All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Anno 1905 till 100 års förlust

I skuggan av det politiska spelet var i Borås 17. April 1905 bildat ett nytt bolag, Boråstapeter, idag Sveriges största och äldsta tapettillverkare , störst i Norden också. Nu är producenten ECO-Boråstapeter AB och Norvegg AS på Ski norska distributörer och marknadsförare.

Storskalig tapetproduktion var en bra nyhet för 100 år sedan. Vid den tiden var förlusten av det exklusiva slaget. Nu utvecklades tryckkvaliteter som skilde sig från de traditionella limtryckarna, vilket gjorde det möjligt för många att ha råd med tapeter.

Boråstapeter representerar kontinuitet, till exempel den första Borosan-samlingen lanserades 1956, som fortfarande är deras huvudsakliga basinsamling. År 1979 byggde de sin fabrik i Viared utanför Borås i mitten av en lång i välmående period av företaget (förlust produktionen i Sverige har halverats från storhet period på 70-talet).

Det är nu sex år sedan Norvegg i Norge förvärvades. År 2003 slogs den svenska konkurrenten Eco Tapeter in i företaget. Eco-Boråstapeter har nu 110 anställda och producerar ca. 5, 5 miljoner tapeter rullar ett år.

Förvärvet av Eco har marknadsföringsstrategi har varit att komplettera de två tidigare konkurrenter: samlingar till Boråstapeter är mestadels klassisk, modern och bekanta, medan Eco kommer att ansvara för den ungdomliga, trendiga och fet.

Ägarskap i Eco-Boråstapeter är speciellt. År 1961 bildades tapetkonsortiet med 87 medlemmar / aktieägare. Numret har nu stigit till 200. Det här är färghandlare i Sverige, vilket gör företaget nästan som en kedja. Återförsäljaren äger nu & frac34; av företaget.

Norvegg var en separat tejpade producent, en produktion som avslutades i april 2004. Nu levererar Norvegg alla fiber samlingar från Boråstapeter och Eco. De bär också den så kallade byggnadsstegen för att bygga varuhus, till exempel till Maxbo och Byggmakker. Paper Collection innehåller även bland annat jubileumsbok Anno 1905. Bakgrund har alltid varit stor i Sverige, medan andelen är liten i detta land där vinyltapeter regerar. Fiberapet är en separat kategori. Marknadsandelen ökar. De säljer nu så mycket fiber som vinyl. Andra norska leverantörer har fortfarande vinylförlust som en tydlig marknadsledare. Från Boråstapeter levererar Norvegg också en formbar tapeter kallad miljöförlust.

ADVERT

Mest populära