All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Allt du behöver veta om värmepumpar

Är ditt hus kallt och dragigt? Då ska du göra så många före dig: Tänk på en värmepump. Om du beställer nu kan du förvänta dig att priset är lägre än om du väntar tills det börjar bli kallt igen.

Men vad är det egentligen?

En värmepump är en enhet som omvandlar energi till värme, och använder den energin för att värma huset. Värmen kan fördelas på flera sätt, till exempel med luft, eller genom vatten i radiatorer.

En fördel med värmepumpar är att de inte bara ger värme. På varma sommardagar kan de också användas för att kyla ner huset.

Se den första videon för en mer detaljerad beskrivning och vilka alternativ du har att välja mellan:

Viktigt att välja rätt värmepump

Vilken typ du ska välja beror på vilken typ av egendom som du har. Effektiviteten hos värmepumpen och att inte tala om underhållskostnaderna är andra viktiga delar:

luft till luft-pump

Vad betyder det egentligen och vad är fördelarna och nackdelarna med denna typ? Om du har en lång uppvärmningssäsong kan det vara det bästa alternativet. Mer info får du i den här videon:

Luft till vatten

Dessa värmer också vattnet och är perfekt för dem som har vånnbåren golvvärme. Den främsta fördelen är att energikällan är tillgänglig överallt, hög effektivitet (särskilt i kustområden) och enklare installation. Men de är inte lika effektiva i kalla områden. Mer tips och även nackdelar, lär du dig i videon:

Vatten vatten värmepumpar

Dessa är kända för att vara mycket energieffektiva. Fördelar: Ingen ljudbelastning, värmer hus och vatten. Använder förnybara naturresurser och har livslängd.

Nackdelar: Bland annat ökade investeringskostnader. För mer information, se videon:

Källa: Enova & Media Plan.

ADVERT

Mest populära