All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Alternativ till trälister

Det finns många alternativa lösningar för de traditionella träslistorna. De nya listorna i olika material har många fördelar, och är både enkla och snabba att montera.

Fördelar med plastremsor

Listor av plast har många fördelar, bland annat du inte kommer att uppleva sprickbildning. Till skillnad från trälister, dessa tillverkas i en "död" material, och man måste tänka på att listorna kan spricka på grund av temperatur eller fuktighet svängningar! Dessa typer av listor är faktiskt elastiska, vilket innebär att de följer träets rörelser i väggar och tak. Dessutom är de lätta att bearbeta.

- Du behöver inte oroa dig för kvist effekt och tillämpning av sprayfärg, säger Karl Arne Norlin från Deco Systems.

Eftersom materialet är lätt, är listorna också enklare att bära än listor i tre. Och du kommer inte att få problem med att placera plastremsorna i fuktiga miljöer, till exempel badrummet.

Olika typer av plast

Det finns olika typer av plastlister. Bland annat används extruderad polystyren i stor utsträckning.

- Detta är faktiskt samma plast som används i polystyren, är så klart bara listorna mycket mer kompakt och robust än så, säger Marianne Mols med IBG

Dessa listor är vita, men bör övermålas. Målning den här typen av listor är mycket lättare än träribbor, eftersom det enda du behöver för att gnistra och slipning är sömmarna, och endast ett skikt av färg är nog! Men även om dessa listor är endast tillgänglig i vitt, de är inte på något sätt tråkigt, eftersom det finns ett hav av olika sorter. Bland annat erbjuder Deco Systems 64 olika varianter.

En annan typ av plast som vanligtvis används i listor är PVC. Dessa listor har väsentligen samma egenskaper som extruderad polystyren, men finns i flera olika färger, såsom vitt, grått och silver, samt olika trä imitation, såsom ek, bok och merbau.

MDF

Foliert MDF är ett annat material som används för listor. Dessa listor av trä, men där trädet målade upp till en hel del innan den komprimeras igen. Denna behandling gör att trä har inte längre den "levande" egenskaper, och att de inte kommer att expandera eller kontrakt med temperatur- och fuktförändringar. MDF-listorna finns i flera olika woodimitations.

Tillvägagångssätt vid installation lister i extruderade tak polystyren:

1. Börja med att hitta dimensionen i listan. Detta görs genom att lägga till listan där det kommer att vara upp och sedan mäta hur många cm det blir från taket och ned till den nedre kanten av listan. Notera längden i några punkter längs väggen med en penna.

2. Markera sedan dimensionen på väggen med en rad kritik. På så sätt får du en rak linje för att relatera till när listan är upphängd.

3. Anpassa listan med en såg och jästlåda för att få den i rätt längd.

4. Applicera lim med en pistol. Följ limförbrukningstabellen. Alla ytor mot vägg och tak, inklusive ändarna, måste limas.

5. Anpassa sedan listan till kritlinjen.

6. Oregelbundenheter i betongtak lims ut med lim, så att det inte finns någon spricka mellan taket och taket.

7. Ta bort överskott av lim genom att dra en gnista längs kanten av listan. Listorna kommer därmed att limas i samma operation.

8. Använd en fuktig svamp för att rengöra eventuellt limrester och släcka det.

9. Då är det klart att montera nästa lista.

10. Efter ca 20 minuter, gå tillbaka och kontrollera att lederna inte har glidit ihop.

11. Låt listan torka till nästa dag.

12. Nästa dag kan fogarna mellan listorna sparkas med en akryl gnista.

13. Mala sedan kolven med sandpapper i 180 hörn.

14. Listan är nu klar för målning.

Om listorna finns i MDF eller PVC, följ samma procedur, men börja med punkt 12 är onödigt eftersom dessa listor inte behöver målas.

ADVERT

Mest populära