sårsalva i biten.
 • Kontakta en läkare om du får ett rött utslag som brinner runt platsen inom tre dagar till fyra veckor eller genom feber, svullna lymfkörtlar eller allmänt sjukdom.

Om du reser eller bor i vanor måste du också komma ihåg hunden och katten. Du kan köpa egna läkemedel på recept för användning på hundar och katter.

 • 7 tips för bekämpning av skadedjur på växter

6. Bjørnekjeks

Växtjuice från björnsostar är frätande och kan orsaka kraftigt utslag på huden. Vraket leder till att sveda, röda och eksem. Det kan också finnas flytande fyllda blåsor. I värsta fall kan ärr och permanenta pigmentförändringar uppstå i huden.

Foto: Wikipedia

Stänket uppstår när du får en växtsoppa på din hud och sedan ute i solljus. Det kan ta en till tre dagar innan hudreaktionen uppstår.

Vid skärning av dessa växter ska du bära skyddsutrustning och kom ihåg att rengöra metallskärverktyg efter användning, eftersom saften är oxiderande.

Gör så här:

 • Tvätta huden med tvål och vatten.
 • Undvik direkt solljus på utslaget i minst två dagar och använd solskyddsmedel med en högfaktor eller skyddshölje för själva hudområdet.
 • Om det uppstår sår, kontakta en läkare.

Tromsøpalme

Planta sap i Tromsøpalme är samma som kryddans sirap giftig och kan orsaka hudutslag. Det är mycket svårt och kan nå 50 år och tre meter högt.

 • Hur man blir av med gräset

Foto: Wikipedia

Om du får Tromsøpalmsjuice på din kropp använder du samma smörjningsmetod som björnstenar.

Källor: Giftinformation, Norsk hälsoinformatik och land. se

ADVERT

Mest populära