All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Ant kär polystyren

Text: Nina Granlund Sæther

- Myror är ett växande problem i hemmen, hävdar exterminator Kenneth Ervik i Tönsberg skadedjursbekämpning. Och han tror att ökad användning av expanderad polystyren är orsaken. Den hästmyror, får ant och svart jord myra (socker myror) häckar i detta relativt mjukt material, som är lätt att göra gånger och håligheter. De lockas inte heller till lukt eller smak, men materialet används ofta med värmeelement i källaren och nedre våningarna. Detta ger gynnsamma levnadsvillkor för djuren. Den ant är också i extruderad polystyren, känd som styrofoam och polyuretanskum, som finns i isoblokk eller fler objekt, men detta isoleringsmaterial är mindre vanligt.

Myrorna lockas inte bara till fuktisoleringsmaterial. Myrorna finner också torra isopor attraktiva. Men myran är troligen mer lockad till expanderad polystyren när den är fuktig, eftersom träet runt kan också vara fukt och rutt skada. Myror söker material som är försvagade, eftersom det är lättare att göra tider och bygga ett radhus där.

Om du märker myror i ditt hem under den kalla årstiden har du förmodligen en attack. Inomhusvärmekällor, såsom värmekabel eller vattenburna värmen, gör att myrorna vaknar från sömn tidigare än normalt. Detta händer vanligtvis från januari till bortom. När myrorna är i sömn använder de mycket liten energi, men när de vaknar börjar förbränning och djuren måste näringas. De kommer att försöka gå ut, men eftersom det är för kallt denna säsong, börjar matssökningen inuti hemmet. Det är därför vi ofta ser dem i köket och på badrummet där det finns tillgång till näring, förklarar Kenneth Ervik.

Svårt att hitta

För att lokalisera boet eller bon i expanderad polystyren kan vara mycket svårt, säger Ervik. Bekämpning kan därför vara både tidskrävande och dyr. Myror är växlande värme. Du kan till exempel inte hitta dem med värmsökande instrument. Det har också gjorts ett försök att upptäcka myror med radioaktivt jod, men detta är bara på forskningsstadiet. Vad sägs om hundsökning, fråga någon? Det finns per. Idag finns inga metoder som kan lokalisera myror 100 procent. Flera saker kan ge indikationer, men viktigast av allt innebär kunskap om mödrarnas beteende och biologi samt erfarenhet den godkända skadedjursbekämpningen.

"Det är också en myt att du bara blir av med myrans problem om du hittar drottningen, säger Ervik. I det norska aktiebolaget kan det finnas från en till fem drottningar. Om du vill bli av med djuren ska du anställa professionell hjälp.

Det var vanligt att använda isopor som golvisoleringsmaterial i slutet av 70-talet. Folk ville ha värmekabel. På 80-talet och 90-talet blev det vanligt att använda expanderad polystyren i väggar. Idag används den också i takkonstruktioner.

Förhindra

är det möjligt att minimera risken för angrepp av myror utan överdriven användning av insekticider, thruster Kenneth Ervik.Att ta bort tillgången till näring gör det mindre lukrativt för moderen att bo. I de flesta fall kommer näring direkt på utsidan av hemmet. Myrorna samlar vad de kan göra när som helst. Det kan finnas olika insekter, sockerrika plantade frön och frön. Honeydew, som är avföring från bladlus, är den vanligaste källan till näring. Den innehåller mestadels socker och vatten.

- Ta bort vegetationen som växer fram till eller över bostaden, råder han. Myror får linjer och ställen att gömma sig. Växtligheten kan också vara broar över insekticidbälten om de används. En bra regel är att hålla ett fält på 0, 4 meter runt väggen utan vegetation. Undvik också att lagra på husets vägg. Undersökningar från Kanada visar att två procent av alla maurattacker beror på stalks placerade för nära bostäder. Att avlägsna veden minskar risken för attack.

Det tredje rådet Ervik ger dig regelbundet underhåll av fastigheten.

- Åtgärder för fukt och råttor är det viktigaste att göra om du vill undvika myror. Myror lockas till material som försvagas. Bra underhåll minimerar risken för attack. Ta också bort träd med svampskador och gamla stubbar nära huset. Glöm inte de material som ligger under verandan eller till grundväggen, tillägger Kenneth Ervik. Mer bra råd om förebyggande åtgärder, vilka försäkringssystem finns, köp och försäljning av bostäder med myror och kampsätt finns i boken Effektiv kamp mot myror, som han har skrivit.

ADVERT

Mest populära