All egendom: trädgård, kök, inredning >> Lagar

Irriterande balar

På grundval av ansökningar från medlemmar, insåg vi att rundbalar kan vara problematiskt i vissa grannrelationer. Nyligen kallade en kvinna och var frustrerad av grann bondens placering av sina balar. Av alla platser på 150 tunnland tomt var rundbalar placeras mot kvinnans egendom, bara 12 meter från sovrumsfönstret henne.

- I sig är det inte ett stort problem. Utseendet stör mig inte. Vad som är mindre bra är att dessa runda bollar börjar börja lukta hemsk smärta. De ligger upp till rita henne från våren till våren, och de stinker och gift runt huset, säger kvinnan som vill vara anonym.

Bonden är inte villig att flytta de runda bollarna trots att kvinnan inte vill ha dem där.

Enligt exempelvis Västra Götalandsverket är det strikta krav på lagring av rundbollar. Bales bör inte förvaras på ett sådant sätt att de hindrar sikten. NPRA meddelar att "alla versioner av rundan i byggnaden gräns, som varierar från 15 till 50 meter, enligt de allmänna vägar § 30 verkligen ansökan krävs. I sikt zoner vid korsningar och avfarter Detta krav är absolut. Annars kan vi acceptera edition närmare utan tillämpning, om praktiska skäl som ligger till grund, men det minsta avståndet är åtta meter. "

i områden där roam rådjur, inte accepterade upplaga av rundan inom bygg gränsen vägar. Anledningen är att djuren ritar mot de runda bollarna för att äta. Detta kan leda till trafikfarliga situationer.

Vilka regler gäller för att placera sådana runda bollar i stadsdelar?

- Bonden måste, liksom alla andra, relatera till bestämmelserna i grannskapslagen. Jag vet inte om några särskilda regler för placering av balar, säger advokat Espen Kheradmandi i Huseiernes Landsforbund.

Neighbor Act avsnitt 2 fastställer att "inget behov gör eller konfigurera genomföra något orimligt eller sutur aq (onödig) skada eller olägenhet grannen fastigheter."

bönder kan fritt placera dessa på sin lott oberoende grannar ?

- I grannskapet är det en ojämn gräns. Något förenklat innebär det att en granne inte kan göra något som är orimligt eller onödigt skada eller olägenhet för en annan granne. Det är en bedömning som måste ta hänsyn till jordbrukarnas behov av rundbalar och nackdelar granne upplever.

- Ett problem kan vara rent estetiska, balarna är inte lika vacker att titta på. En annan kan vara lukten som hon nämner. Det är också viktigt att titta på om bonden kan få någon alternativ placering av de runda bollarna. Om det är lätt för bonden att placera de runda bollarna någon annanstans, kommer det att vara av stor betydelse. I så fall balar placeras där som rent trakasserier, kommer det att finnas ett starkt argument att platsen är i konflikt med grann lag.
Svaret på din fråga är därför nej. Bonden kan inte helt placera de runda bollarna på marken. Han eller hon måste följa reglerna i grannlagarna, svarar advokaten.

Vad kan kvinnan göra för att få bonden att placera de runda bollarna någon annanstans?

Hon bör börja med att ta itu med problemet med bonden. Då borde hon avslöja de nackdelar hon upplever och att det finns alternativ plats som är bättre för henne. Om grannen inte respekterar det, kan hon gå till förlikningskommittén med fallet, i det fallet rekommenderar vi att hon får en juridisk bedömning av de särskilda omständigheterna, säger Kheradmandi.

ADVERT

Mest populära