All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Badrumsplattor

Många väljer kakel så mycket av vana som något annat. Men det finns andra alternativ. Och de kan vara lika fina som plattor.

Torr eller våt zon?

Vad du kan använda material på badrummets väggar beror på huruvida väggen är i en så kallad våt eller torr zon.

- Hela golvet samt väggarna i duschen, handfat och badkar är våta zoner. Om det finns en våtzon på ytterväggen eller på väggen mot kallrum måste hela väggen utföras som en våtzon, förklarar Sintef Byggforsk i "Bad" och andra våtrum.

Om badrummet är mindre än fyra kvadratmeter behandlas hela rummet som en våt zon.

Fartygslösningar

Ett gott och vattentätt membran är viktigt i våtrum, särskilt i våta zoner.

- Väggfönster, badrumspaneler och våtfärgssystem är både täta ytbeläggningar och membran. Våt avföring där täthetsegenskaperna dokumenteras kan också användas som membran, skriver Sintef Byggforsk.

Läs också:

Smarta tips och trendiga nyheter om plattor

Kommer du att bygga ett nytt badrum? Eller kanske kommer du att förstöra din gamla? Här är den sista träsnittet, liksom bra råd för val och läggning av plattor.

Många tror att kakan är den säkraste i våtrummet, men rörledningen är inte vattentät. Bultarna är porösa och tillåter vattenpermeation. Därför är det viktigt med någon form av membran under plattorna.

- I badrummet med en skorsten på väggarna ska alla väggar vara gjorda med membran eftersom det är omöjligt att efteråt veta var det inte finns något membran. Tvättning eller spolning av de kaklade väggarna används av vissa som rengöringsmetod, och det är viktigt att det finns ett membran bakom plattorna på alla väggytor, säger Sintef Byggforsk.

Dry Zone Solutions

I torra zoner har du större valfrihet. Här tar du inte samma bryr sig om vattensprut som i våtperioden och öppnar därmed fler möjligheter.

- Till exempel i torra områden kan du använda byggbrädor med färg, vinyltejp eller ytbehandlad träpanel, skriver Sintef Byggforsk.

Frågan blir då om du föredrar att använda samma material på alla väggar i badrummet, oavsett om det är vått eller torrt, för att skapa en enhet i rummet. Eller om du gillar pausen mellan olika material och den effekt du kan få genom att betona skillnaden mellan de olika zonerna.

Läs också:

Hur tar man bort kakel?

Att ta bort plattor kan vara en utmaning, men det finns några knep du kan använda.

ADVERT

Mest populära