All egendom: trädgård, kök, inredning >> Anställa

Allt du behöver veta om semesterbostäder

Har du en hyra lägenhet eller ett rum, eller bor du med fler bostäder och vill hyra? Här är några punkter du bör tänka på innan du slänger dig i djupt vatten. Du hittar noggrann information om de enskilda ämnena i varje avsnitt.

Vad kan du hyra ut?

Innan du lägger ut en annons för ett rum att hyra, bör du först kontrollera om ditt benrum är lagligt användbar som en säng. Ett rum att hyra måste godkännas för en permanent vistelse. Krav omfattar takhöjd, dagsljus och flygrutter.

Vid överlämnande måste du ge hyresgästen rätten till bortskaffande av lägenheten, och både det och eventuella tillbehör måste vara överens.

Lättare regler för uthyrning

Hur länge?

Du borde ha en aning om hur länge du ska hyra huset. Leaders terminering skydd är mycket stark, men varierar beroende på om du hyr rum i ditt eget hem eller en separat lägenhet. En av fördelarna med ett tidsbegränsat avtal är att du först får veta hur länge huset kommer att hyras till den person du har ingått. Vid avtalets slut är du också fri att eventuellt uppskatta hyran för marknadshyra. Om du väljer ett tidsbegränsat avtal riskerar du hyresgästen att stanna även om du planerar att sälja.

Hyresperiod

Hur säker?

Om du är olycklig med hyresgästen och han eller hon bryter mot något eller inte betalar som överenskommit, betalar det sig att ha pengar i ryggen som kan åtgärda skadan. Därför bör du som hyresgäst alltid ta en insättning. Det vanliga är att ta tre månaders hyra som deposition. Du kan dock avbryta så mycket som sex månaders hyra. Hög insättning ger större säkerhet, men kan också göra det svårare att hitta hyresgäster, eftersom inte alla har så mycket belopp som står redo i kontot.

Du bör också göra en åsikt om du vill hyra en hyresgaranti istället för att betala en insättning, samt vilka villkor garantin ska ha.

Se till att du hyra

Vem ska hyra?

Det är värt att notera att det inte är tillåtet att diskriminera i hyresvillkor - det är därför inte tillåtet att föredra en hyran till en annan baserat på tro, skönhet, etnicitet, kön eller liknande. Annonser "Christian Girl from the Country" -annonser är inte längre tillåtna. Du borde fortfarande ha en känsla av vilken typ av hyresgäst du vill ha.

Eftersom det ofta är svårt att få ett riktigt intryck av människor första gången de möter dem, rekommenderar hyresvärdarna hyresvärdar att begära referenser - och kontrollera dem! Be om att få namnet och telefonnumret för alla hyresgäster som har hyrt före och kontakta hyresvärdarna, helst med mer än en, om hyresgästen kan tillhandahålla det.

Ej tillåtet att diskriminera på hyra

Hur många?

Som en hyresvärd kan inte i praktiken hindrar hyrorna ta in en make eller sambo, liksom deras egen, make eller sambo barn, fosterbarn barn, barnbarn, föräldrar eller farföräldrar, även om du bara är avsedda att hyra ut till en. Hyresvärden får endast vägra inresa till hushållen om det gör att bostaden blir överbefolkade.

Akta dig för uthyrning

Vilka regler ska gälla?

Buller kan leda till luckor i en hyra. Det är därför lämpligt att tänka på vilka regler som ska gälla för musikspel eller när det blir lugnt på kvällen. Som hyresvärd kan du bestämma att rökning inte är tillåten på stugan. Andra saker att tänka på är om det är okej att hyra en hund eller en katt. Även om det anges i hyresavtalet att husdjur inte är tillåtna, kanske du måste acceptera att din husdjursägare har ett husdjur. Andra frågor som bör klargöras är om det finns en parkeringsplats som hyr kan disponera, och hur deras gäster kan parkera.

Vilka husregler gäller

Hur mycket?


Enligt bostadslagen är det förbjudet att komma överens om en hyra som är orättvist i förhållande till marknadshyran. Huvudregeln är att hyresgäster inte behöver betala extra hyra. Bostadslagen tillåter ändå hyresvärden att hyra hyra för vad han eller hon använder av el, bränsle och vatten.

När kan du öka hyran?

Vem ansvarar för underhåll?

Alla husrum kräver underhåll. Enligt lag till hyresvärden behålla både fastigheten, bygga och uteplats, men här är en fri att hantera något annat vid undertecknandet av kontraktet. Därför bör du fundera på om du vill inkludera i avtalet att hyresgästen kommer att ansvara för en del av underhållet, och i så fall vad.

Få skatteavdrag för underhåll

Måste du betala skatt?

Vissa hyresintäkter är skattefria, medan andra inte är. Om du vill ha det mesta av hyran själv bör du följa reglerna.

Skatt på uthyrning

Vilken typ av kontrakt väljer du?

Det finns ett antal kontrakt att hyra, men avtalet från Huseiernes Landsforbund säkerhetskontroll hyresvärden intressen. Uthyrning utan leasing är spel. Det kan vara meningslöst om vad du kom överens om. Ge aldrig upp nycklarna innan hyresgästen har tecknat avtalet.

För att slutföra leasingavtalet.

Om hyran saknas?

Det händer att hyran har problem med ekonomin och inte kan betala hyran vid avtalad tidpunkt. Vad gör du om dina pengar saknas? Vet du vad du ska göra, vilket sparar både för erenden och ekonomisk förlust.

Gör detta om hyran saknas

Hur slutar du?

Det är också värt att uppmärksamma reglerna om hur man ska säga upp hyresavtalet. Mycket många gör det inte förrän de befinner sig i en situation där de vill att processen ska gå så fort som möjligt. Oavsett om du väljer ett tidsbegränsat eller tidsbegränsat leasingavtal måste du kanske säga upp din hyra. Det finns många formella krav både om hur man ska säga upp en hyresgäst och vad är giltiga skäl för uppsägning.Det finns också många krav på att hyr ett leasingavtal. Processerna kommer att gå snabbare och lättare om du är redo.

Avslutande: Steg för steg

ADVERT

Mest populära