All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Adieu, oljemålning

svenska Provnings- och Forskningsinstitut (SP) har testat åtta typer av vattenbaserad färg för inomhusbruk - och jämfördes med egenskaperna hos en lösning baserad referensfärg.

Slutsatsen är tydlig: några av de vattenbaserade produkter är lika bra, om inte bättre, än oljebaserad färg. Och testvinnaren är norsk!

Nu kan du säga farväl till skadliga avgaser och påträngande färglukt.

Aldrig mer lösningsmedel skadade

Åtta typer av

Forskningsinstitut har testat färg på uppdrag av Testfakta. se. De har testat vattenbaserade färger av en halvblank med glans av 40 (50 i ett fall), av tillverkarna Jotun Nordsjö Sadolin, Flügger, Caparol, Alcro, Nordsjö, Becker och reflektera (rost).

Testvinnare: Jotun Lady Interior - bättre än oljebaserad. Foto: Tillverkare Visa mer

Produkterna har testats för resistans mot vätskor, fett, värme och repor. I utvärderingen av färger, men kan tolereras mot repor och vatten har viktats med 20 procent, medan de andra kriterier (tolerabla mot färgade vätskor, fett, alkohol och värme) viktas vid varje själva 15 procent.

Hur ska man annars möblera för dig

Vinnaren är ...

Skillnaderna mellan de vattenbaserade färger och oljebaserade referensfärg var mycket liten, enligt Testfakta. se. Två av de vattenbaserade färgerna var lika bra eller bättre i alla testkriterier än den oljebaserade färgen i testet.

Enligt testfakta. se, de vattenbaserade färgtyper flera fördelar: Du luktar inte, de torkar mycket snabbare, och de håller bättre i färg. Oljebaserad vit färg tenderar att gula efter en tid.

Färg som kan tåla spillningar

Testvinnaren är den norska Jotun Lady Interior. Detta och färgen från Nordsjö Sandolin är de två produkterna som utförs i detta test bättre än den oljebaserade referensfärgen. De övriga produkterna i provet är sämre än den oljebaserade halvglansfärgen.

Du kan se alla testresultat vid testfakta. se

ADVERT

Mest populära