All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Antika rörmokare

romersk akvedukt (Foto från Norges museum. C22426

Ingen vet när röret uppfanns. Men det var rörsystem i palatset i Knossos på Kreta den andra årtusendet BC . Här fanns både kol, duschrum och vattentoalett.

badort hade förmodligen både rituella och hygieniska ändamål. Avloppssystem i minoiska kulturen i 1700 f. Kr. borde ha lika avancerade som i Europa under 1700-talet AD .. staden Knossos betraktas som Europas första stad med upp till 100.000 invånare.

romarna fortsatte den grekiska kulturen. i det romerska riket storhetstid måste ha varit 15 termer, det vill säga stora badanläggning i Rom. Bland de mest kända är kejsar Caracalla 'villkor ( färdig 217 e.Kr.) med en kapacitet på 1600 badare. Anläggningen mätt 230 X 115 m, med en kall, en ljummet och en varm pool. Runt poolerna fanns det anlagda trädgårdar med områden för motion, spel, debatt och mer.

Läs också:

Olika typer av vedspisar

Nya rengörings kaminer ger låga utsläpp och är betydligt mer energieffektiva än äldre kaminer som ofta har ofullständig förbränning.

Illustration av avlopps Knossos, Kreta

Terme anläggningen var i bruk under 537 när goterna stängd vattenförsörjning. Caracallas villkor var reserverade för män. Det fanns ett privat badrum för kvinnor, men också ett delat badrum. Kvinnor badade klädda, män utan kläder. Upprepade förbud mot kommunalt bad indikerar moraliska suddigheter.

Romarna hade löst problemet med vattenförsörjning. Vattenledningar gick delvis under jord, men det fanns också vattenvägar, akvedukter, över marknivån. Här kan vattnet gå i stängda, skumma kanaler. Rören var gjorda av bly, tegel eller brons.

Några akvedukter levererar fortfarande Rom med vatten. Romarna lyckades också hantera avloppet. Utgrävningarna i Pompeji avslöjade vattenkläder från första århundradet e.Kr. I öppna körningar tvättades excrementsna bort. Under romernas regeringstid skulle vattentillgången ha varit så riklig som idag. Det är inte så svårt att förstå att hygienförhållandena försämrades när systemet bröt ner.

Romerna spenderade mycket ledning i sina omfattande vattenledningar. Emellertid korroderar bly i syreinnehållande vatten. Ledningsrör är därför inte lämpliga för dricksvattenrör. Vi vet att ledningarna förorenat vatten och att epidemier kan förekomma, men omfattningen av blyrör skadliga effekter är osäkert. Bland annat korroderar blygen långsammare än mjukt vatten.

Läs också:

Varför avsluta dokumentationen?

Slutlig dokumentation är viktig, men varför? Här är tre anledningar till varför du borde be om slutdokumentation.

Källor:

  • "VVS hantverk i Norge, historia och organisation", 1988
  • Aschehoug och Gyldendal norska Encyclopedia 2007

Caracallas termer, Rom:

Caracallas termer, Rom

Läs också :

Varmt och gott med paraffinbränning!

Familjen Kasta gjorde ett smart drag när de byggde hus. Som uppvärmning valde de paraffinbränning utöver värmekabel. När elpriset stiger, ...

Den romerska kejsaren Caracalla 186-217 byggde den berömda badorten, som förblir förstörd av.

I botten av byggnaden fanns en kolonnbalk mot gatan och en inre kolonn runt huvudbyggnaden själv. Genom grindarna (2, 2) går man in i den stora poolen (3). Sedan hittar vi det centrala rummet (4) med angränsande små rum. Dessutom har vi ångbadet (9) och simbassängerna (15, 15). De stora rummen (13 och 16) kan ha varit gym. Utanför hittar vi rummen för filosofiska debatter (1 och 18). Teorin om en hälsosam själ i en hälsosam kropp sätts in i livet här.

Det fanns också servitriser (19 och 20) och en stor sportskola (22) med plats för åskådare. Utrymmet mellan detta och ångbadet planterades med träd. Den stora vattenledningen, akvedukt, tog vatten i den stora behållaren på översta våningen.

ADVERT

Mest populära