All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Fördelar med glasbyggnadssten

Glasbyggnadsblock är underhållsfria. Det finns färre inbrottstjuvar som hittar sig genom en muromgärdad vägg än ett fönster. Om utsidan ska vara gjord av glasbyggnad, kommer interiören också att dra nytta av det. Stenen isolerar väl och dämpar ljudet. Dessutom fylls rummen med dagsljus om stenen används över större ytor.

Om det används i inredningen skapar det spännande rymdlösningar och sektioner, antingen som borste eller som en hel vägg. En singelsten är också en dekorativ prydnadsartikel.

- Stenarna kan ersätta fönster och ljuset är inte längre begränsat till fönsterstorleken. Om du målar färg på stenarna kan den avlägsnas med rengöringsvätska, påpekar Kai Arild Lund från Höganäs Byggkeramikk.

Det finns också hörnstenar, och de flesta har vinklar mellan 60 och 140 grader. Dessutom finns det aluminiumlegeringsremsor som kan användas som målare vid behov.

Bygg dig själv?

Arkitekter skapar spännande lösningar med dem. Ofta är hela väggytorna färgade med byggstenar av glas. Här är de proffs som står för noteringen, och de flesta är offentliga byggnader. Monteringen kan jämföras med väggsten, så det är ganska möjligt att montera glasstenen själv.

- Det kräver noggrannhet, men ingen tentamen i murskursen, säger Lund.

Om du har borstat tegelstenar vet du proceduren. Dessutom finns det speciella plastremsor som ersätter cementet genom att vägga. Detta gör jobbet lite enklare. Om du väljer att använda listor limas stenarna till dessa.

Blocken staplas till önskad höjd och bredd och när limet är torrt ska stenarna förseglas. Innan användningen är gjord av klinker fleece finns i olika färger.

ADVERT

Mest populära