All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

En vinterträdgård ger Anne-Karin perfekt stugan liv

om så långt ut till havs vi anländer vid kusten i Trøndelag ligger Bogøyvær. Nästa stopp rakt ut är Island. Skärgården består av två öar som är förbundna med en upphängningsbron, konstruerad för att motstå väder och vind, eftersom det är mycket.

Den inhemska fann nog att Anne-Karin Rango var att våga det vågade bygga hus med vinterträdgård på vädret exponerade höjden. Det var 2009, och sedan dess har flera kraftfulla stormer givit henne rätten. Stugan står fortfarande vid Bogøyvärds högsta punkt. Hon fick god hjälp från öns folk, familj och vänner som ofta är i. Dotter och son har också blivit förtjust i moderns barndomsparadis.

Ålder inget hinder

Stugbyggnaden började med ett syskonmöte på Bogøyvær. Anne-Karin kastade en blick på kullen där hon spelade mycket som ett barn, precis där mormors hus stod. En puff vidare fick hon från vän Marianne som är arkitekt. På hennes 60-årsdag fick hon en skåpritning. Med goda vänner på laget sätter hon bort sin egen skepsis, att ålder borde vara ett hinder.

- Min kusin Synnøve och hennes man Guttorm som bor här permanent, har varit ovärderligt under byggtiden, säger hon. Medan byggnaden byggdes var det hektiskt. Pensionen belönades med en plats som ger osjälksamhet. Den uppbyggda kallas glashuset, och det finns höga moln och långsträckta horisonter. Taket på höljet är format så att det inte blir synvinkel. Från alla sittplatser finns en utsikt. När Anne-Karin hittade solbädden nerför stranden.

- Allt måste lösas, där ute är det farligt med lösa föremål. När stormen kommer, är jag lite rädd, men nu är jag övertygad om att stugan står.

INDEHUSET: Byggnaden ger upp ljus och luft från alla håll. Foto: Erik Jaeger

LUFTIG: Fönstret är strategiskt beläget för att ge god omsättning, en lösning Anne-Karin är nöjd med. För när solen är på blir det väldigt varmt i förlängningen. Foto: Per Erik Jæger

BRA PLATS: En lång sittbänk rymmer många gäster. I bänken, som byggs av sonen, är det också bra med lagringsutrymme. Lila kuddar från plantagen. Foto: Per Erik Jæger

HÖG HIMLING: Det är verkligen högt under taket. Anne Karin bringar ofta vänner runt bordet för att skrapa. Y-stolarna är designade av Wegner, köpt från Berge Interiør. Shuttle från Rom till Rom. Matbord från Bohus. Foto: Per Erik Jæger

Bilfri

På Bogøyvær är fri från bilar, verkar Anne-Karin utsökt. - Det finns många spår här. Jag sitter ofta på bänken och tittar över. Hedgehog, mink och otter är fortfarande att se. Sedan finns det några rimar här, en sällsynt sort som bara håller här i området vid kusten.

Att vara nära havet maträtt är ett viktigt plus. Ofta finns det grill eller god fisk och skaldjur i växthuset. - Och vi får färska hälleflundra!Även om jag fryser det, verkar det nästan fräschare än det jag köper friskt i affären.

Inne är det informellt. - Här är varmare färger, fler färger och mindre stål än hemma. Och ingen diskmaskin. Vi är aldrig uttråkad på stugan, oavsett hur mycket eller lite det är på programmet. Bogøya är inkluderat, det finns mycket socialt sammankomster med grannar och släktingar.

LJUS: Ljusa marktoner reflekterar dagsljuset. Foto: Per Erik Jæger

BOGØYVÆR: Bogøyvær är en skärgård belägen i Frøya kommun i Sør-Trøndelag, nordväst om Frøya. Den består av de två öarna Bogøya och Smaløya, som är kopplade till varandra av hengebro. Foto: Per Erik Jæger

BROBYGGING: Några små, snygga broar över kanjonerna i berget ger enklare tillgång till stugan. Foto: Per Erik Jæger

ADVERT

Mest populära