All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

Allt du behöver veta om rökdetektorer

norska myndigheterna inte kräver annat än en bostad måste ha minst en brandvarnare som är placerad så att den kan höras tydligt i alla rum när dörrarna är stängda. Det betyder att en enda rökdetektor i korridoren kan vara tillräckligt. Men behåll det?

För att förhindra att du och din brännare inuti eller förgiftad av giftig rök, är det viktigt att tillbringa lite tid där du placerar brandvarnare, för att inte tala om vad du köper.

Konsumentrådet har pratat med tio aktörer med hög kompetens om rökdetektorer, och här hittar du svaren på hur du bäst skyddar din familj mot brand.

Välj optiska rökdetektorer

En av de mest förvirrande när du ska köpa rökdetektorer, är det faktum att det finns två huvudtyper att välja mellan, nämligen joniska och optiska rökdetektorer.

Här rekommenderas att du fokuserar på optiska rökdetektorer. Alla rum du väljer att säkra bör säkras med optiska varningar.

Joniska detektorer bör endast användas som ett komplement till optiska detektorer, i den meningen att du som en extra säkerhet kan montera joniska detektorer i rum som redan är garanterad en optisk varningar.

Seriekoppling är bäst

Under det senaste decenniet har trådlösa seriekopplade rökdetektorer blivit både vanliga och rimliga. Vad som är bra med seriekopplade rökdetektorer är att alla varnar när en av dem upptäcker en fara.

En rökdetektor som upptäcker brandförlängningar i en källarbod skickar därför signaler till rökdetektorn i ditt sovrum. Detta ökar naturligtvis chansen att du vaknar tidigare och att börja med evakuering och evakuering tidigare.

Alla tio experter är kristallklara att du borde satsa på seriekopplade rökdetektorer. Ingen rekommenderar att satsa på enskilda rökdetektorer.

Om du väljer att satsa kabeln eller den trådlösa anslutningen är upp till dig, ger båda teknikerna dig ännu bättre säkerhet än separata alerters.

Ju mer desto bättre

Många undrar också hur många rökdetektorer man behöver, och inte minst var man ska placera dem.

Eftersom optiska seriella varna varnar har blivit så billiga, kommer många hushåll idag att ha tillräckligt med ekonomi för att placera alerters i alla sina rum. Dessutom är de trådlösa varianterna enkla att installera och du kan göra det själv inom en timme eller två.

Därför bör du placera en rökdetektor i varje rum. Om du inte vill ha detta bör du prioritera vardagsrum, kök, sovrum och alla sovrum.

En bra huskeregel kan vara att en rökdetektor ska upptäcka eld och varna dig när den har upptäckt elden. Därför är det viktigt att placera seriekopplade brandvarnare både i rum där den största risken för brand uppstår och i rum där det finns störst chans att larm väcker dig och din familj.

Som absolut minimum bör du placera en rökdetektor på varje våning.

Testa varningen regelbundet

Huvudregeln är att det inte är nödvändigt att kassera en rökdetektor som reagerar som den ska när du trycker på testknappen. Men när rökdetektorn börjar bli gammal är det fortfarande viktigt att du ofta utför ett funktionellt test.

Om du är osäker på om du vill komma ihåg att utföra regelbundna och täta prestanda tester, rekommenderar konsumentrådet att du byter röklarm senast tio år gammal.

Tänk på att damm på detektorelementen kan öka reaktionstiden för varningen så att du ska rengöra eller blåsa alla rökdetektorer årligen. Samtidigt ska du byta batteri och utföra ett funktionstest.

Om anmälaren misslyckas innan den har varit fem år söker du återförsäljare och kräver ett klagomål enligt konsumentköpslagen.

ADVERT

Mest populära