All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

En annan glans?

En annan glans?

  1. Glans, från golv till tak

Det finns i huvudsak två överväganden som man måste ta hänsyn till när man väljer en viss glans: Praktiskt och estetiskt.

Praktiska överväganden

Vi lägger estetik åt sidan ett ögonblick och börjar med det praktiska. När man väljer en viss glans, överväga i regel praktiska överväganden: Blank färg är lättare att rengöra än matt. Det är ofta vanligt att listor och dörrar målade i en högre glansnivå än på väggen - och en utvald högblank nivån i lokaler där livsmedel bereds, etc. Det kan också vara lämpligt att inte gå för mycket mattare vit färg i hem med barn .

Högglans för framtiden? (Montering: www. Ifi. Nej) Visa mer

Även om det är lättast att rengöra, är det inte längre robust. Ju tydligare färgen desto smidigare blir ytan - och sannolikheten för sprickbildning ökar. Det är också lättare att stänga av små skal i färgen om du väljer högglans - speciellt på kanter eller hörn som sticker ut.

Mattfärg passar bäst för platser med liten beröring och används ofta i taket. Samma glans kan variera mellan oljebaserad och vattenbaserad färg. I regel ger oljebaserad färg ett kortare uttryck.

Om du väljer att applicera färg över färg för att få extra glansiga ytor, lönar det sig att använda vattenbaserad färg. Detta låter inte lika mycket som det lösningsmedelsbaserade.

Estetiska överväganden

Vad gäller det estetiska uttrycket är huvudregeln: Blank färg betonar mattdämpare. Detta kan enkelt strida mot praktiska överväganden - du måste helt enkelt väga ut det som är mest viktigt för dig.

Du kan enkelt ändra rumsens känsla genom att variera skenan. En matt vägg kommer till exempel att se lite längre bort från dig - medan en blank vägg ger intrycket av att komma mot dig. Har du en lång och smal gång, kan du göra det lite kortare, välj en glänsande färg på den korta änden och matt färg på de långa väggarna - eller så kan du förstärkt form genom att låta gaveln att vara tråkig och fjärran, medan matte sidoväggar gör rummet verkar ännu smalare.

Blank färg återspeglar ljuset. Illustrativ bild: Sigrid Hohle Bjønness / www. ifi. com Foto: Sigrid Hohle Bjønness / IFI mer

Genom att variera matt och blankt färg kan också lyfta fram och betona vissa inslag - och gör rummet mer dynamisk. I stället för att välja en kontrasterande vägg kan du måla en vägg med en annan glans, för en diskret, men visuell kontrast.

Blank färg betonar inte bara en yta i förhållande till resten av rummet, det avslöjar också ojämnhet i ytan själv. Ju bättre ljusförhållandena är desto tydligare är oegentligheterna.Du kan därmed dölja ojämnheter genom att använda mattfärg - eller markera strukturen genom att välja en blank färg.

Glansgraden påverkar färgerna så att de ser ut som djupare och mörkare än färg. Men om en högglansyta är i direkt ljus, kommer det att reflektera detta - och visas ljusare. Förutom att ändra rummets känsla med olika sken kan du också göra ändringar med hjälp av belysning - för att betona klara ytor. Om du har en liten och mörk lägenhet kan du välja ljus och glänsande färg för att lura dig i några extra kvadratmeter av illusoriska sorten.

Glans: Från 0 till 100

glansnivån indikerar hur lacken är komplex, andelen bindemedel som används i förhållande till pigment och fyllmedel. Färgindustrin delar glansen i fyra huvudgrupper: Matt, sidenmatt, halvglans och fullglans. Du kan förmodligen stöta på andra villkor i butiken - och då är det okej att relatera till skenskalan. Naturligtvis finns det en skala för glans i färg.

Glansgradens utrymme på skalan indikeras av följande siffror:

Matt 02, 03, 05

äggskal 07, 10, 15, 20

Semigloss 25 30, 35, 40

Fullglans: 70, 80, 90

En annan glans?

  1. Glans, från golv till tak

Glansintervallet kan variera från vattenbaserad till oljebaserad färg - och mellan tillverkare.

Tryck på länken till höger för att läsa mer om det vanliga valet av glans i hemmet.

Läs mer om målning och förnyelse:

Färgen på vagnen

Den lilla nedan - innan du målar

Sparkling Början

Guide till sandpapper

För att ta bort tapeter från väggarna

Allt om renovering på DinSide Housing

Enligt färgtillverkare Nordsjö och Jotun kommer inte matt skulle avvika, även om oljefärg är på väg ut ur den norska hem. Fönstellistan i bilden är målad med en blank vattenbaserad färg. Foto: www. ifi. nej Visa mer

Källa: Färgrik, www. ifi. nej och maxbo.

ADVERT

Mest populära