All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Akleja - selvsående och lättskött

Fakta om Akleja

norska namn: Columbine

latinska namnet: Aquilegia

Populär arter

  • Aquilegia vulgaris / Aquilegia cultorum - common Columbine
  • scharlakansakleja - Columbine från Nordamerika
  • guldakleja - särskilt hög Columbine
  • Aquilegia flabellata - dvärg form av Akleja

Antal arter: Akleja är anläggningen i samband med buttercupfamiljen med ca. 100 arter.

Akeleien i Norge: Akeleier kan växa vild i Norge. De är självsåtande och fleråriga.

Utseende

Akleja är en elegant perenn med långa stjälkar och konformade blommor täcker bladen. Den vanligaste och ursprungliga färgen på blommorna i aceleinen är blå, med ofta även i rosa / röda violett och vita sorter. Akeleie växter korsar varandra enkelt och nya färgkombinationer kan dyka upp. Stammen är nästan hårlös och bladen är blågröna. Bladen är två gånger trippel och har hår på undersidan. Aceleien kan vara mellan 30 och 80 cm hög, beroende på ljusförhållandena, jordens surhet och näring. Blommorna kan sitta i bunter på upp till 15 stycken.

Läs också:

Autumn Anemone - en tålig perenn i slutet av sommaren och hösten

Høstanemonen är en robust, lövfällande perenna med både sent och lång blomning. Läs mer om hur du gör det bekvämt.

Såning och plantering

Aceleier kan köpas inom trädgårdsodling, men är också självsåtande. Faktum är att du verkligen kan njuta av året runt. Till exempel, om du försvår dina acelees på våren, kommer de vanligtvis att blomma det följande året.

Redan Akleja i trädgården, kan du påskynda selvsåingen genom att skaka lite på frökapslar på växterna. Du kan också samla frön och strö dem överallt där du vill att de ska sprida sig.

Om du väljer att låta Akleja gro inuti fönsterkarmen kan de planteras när som helst så länge marken är bar. Det rekommenderas dock att gå till potten. Du kan lämna potten i 2 till 3 dagar innan du ställer ut den, så att frönen får lite vätska från den fuktiga jorden. Om det finns frost ute och du sätter dem rakt ut, kommer frön inte att bli flytande. Var därför medveten om när du planterar frön under året. Akeleiefrø groddar ganska snabbt och ett hett hö kan möjligen leda till grobarhet. Om fröna groddar före vintern, kan växten inte hantera vintern.

Blommande

Akeleiene blommar på våren från maj till mitten av juli. Blomningen är mellan 4 och 8 veckor. Inte alla blommor springer ut samtidigt, så blomningen av varje växt kan faktiskt utsträckas till ett par månader beroende på väderförhållandena.

Läs också:

Ta bort lätta fläckar i rostfritt stål

Med dessa 3 enkla tricks kan du enkelt ta bort smuts och smörjmärken från rostfritt stål.

Aceleier i trädgården

Akeleiene sätter färg och känsla på din trädgård. Men var medveten om att Akeleiene är självsåtande och kan sprida sig snabbare än vad som är tänkt. Blommorna på nyplanterade växter kan också ha en helt annan färg än deras moderplantor. Om du vill ha en blomsterbädd naturligt rekommenderas Akeleien.

Grobunn

Akeleien trivs bäst i väldränerade och lätta jordar, men växten är i allmänhet inte picky på jorden. De utför vanligen utan att vattna och stänga. Trots plantornas höjd är bindning inte nödvändig.

Livstid

Liksom alla stauder, försvinner Akeleien helt under vintern. Men nästa vår kommer det skjuta upp det igen. En blomad och viss Akeleie kan tåla frost och överleva mellan 2 och 5 år.

Läs också:

Skapa din egen skohylla

Här hittar du lösningen på en praktisk skohylla som kräver ett litet område, förutom att vara elegant.

Stell

Akeleier fungerade bra utan speciell vård. Men växterna är sårbara mot en speciell mögel som ligger som en pulverlackering på bladen.

Mögel på bladen uppträder antingen när klimatet är regnigt och fuktigt eller när dagens temperaturer är höga och nätterna är coola.

Om dina Akeleines attackeras av en röra, bör du först ta bort den drabbade delen av växten. Försök att underlätta mer direkt solljus och vindcirkulation runt Akeleiens löv. Du kan också försiktigt borsta svavel på bladen.

Aceleinerna kan också attackeras av mineral larver som bildar ett par gånger i bladen. Detta kan bekämpas med insekticid.

Vatten

Akeleien fungerar vanligtvis bra utan extra vattenförsörjning om vi inte är mitt i en hetvågsvåg. För mycket vatten eller regnvatten kan dock orsaka olika växtsjukdomar, till exempel en budbärare.

Gödsel

Akeleien anpassar sig till olika typer av jord. Befruktning är endast nödvändig om jorden är särskilt näringsrik.

Lys

Akeleiene föredrar att stå i delvis nyans, men tåler också mycket solsken.

Utility

Indianerna i Nordamerika använde blom från Akeleien i kryddblandningar tillsammans med andra färska gröna växter. Smaken sägs ha varit väldigt söt. Blomman i sälja sig bör också vara ofarlig att äta i små mängder. Sårbarhet gäller verkligen inte plantans frö och rötter eftersom de är mycket giftiga och kan orsaka svåra gastrointestinala infektioner och hjärtproblem.

ADVERT

Mest populära