All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Akvarier är välgörande

Det är höst och dagarna är kortare. Ett par nostalgi efter en annan fin sommar slår oss i ansiktet med den första förkylningen. Luftiga sandaler vikande utrymme för tjocka strumpor i stela skor, medan Bobby och Valentino sjunger om "kalla, fin tid", som för övrigt också är mörkt, och för vissa, svårt att bemästra.

Går du höst inför tanken på att köpa ett akvarium, är det nog en bra idé. Nu har forskare från National Marine Aquarium i Plymouth University och University of Exeter fann att akvarier med fisk leder till sänkt blodtryck och hjärtslag, och gör oss lyckligare.

Som "medicin" för ADHD

Den 31-åriga tobaksmodern Marlen Wollf bor i Bergen och använder akvarierna som "medicin".

- Jag har två unga barn, ett hektiskt liv och en ADHD-diagnos som toppar allt, ler hon.

Hon upptäckte vad akvarier kunde göra med henne av en slump. Hennes äldsta dotter hade blivit intresserad av fisk, så hans mamma köpte en liten 22-liters tank som Marlen Wollfs dotter är lika fascinerad av akvarier som sin mor. Foto: Marlen Wollfble placeras i hennes dotters rum. När hon skulle läsa för sin dotter på kvällen märkte hon att hon kunde slappna av och satt så småningom att stirra in i akvariet.

- Det kände mig väldigt bra att sitta där och se, jag glömde allt omkring mig, säger hon.

Mormors mamma insåg snabbt att hon var tvungen att få sitt eget akvarium. Då blev det mer. När Wollf och förlovade byggde hus bestämde hon sig för att hon skulle ha ett separat rum för sina akvarier. Där har hon också installerat ett par bra fåtöljer, en av dem med Marlen Wollf har sin egen fristad. Här har hon akvarier och bra stolar där hon kan koppla av. Foto: Marlen Wollfmassage Pute. Det är hennes kosmopolitiska och en copingstrategi. Idag har hon 25 akvarier från 10 till 240 liter. Men inte bara i akvariet. Ett akvarium i matsalen har ersatt TV: n.

- När vi sitter där, är det ofta tyst, vi sitter och äter bara medan vi tittar på fisken, berättar hon.

Marlen Wollf led av depression när hon var gravid med sin yngste dotter som nu är åtta månader gammal.

- Det enda stället "snubblar på baksidan" var mållös i akvariet, säger hon.

Hon stängde dörren och alla bekymmer försvann. Hon har testat sitt blodtryck innan Marlen Wollfs akvarier är hennes medicin mot ADHD. Foto: Marlen Wollfog efter att ha kommit in i henne.

- Reaktionen är omedelbar, jag blir helt avslappnad. Jag har inte ADHD när jag tittar på ett akvarium, hon skrattar.

Hennes äldsta dotter undersöks också för ADHD. Tillsammans tycker de om att bosätta sig med eller renoverade akvarier. Hennes yngsta dotter på åtta månader är också fascinerad.

- Jag kan placera henne framför ett akvarium när jag behöver toalettbrott, hon skrattar och berättar att hon sover tyst och blickar.

seriös studie

Den 550.000 liter akvarium i National Marine Aquarium ska tömmas för att rehabiliteras och var en ypperlig möjlighet för forskare att göra en undersökning genomfördes 2015. Som den första studien i sitt slag, forskare kunde mäta blodtrycket och hjärtslag på deltagarna när akvariet fylldes och fisken Marlen Wollf och dottern hittade freden i fisken. Foto: Marlen Wollfgjenintroduced in his element. Ju mer komplett akvariet blev desto mer avslappnat blev deltagarna.

Sabine Pahl är professor i psykologi vid Plymouth University och har undersökt användningen av naturliga miljöer i behandling. I en annan studie hon har deltagit i fann hon att vikten av vatten i miljön hade samma positiva effekt som syn på gröna landskap.

- När du upplever stress i samband med jobbet och folket trångt, bullrigt stadsmiljöer kan akvarier vara ett slags oas av lugn och avkoppling, föreslår hon som en kommentar till studien vid University of Exeter sidor.

Dr Mathew White är socialpsykolog vid universitetet i Exeter har hävdat att resultaten är en spännande möjlighet för personer som inte har (lätt) tillgång till naturlandskap, och tror akvarier ger välbefinnande.

En fantastisk miljö

Det bästa med akvariet är att det sammanför kvinnor, män och barn från alla samhällsskikt och i alla åldrar, tror Marlen Wollf. Religion, politisk ställning, färg, ursprung, storlek och form är helt ointressant, säger hon. Wollf är fascinerad.

- Det är som en stor familj, säger hon.

Den våta drömmen

Ett relativt litet akvarium är bäst, Zookjeden Buddy råder på sina webbplatser och rekommenderar en 60 liters tank. En startpaket innehåller vanligen filter, ljus och värmekolv. Växterna behöver ljus att växa och vi behöver ljus för att se fisken. De flesta tropiska fiskar trivs bäst när temperaturen är omkring 25 grader, något som värmekolven tar hand om. Med mer än 28 000 fiskarter i världen finns det oändliga val, men om du har olika fiskar behöver du veta om de går bra tillsammans. Därför är det lämpligt att kontakta återförsäljaren och planera i enlighet med detta. På webben hittar du till exempel norska Akvarieforbund eller Akvaforum och på sociala medier som Facebook, det finns också många "akvariegrupper" där du hittar information från välvillig sinnade.

Kräver kunskap

En liten förkunskap ska erhållas innan man köper ett akvarium. Djurskyddslagen syftar till att främja god djurskydd och respekt för djur, i linje med norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, där det anges att levande djur i deras förvaring är skyldiga. Om du är osäker på om du kan ta ansvar, bör du avstå från ett akvarium i ditt vardagsrum.

Utan en droppe

Men tänkande att du inte kan ta ansvar för levande djur behöver inte betyda att du måste avstå från att testa om fisk har en lugnande effekt på dig. De flesta av oss har tillgång på en skärm, oavsett om det är en TV eller en dator.Då kan du gå till YouTube och njuta av akvariefilmer istället.

ADVERT

Mest populära