All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

"Alla" kommer att få vattenskador

Hittills i år har vattenskador upptagits för 1,7 miljarder kronor i hem och stugor i Norge. Vattenskador är alltså den vanligaste typen av skada i norska hem. Skador blir dyrare att förbättra, bland annat för att vi har vackrare interiörer både hemma och i stugan än för några år sedan. Det visar siffror från Finans Norge och försäkringsbolag.

- De flesta av oss kommer att uppleva minst en vattenskada under våra liv. Och antalet vattenskador har ökat dramatiskt under de senaste decennierna, även om ersättningen går ner något bara under det senaste året, säger kommunikationschef Stine Neverdal i finans Norge.
Hittills i år har omkring 43 000 vattenskador rapporterats.

- Det finns större sannolikhet för vattenskador än både inbrott och eld. En vattenskada i lägenheter, hus och stugor avslöjas var 9: e minut, säger Neverdal.

Dessa är bostäderna

De flesta vattenskador beror på olika typer av rörsprickor inuti bostaden. Den vanligaste orsaken till rörbrott är slitage på gamla rör. Varje år finns det över 8 000 vattenläckor hemma för människor bara på grund av detta. Dessutom finns det andra skäl, till exempel hantverkare, lokal korrosion och frost. Enligt försäkringsstatistiken finns en årlig 15 000 till 16 000 läckor i inre vattenledningar i bostäder. Det finns stor skillnad mellan epokerna i Norge för rörledningarnas kvalitet.

- De rör som användes före kriget var faktiskt ofta bättre än de som användes efter kriget. Då var det materialbrist och kvaliteten på det som användes var märkbart sämre under efterkrigstiden. Därför ska alla som har rör från denna period kontrollera villkoret om detta inte redan är gjort, säger Pål Harstad vid SINTEF Byggforskning.

Vraket rörs från 1964 till mitten av 70-talet.

- Under denna period användes en typ av plaströr som var lite hållbar. Här har mycket förändrats, men om du bor någonstans där originalet fortfarande används, ska varningslamporna blinka, säger Harstad.

ADVERT

Mest populära