All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

En oönskad trädgård gäst

Mördare snigel, även kallad Iberiska skogen snigel är en fruktad gäst för alla trädgårdsägare. En våt våren kan ge goda förutsättningar för snigeln, och det är viktigt att börja tidigt och ta en bra grepp för att utrota dem från trädgården

Iberia Forest Snail upptäcktes för första gången i Norge 1988. Det kan hittas längs kusten från valar till Trondheimsfjorden. Människor har stått för snabb spridning genom växter och mark

Snabb utveckling

Varje individ producerar upp till 400 ägg. Äggen läggs i mark eller i kompostkullar, och äggulor kan ske under många månader. Äggen kläckes efter en till två veckor. Efter fyra till fem veckor kryper en vuxen sniglar i din gård.

Iberia Forest snigel är allätare och är särskilt förtjust i många av våra verktyg och prydnadsväxter eftersom dessa har god smak och är lättare att äta än vilda växter. Iberiaskogspikar rör sig långsamt eftersom de alltid måste skilja den smala som de släpper på för att komma framåt. De har också utvecklat god luktsans och med de nedre tentaklerna kan de smaka maten innan de bestämmer sig för att äta den.

Cannibal

Sniglar kan bli ett problem på många sätt när det finns många av dem. Det största problemet är att de äter på växter. I trädgårdar och kommunala sängar kan det leda till mer eller mindre brutna blomsterplanter. I köksträdgården kan bland annat jordgubbar och grönsaker har stora gnagande skador, och dessutom kommer det att finnas en hel del slem i anläggningarna. Typiskt för de slitna löven på löv är att blåsens nerv kvarstår. Det heter skelett.

Läs också:

Julklappar för små och stora

Tomma för idéer? Här får du 10 julklappar i olika prisklasser till små och stora.

Släckta sniglar lockar nya sniglar, som också dödas. På så sätt kan det finnas stora mängder dödad iberiaskogegegl, vilket leder till en klibbig och lite tilltalande yta. Den har fått smeknamnet Mordsnegle eftersom det går över till kanalism när all grön konsumeras.

Det finns många kändisar och produkter som kan hjälpa dig på väg till en snigelfri trädgård. Men arbete krävs, så rulla upp ärmarna och börja.

ADVERT

Mest populära