All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Allt du behöver är en handduk, salmiakk och järn

De flesta av oss vet att rökning är farlig, även om du bara rökar ibland.

Men det betyder inte att vi aldrig gör det. Även om det bara finns några procent som röker dagligen, är det en del av tjurar för cigaretter vid en fest.

Och i mitten av vintern är det inte alltid tillrådligt att gå ut i kylan.

Tyvärr är det inte så lätt att hänga överkroppen ur fönstret: Röklukt tenderar att hamna ändå.

Bli av med rök från gardinen

Gardinerna, som ofta ligger mitt i fjärilen, kan vara särskilt utsatta för otäcka luktar den följande dagen.

Men vet du hur du bäst kan ta bort det?

KJAPT OG GREIT: Malin Skaar, chef för Lilleborgs konsumenttjänst, ger följande tips: 1) Blanda lax i vatten genom hänvisning. 2) Häll handduken och vrid den upp. 3) Lägg handduken över gardinen och järn med lågt värmejärn. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

- Doppa en terryhandduk på en hink med vanlig laxlack. Vänd det och lägg det ovanpå tyget som luktar illa. Använd järn och järn över med låg värme. Då kommer handduken att locka den dåliga lukten, säger Malin Skaar, chef för Lilleborg Consumer Service.

Salmiakk hjälper till att ta bort dåliga lukter. Därför rekommenderar saxar i allmänhet att de områden som tål det för att ta bort dunet tvättas.

När det gäller textilier är luftning ett bra alternativ. Vid behov måste den tvättas.

Man för att avlägsna lukt

Rådgivare vid Tekniska institutet, Lena Furuberg, säger att det är nikotin i rök som avger den otvetydliga lukten.

- Du måste först och främst rengöra och rengöra väggar, tak och golv. Detta måste rengöras med ett medium som har ett pH av cirka tio till elva. Försök först ett litet område för att se till att färgen inte skadas och att ytan är skadad, säger hon.

Efter rengöring är det viktigt att torka så att ytan inte skadas av vattnet.

FESTION: Inte många cigaretter kommer att användas tills hela rummet luktar rök under lång tid efteråt. Foto: PHOTO: Thinkstock

- Ibland måste du måla över, säger hon. Då är det okej att veta om kullen, så du ersätter inte bara en dålig lukt med en annan.

Kan hålla en produkt

Linje Mercedes Åramnes, som leder kvalitet och träning i Citymaids hemtjänst, säger att det ofta innehåller en produkt, även i en lägenhet eller liknande där den har rökt.

Sådana produkter har dock ofta kort hållbarhet, och vissa är reserverade för professionella städare.

- Det kan ta lång tid att använda en produkt med bioteknik som tar bort organiska luktbakterier. Detta sprutas på och "äter" det material som orsakar lukten. När bakterierna är "mättade" blir de ren luft. Här finns många olika produkter med olika mönster, men många eliminerar rökt lukt effektivt, särskilt på tyger och möbler, säger hon.

Flera produkter innehåller så kallad ONT-teknik, som inkapslar de molekyler som orsakar dålig lukt.

- Det används ofta i hemmet där det har blivit rökt i samband med flyttning av tvätt, etc. Det här är effektiva metoder, och ger ofta bra resultat om lukten är i ytan, säger Åramnes.

Avlägsna lukt professionellt

Hon tillägger att det är viktigt att skilja mellan de två olika typerna av rök lukt: fläcken och ytan och den person som har dragit in i träverket och själva konstruktionen.

- Om vistelsen är "rök" över tiden och du kommer permanent ta bort den, rekommenderar jag att du kontaktar ett företag som specialiserat sig på inomhusklimat. Det är inte allt som kan "tvättas bort" och du får mer nytta av att använda några andra metoder. Då måste du ofta få maskiner och expertis som går lite över tvätten, säger hon.

ADVERT

Mest populära