All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Advent framtida färg

Nästa år är lila en av de viktigaste trenderna.

Men varje gång före jul - är lite ändå i skottet!

Advent, de senaste fyra veckorna före julen, dekorerar vi med äventyrare, lilla ljus och servetter.

Västra kristendomen har lila som den liturgiska färgen av advent och fastande, i firandet av Jesu födelse och tiden för bot och sorg.

För advent är lillfärgen det rätta valet.

En rik historia

Huvud färgämne i antiken var lila, som är ett sekret från valthornssnäcka (murex) som bor i Medelhavet.

Lila är en lila färg och var en dyr produkt.

Under färgning av tyg med lila erhölls, enligt den katolska kyrkan, olika färger beroende på hur mycket av den dyrbara färg du använde och hur ofta doppade tyg i purpursaften. Det enklaste tyget blev rosa, sedan violett och rött / karmin / lila, och det dyraste tyget blev svart.

Fenikier som regerade över Medelhavet i århundraden tros ha varit där ute med utvinning av lila pigment från havsnaglar. Detta måste ha ägt rum i Tyr, därmed färgens förnamn "Tyric Purple". Det är inte otänkbart att detta namn och historia igen har inspirerat namn som sjukdomsnamnet Tyfus, med det lilla utslaget.

En statytsymbol

Antika skrifter visar att lila var värt sin vikt i guld. Som ett resultat blev det en statussymbol, skriver AkzoNobel i boken «Lila».

Ett gram Tyric Purple består av 10 000 havsnaglar. Det bysantinska riket kontrollerade och subventionerade marknaden för tyrantsläckor och begränsade användningen av silkesfärgning till kungliga.

Den engelska frasen "Född i lila" betyder att vara ädel eller av den första generationen. Uttrycket härstammar från den tid den lila extraherades från den lila snigeln.

Uttrycket "Två är upphöjda till lila" betyder att utnämnas till kardinal. Det är med andra ord en utbredd uppfattning om att länka lila med det andliga och högre medvetandet.

Därför är lilaens värdighet kopplad till både det högre världsliga och andliga livet.

Lila blev tillgängligt för alla

Den första syntetiska lilaen uppfanns av William Henry Perkin, en brittisk tonåring. Enligt Museum of Science & Industry, hade han att kemi assistent, uppdrag i forska en syntetisk form av kinin, en dyr naturliga extrakt som var i efterfrågan som en behandling för malaria.

Under påskhelgen 1856 experimenterade han med anilin, en färglös aromatisk olja härrörande från koltjära. Försöket misslyckades, vilket resulterade i en svart fällning. När Perkin försökte ta bort färgen såg han att lösningen hade fått lite av den.

Följande år levererade Perkin lila till färgarbetare som färgad silke. Han kallade färgen "mauve" och färgen "mauveine".

En stark värme och kyla

På en grundläggande nivå stimuleras lila, röd färg och färgen på den blå färgen. En stark värme och en stark förkylning.

Enligt boken "Lila" säger teoretiker att lilla stimulerar barns fantasi och en konstnärs kreativitet. Medan vissa känner att för mycket lila kan göra stämningen så oförutsägbar som själva färgen.

Ett litet hus kan ge ett kallt och litet inbjudande intryck. Och det är lite populärt som bilens färg.

Bjerregaard konstaterar att de flesta bara kan tolerera färgen i små mängder som på bilder, kuddar och stolar. I gengäld är lila på en enkel yta bra för att främja vår intuition.

Använd endast en ganska ljus och svag violett som väggfärg.

Författare till "Det nya övergripande färgschemat" Lene Bjerregaard ser på vårt nervsystem som anpassat för att svara och navigera efter naturens spelregler. Där farans tecken på naturen är en del av vårt gemensamma medvetande och kodas i undermedvetande.

Lila förekommer i en stormig himmel. Detta harmoniserar med den färg som visas för att främja ångest och oro i vissa, skriver hon.

En färg på "kanten"

Johann Wolfgang von Goethe, en historisk kapacitet på många områden, inklusive färgteori, noterade att små utrymmen måste vara "outhärdliga".

Eftersom den lila färgen innehåller lika delar av rött och blått, som har motsatta effekter på kroppen, anser Bjerregaard också att dessa färgkvaliteter kan främja oro hos vissa människor att kroppen och sinnet blir förvirrade av de motsägelsefulla meddelandena.

Här ger kinesen förklaringen att den lilla står för det högsta andliga medvetandet och visdom. Om du inte är tillräckligt personlig och andligt utvecklad, är du inte redo att ta emot dessa signaler.

ADVERT

Mest populära