All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Allt du behöver veta innan du bygger terrassen

- Min erfarenhet är att vilja renovering ivriga norrmän ofta större än förmågan, och till synes oskyldiga fel kan snabbt bli mycket dyrt, säger Otto Robsahm, snickaren från "Angry snickare".

Enligt Robsahm är grundläggande arbete det viktigaste. Vid byggandet av en terrass måste stiftelsen utföras ordentligt. Lätta lösningar kan snabbt resultera i ett onödigt dyrt terrassprojekt.

- Här har jag sett många "kreativa" lösningar eller genvägar som i värsta fall leda till att behöva riva hela terrassen och bygga upp det igen, säger han.

Hur man bygger själva terrassen?

- De största misstagen vi ser människor gör är att de lägger för stort avstånd mellan brädorna, denna ram är för svag och att terrassen är inte lämplig för konsumtion av dess avsedda användning, säger butikschef i XL korn, Håkon Henriksen.

Normal fel när man bygger veranda eller uteplats

- Vi sätter tabeller med för mycket distans, så vi har stora mellanrum mellan brädorna när träet krymper.

- Vi använder skruvar som inte är lämpliga för impregnerade trä.

- Vi använder skruvar när vi fäster räcken. Detta räcker inte och det ska bultas fast.

- Felaktig grundinställning kan få terrassen att "säga" och / eller orsaka dålig vattenrening.

Källa: Byggare

Han kommer ihåg att planeringen är hälften av jobbet.

- Vänligen anmäla dig till terrassen innan du kör till byggvaruförsäljningen så att människor kan hjälpa dig med material och dimensionering, säger Henriksen.

Dessutom rekommenderar han att du tänker på terrassen som en stor investering och undviker att bli frestad av mycket billiga lösningar. Då kan du få en terrass som snabbt sätter upp sig.

- Det finns många som tycker att du ska välja så billigt som möjligt, men du kan riskera många stora problem. Även om det är billigt från tid till annan, slutar du ha en ny terrass på några år, säger Henriksen.

Han förklarar att det inte nödvändigtvis är svårt att bygga terrassen på egen hand, men du bör veta vad du gör och tänk på att det kan vara klokt att rådgöra med proffs.

Ramverket för terrassen

Det är viktigt att fastställa ramverket ordentligt. Du måste hålla fittings under altandörren, stödbalk och salongbord, gjutjärn och retention. Använd en handledare och se till att skruvarna och bultarna är både fasta och tillräckligt långa.

Kontrollera även det rätta mittavståndet mellan strålarna. Det här bestäms av dimensionen på golvbrädorna, och i en träaffär hittar du hjälp att hitta rätt centrumavstånd.

Kom ihåg att våra fyra årstider och förändrade väder resulterar i att terrassen kan tåla en hel del och att träet kommer att flytta mycket under hela året.Det är därför viktigt att preparatet har gjorts med noggrannhet.

För att lägga till tabeller på terrassen

Enligt Henriksen, finns det fortfarande de traditionella, impregnerade furugolv flesta av oss gå när det gäller den nya terrassen.

- De flesta väljer vanligt impregnerat material, men mer och mer väljer finare, värmebehandlat trä. Självklart behöver du inte ramverket, säger han.

Du bör ha ett litet mellanrum mellan varje bord när du lägger till dem, så de har utrymme att röra sig - pass ändå inte lägga till tabeller alltför långt ifrån varandra. Henriksen förklarar att träet extraherar vatten från luften och expanderar, så att det blir ett kontrakt igen när fuktigheten blir lägre. Det är därför viktigt att vara medveten om att tofflorna blir större än de är när du först lägger på terrassen.

Lägg borden med ett mellanrum på mellan två och fem millimeter, beroende på hur fuktigt de är när du laddar dem. Enligt Henriksen rekommenderas att du lägger tabellerna så att "leende" till dig i gaveln - de kommer krypa nedåt i stället för uppåt, så att vattnet rinner bort i stället för att samlas i dammar.

- Använd som glödgningsskruvar. Om du väljer en spik kommer spiken att dra ut något när träet expanderar, och då kommer det att förbli när trädet retras. Då slutar du med naglar som står uppe vid träet, förklarar Henriksen.

Regler och ansökan av terrass konstruktion

Enligt Henriksen änden terrass jobb att behandla trä med bets eller olja. Om den är mycket fuktig, med en fuktighet över 16 procent, vänta tills den är torr.

- Det är dock viktigt att göra så snabbt som möjligt, säger han.

Han påminner dig om att du måste bygga en terrass på över 50 kvadratmeter. Om terrassen är mindre och ligger helt intill bostaden behöver du bara rapportera. Terrassen kommer att ligga fyra meter bort närliggande gränsen, så Henriksen påminna dig om att du måste be om grann medgivande om detta inte är möjligt.

Bygga terrass steg-för-steg

1. Val av dimensioner

Mått och spänningar på stödbalkar, golvbalkar och däck kan ses i sammanhang. Som regel kan du välja om du vill ha stiftelser och grova stödstrålar eller många fundament och jämnare strålar. Om orsaken är svår att basera på, är det frestande att välja en grov stödstråle eller kanske en stålbärare. Då kommer du att komma undan med två stiftelser utöver stugan, om byggnaden ska ha en fyrkantig plan och hakad i stugan.

Begagnad grov däck, du kan fly med större stråleavstånd. Men arbetsrelaterat, det är praktiskt med standardcentrumavstånd för golvbalkar, dvs 60 cm. Mellan bjälkarna kan det exempelvis vara. 3, 50 meter om golvbalkarna är 48 x 198 mm och mittavståndet mellan dem är 60 cm. Minskar stråldimensionen till 48 x 148 och når maximal längd på 2, 50 meter. Förutsättningen är 2, 5 kN / m² snöbelastning och C18 strålbarriärer.

Om grundpunkterna är ordentligt huggade och snedställda kan det vara nödvändigt att gå upp en dimension i strålarna och kappa in i strålen tills den ligger i vattnet eller bygga upp med impregnerade slingor. Lätt skev måste vara acceptabelt och 1 cm fel per. meter märker du knappast.

2. Bygga längs stugan

Om terrassen eller verandan ska hängas i stugan är det bra att börja här. Stödbalken som är fäst vid stugan är låst i höjd och blir dimensionering för strålsystem och golvnivå.

Stödbjälken i hytten är fastsatt antingen i botten av botten / kantstrålen eller i basen under toaletterna med expansionsbultar. Du kan också använda bokskor, men det kräver lite mer noggrannhet och mer arbete, medan resultatet inte är så bra, bara statiskt.

3. Nästa parallellstråle

När strålen är ansluten till stugan måste parallellstödsstrålen (om någon) justeras på plats så att den är våt och skruvad. Ibland behöver den finjustering, med plattor mellan fundament och stråle. Använd anpassade tryckimpregnerade slingor (11 x 36 e. L.) För detta.

Ibland kan det vara nödvändigt att göra ett litet snitt i strålen. Men du måste tacka dig själv, för då har utjämningen inte varit tillräckligt bra.

4. Balkar

Golvbalkarna är ofta en av kontaktpunkterna för räcken. Föreställ dig goda fästpunkter för stewardessförvaltarna, om du väljer att ha räcken. Också plats och upphängning av trappor är relevant för att ta reda på den här tiden.

Golvbalkarna ligger vanligen från kabinväggen och bortom. De kan antingen läggas på stödstrålen, som är fäst vid kabinväggen eller bottenväggen eller fäst vid strålen med strålskon om det är liten höjd att gå på. Det blir ofta bäst för att krage golvbalkarna 25-30 cm från stödstrålen. Då betonas inga fogar, fästen, bjälkar och andra grova träbelastningar så tydligt, och terrassen verkar lättare.

När alla golvbalkar är utlagda och sida vid sida är tiden in för en slutkontroll. Det bästa är en kombination av ögonmätningar och användningen av vatten. Det är vanligtvis möjligt att använda en så kallad rektangel - dvs en ca. 3-4 meter lång "aluminium" planka, konstruerad för detta ändamål - möjligen. en lång vater. Med sådana verktyg kommer avvikelser i höjd att avslöjas snabbt. Färdighet också mellan bärkraft och styvhet. Om du vill ha en extra solid och stel terrass som inte spelar någon roll när du ska imponera på gästerna med den kosmopolitiska dansen, jenka, e. L., går du lite till dimensionen. Så mycket går experthjälp till trädgården.

Totalt kommer det inte att finnas någon prisskillnad. Å andra sidan blir hanteringen av strålarna tunga, och snart ökar ett tvillingarbete när dimensionen ökar.

Det är alltid värt att upprätta en enkel, riktade plan för supportsystemet. Då är det lättare att arbeta effektivt, och chansen att buggning är mindre.

5. Borden

Innan du lägger på golvbrädorna, överväg om du vill att golvet ska fungera som ett tak för utrymmet under verandan. Det är ofta bekvämt att låta golvskivorna passera kabinen.Lämna ett litet avstånd till väggen, så att vatten, snö och is inte håller sig för långa mot omklädningsborden. Med plankar i längdriktningen kan den inre planken lätt avlägsnas genom att måla kabinväggen. O. l. Typiska dimensioner är 21 x 95 mm och 28 x 120 mm däck.

Men om du behöver ett extra solid golv, kan du till exempel använda grovare dimensioner. i 36 eller 48 mm tjocklek. Kom ihåg att få rätt skruvdimension. 1: a sortering är ofta korrekt, så lättare att lägga till. Men borden kan till viss del tvingas på plats. Det är viktigt att kontrollera var tabellerna ligger. Det är snabbt att göra en onödig båge när du kämpar för att rätta till varje bord du lägger till. Fogarna ska fördelas så jämnt som möjligt - både för estetiska och byggnadsrelaterade skäl.

Det rekommenderas att lägga borden på ett avstånd av 5 mm. Erfaren, fräsch, våt och nyintegrerad material kan blåsas helt till varandra. Tabellerna brukar alltid torka och kontrakta. Om de är helt torra borde du använda jämn tjocklek för att säkerställa lika avstånd innan du bifogar borden. Golvplattor kan flisas efter 10-1 5 år, asfalterad och väderad efter många års väder och aktivitet på terrassen. Den mest ekonomiska löser problemet genom att vrida däcken. De är vanligtvis lika nya på undersidan.

6. Övergång till berg och gräs

När du planerar ditt bärsystem är det smart att beräkna övergången mellan golv och bergstoppar eller terräng förresten. För det mesta har du valet att kollapsa golvbalkarna eller golvbrädorna och klippa dem till bergformationerna.

I vissa fall kan det vara lättast att kasta en kant för att bära golvbrädorna så att de inte lutar. Där täckningen med mattan och golvplattan möter gräsmattan, bör träet skyddas mot de organiska massorna med en remsa av slipad plast.

ADVERT

Mest populära