All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Avancerade miljö- och energisparande

->

Fantasy utsikt från takterrassen.

I öster, har de utsikt över ön själv och den mäktiga Tromsdalstinden, väster och norr, och mycket närmare, de ser Rødtind, Lille Blåmann och Finland Mountain. Utsikten är bäst från takterrassen, som erbjuder en luftig och myggsäker uteplats över taket.

Totalt byggs de sju husen här på Storelva, 15 km från stadens centrum. Den senare kommer förmodligen att läggas till försäljning när den är klar. Varje hus är en separat enhet med yttervägg mellan. Detta är nödvändigt för att uppfylla kraven på ljudisolering. Men sett från utsidan ser husen ut som ett radhus.

De får en panel malm med en tjocklek av L.. Då blir de underhållsfria som en norsk stavkyrka med en vacker silvergrå yta.

Läs också:

Nu är risken för takhöjningar

Nu när det milda vädret kommer, ökar risken för snö och is ned från ditt tak också. Läs mer om vilket ansvar du har om det här ska hända.

- Moderna människor tycker inte att det är så roligt att tillbringa dagarna av farväl som står upp och målar hus, återställda kommentarer. Husen höjdes under vintermånaderna.

Passagerare kunde observera att sektionerna kom på plats efter varandra i hög takt. Och ovanpå varje sektion kom ett karakteristiskt torn. Byggnaden blev så småningom huset med de sju tornen. Tornen visar sig vara så prosaiska som trapphus för att nå takterrassen.

Nya hus i rad på Storlien i Troms är snart redo för omlokalisering.

Energi- och Economics

hus genomförs miljövänlig användning av material och konstruktionsmetoder och energieffektiv, utan någon annan uppvärmnings än den som emitteras av de som bor där, och från belysning och elektriska apparater som TV, dator, kylskåp mm

Dessutom finns det en geotermisk samlare, solfångare för förvärmning av nyttvatten och värmepump för återanvändning av värme i huset.

höljet förseglas och väl isolerad, uppskattas det att effektförbrukningen kommer att vara endast 25 procent av ett typiskt hus med en liknande storlek, och 50 procent av andra typer av lågenergihus. Ventilation och uppvärmning styrs av ett centraliserat datorsystem. Huset är lika bra som utan strömbrytare. Ljus styrs automatiskt av rörelsesensorer som lyser och släcker ljuset, eftersom det finns personer i rummen.

Läs också:

Regeringen överväger ROT avdraget

Regeringen överväger nu möjligheten att ge konsumenterna möjlighet för skatteavdrag för hantverkstjänster för renovering - så kallade ROT-avdraget.

Takterrass

Husen är byggda av Passivhus Norge, ett nyetablerat företag, som härrör från Steinsvik Architectkontor AS. Karen Reinholdtsen är chef och byggnadschef för byggprojektet Storelva, namngivet Maurstad.

Husets officiella namn är i-box 96. Inbox betyder att husen är i lådan, 96 anger totalt boende. Basen är bara 32 kvadratmeter.

Varje hus består av en källarvåningen, som också är i trä, med plats för ett badrum och ett eller två sovrum, en bottenvåning med kök och matplats i form av ett stort allrum och en översta våningen med vardagsrum och magnifik utsikt över fjorden och berget. Och på toppen finns en stor takterrass med 360 graders panoramautsikt.

Massivt trä

Husets lagerstruktur består av tallrikar i massivt trä i olika storlekar, upp till 2,5 x 12 meter. Detta ger en mycket stark och rigid byggnad, vilket möjliggör djärva arkitektoniska lösningar. Materialet är också brandskyddsmedel.

Förutom den avancerade stödstrukturen är de stora fönstren i huset fästa vid fönsteröppningarna med lim. Det här är en teknik som arkitekten har utvecklat och testat under flera år. Konceptet utvecklades av arkitekt Odd Steinsvik, inklusive efter studier i Österrike.

Massivt trä är laminerat träpanel i olika tjocklekar beroende på användningsform. Massivt trä är det moderna träet, säger Passivhus i sin översyn av materialet. Det är mycket användbart och är starkare än stål i vikt.

Läs också:

för att välja rätt kapsling

aktern screening mot att göra trädgården mysigare. Du köper det som små växter eller som ett par meter långa växter som ger omedelbar effekt.

Passiva hus är importörer av trä från en österrikisk producent, men flera norska tillverkare levererar liknande material. Passiva hus tror att massivt trä kan vara framtidens byggmaterial i Norge.

Avlägsnar fuktproblem Husen är prefabricerade enligt arkitektens ritningar och kommer från Österrike i stora delar färdiga för montering. Materialet och konstruktionen är mycket lämpliga för Norra Norges hårda och förändrade klimat, och för övrigt också resten av Norge.

När det grundläggande arbetet är klart, tar det en till två dagar att ställa in ett hus. En viktig egenskap hos masskonstruktionen är att den inte har hålrum som regn och fukt kan penetrera och orsaka fuktskador och svamp.

Om trämaterialet blir blöt, torkar de igen utan skada. Med dagens krav på byggnadstakt är detta en stor fördel gentemot traditionella byggmetoder.

Den första in-box hus, en prototyp in-box 120, byggdes på Norrøna industriområden väster om Tromsø där Passiv Norge och Steinsvik arkitektkontor ligger. Detta är, som namnet säger, något större än Storelvas hem. Huset byggdes för att testa konstruktionen och få erfarenhet av byggnadsmetoden.

- Huset lärde oss en hel del om användningen av massivt trä och byggnadsmetoden som det kräver. Vi är mycket nöjda med resultatet.

Huset används nu som ett kontor och som ett demonstrationshus. Vi tror starkt på detta som en framtida produkt, och letar efter oss hus av olika storlekar. På ritbordet har vi också miljöhushåll i massivt trä i olika hyttstorlekar.När det finns en körbana är det lätt att köra ett byggsats som kan installeras i brådska och redo att användas inom några dagar.

Byggnadschef och chef Karen Reinholdtsen ser fram emot att bo i ett ljust och varmt hus i massivt trä, nära naturen.

En tunn grotta i massivt trä

- Vi ser fram emot att flytta in i ett nytt, solidt hus. Det kommer att bli som en tunn grotta med obehandlad, lätt gran på innerväggarna och alla kvaliteter den ger. Vi får mycket mindre bostadsyta än i vårt nuvarande hus på Prestvannet i Tromsøya, men i Maurstad, Storelva, får vi en trevlig och barnvänlig miljö, säger Reinholdtsen.

- Konstruktionen med en liten bas och tre våningar är vald eftersom en kub är idealisk när det gäller energieffektivitet. En viktig del av huset blir därmed trappan som går fortlöpande och i ett stycke massivt trä från källaren och till takterrassen.

En sådan lösning är inte idealisk för personer som är dåliga mot benet. Så, det här är i princip inte ett livstidshem. Men det finns inget i sättet att byggnadsmetoden och materialet också kan anpassas till bostäder för äldre.

- Det enda som inte är helt idealiskt är avståndet till kontoret i Tromsøya, säger Karen Reinholdtsen. Tiden kommer att visa om vi kan lära oss att leva med det. Maurstad-projektet finansieras 100 procent av bostadsbanken, vilket med detta visar stort intresse för denna typ av bostadsbyggande.

Totalkostnaden för hela projektet, inklusive tomt, carporter och byggande av ett gemensamt utomhusområde beräknas till 15 miljoner kronor. Detta ger ett kvadratmeter pris på 20 000 kronor.

ADVERT

Mest populära