All egendom: trädgård, kök, inredning >> Tjänsten

Akrylfärg eller oljefärg till husets fasad?

Kommer du att måla husets fasad? Då är det två frågor du borde hitta svaret på; Varför ska du måla och vad vill du ha?

En ytbehandling ger träet önskad färg och utseende, och skyddar också träytan mot yttre påfrestningar. Där du köper utomhusfärg finns det ett brett utbud av olika produkter som kan användas i trefas - naturligtvis i olika prisklasser. Vilken du ska välja beror, som tidigare nämnts, både varför du är målning och vilket resultat du vill, enligt Informationscentralen för färg och inredning, IFI. nr.

Priset på House Painting

Akryl, alkydfärger och hybridfärger

Good akrylfärger

- Perfekt akrylat, Beckers

- En Nordsjö

- Optimal Jotun

- 100 Aqua, Flügger <999 > Bra alkydfärger

-

Drygolin oljefärg, Joutun - utomhus målning, Bergen Malingfabrikk

- Tinova Nation, Nordsjö

- 99 Classic, Flügger

- Butinox Oljemålning, Scanox

Good hybrid beläggningar

- Ultimate, Jotun

- Butinox Futura Färger, Scanox

- Tinova V Premium Nordsjö

- 99 Aqua, Flügger

- Masters, husfärg, Drywood

Enligt ifi. nej, det är ofta två lager med färgfärg om du vill byta färg på huset eller om den gamla färgfilmen blinkar. Om den gamla färgen är fast på fasaden, men ser blek och missfärgad, kan det fortfarande håller med ett lager för att ge en nymålad look.

Men hur mår priset på att måla huset utanför? Malmester och teknisk chef i Nordsjö, Trond Riise, säger till IFI. nej att det finns en korrelation mellan pris och kvalitet när det gäller färgprodukter.

- Det bästa möjliga slutresultatet, du får bra produkter från några av de viktigaste och mest kända leverantörerna, säger Riise.

Guide till korrekt husfärg

Akryl målning: Acrylics Fastigheterna är väl dokumenterade: de torkar snabbt, är flexibla så att de inte spricker upp, de håller färgen och glansen länge och är lätt att arbeta med. Foto: PHOTO: Ifi. com / Frode Larsen

Vilken kvalitet och egenskaper färgen har stor del avgörs av vilka komponenter färgen byggs. Huvudsak, bindemedlet som kontrollerar egenskaperna för den färg, som håller den samman, och som orsakar den att vidhäfta till substratet. Det är också bindemedlet som ger färgbeteckningen beteckningen; akrylfärg, oljemålning eller hybridfärg, till exempel.

Här är en guide till olika färgtyper, som hjälper dig att hitta en färg som uppfyller dina krav.

Läs också: Hur man tvätta hus exteriör

Akryl

Akryl har många positiva egenskaper och är miljövänlig eftersom den endast förtunnas med vatten. Den håller extremt bra färg och glans, och färgen bleknar inte eller gråter. Den målade ytan attackeras i liten utsträckning av svamp och grönsaker, och lyser inte över tiden.

Akrylfärgen torkar snabbt och täcker väl - speciellt viktigt i utsatta områden som kanter och hörn. Det är lätt att avlägsna överskott utan att droppa eller rinnande och optimala förhållanden två skikt appliceras efter några timmar, vilket resulterar i att sliparbetet kan gå snabbt.

- Eftersom akrylfärgen torkar snabbt är den mindre utsatt för solbränna och dammbildning. Den torra färgfilmen är flexibel och följsam och kommer inte att spricka upp om träet krymper på grund av uttorkning, säger målarmästare och CTO på Beckers, Chresten Nielsen, till IFI. nr.

Det är också värt att nämna att akrylfärger ger fasader med minskad glans, vilket är särskilt bra när man väljer ljusa färger. Kombinationen av blank färg och en ljus färg kan vara svår att titta på i stark sol.

Läs också: Hur mallar som du hus höger (video)

alkydfärg

Den främsta fördelen med alkydfärg är att den behöver något in i träet och skyddar mycket bra mot inträngande fukt. Alkydfärg ger också en mjukare yta med bättre flöde och mindre borstslag jämfört med akrylprodukter. Dessutom; Bra penetration och tillsatser skyddar träet.

ALKYDMALING: Rena alkydfärger måste serviseras oftare än akryl och hybridfärger. I gengäld är de billigare. Foto: PHOTO: Ifi. nej / Espen Grønli

Färgfilmen blir galen under åren och kan så småningom få sprickor. En svaghet av rena alkydfärger är att de mattas över tid och ytan är utstötande och färgen är förvrängning. Alkydfärger tål dock vittring mycket bättre än t ex linolja gör och tillsätts anti-påväxt av mögel och fläcksvampar.

Rena alkydfärger måste serviseras oftare än akryl- och hybridfärger. I gengäld är de billigare.

- Om man målar en päls för att uppdatera färg och glans, är alkydfärg ett bra alternativ. En nackdel är att den starka solen av halv torr färg kan ge läder torkning och solblærer, och att det kan bildas matta fläckar där färgen inte är helt torr innan den utsätts för fukt, nämnda huvud målare i Jotun, Erik Bryng, till ifi. nr.

Hybridfärg

Råd om utomhusfärg:

- Underlaget måste vara torrt.

- Undvik målning / färgning i fuktigt väder och starkt solsken.

- Börja med väster och norr vända väggar på morgonen och, om möjligt, följ solskenet runt huset.

- Måla väggen uppifrån och ned. När du borstar bäken, applicera panelen "våt i våt" panel hela längden på panelbordet för att undvika splittring av lederna.

- Vid användning av akrylprodukter bör temperaturen vara över 8 ° C vid applicering. Förvaringstemperaturen måste vara över 0 ° C eftersom produkterna inte tål frost. Alkydprodukter kan appliceras teoretiskt vid temperaturer i kallt tillstånd. Det rekommenderas inte, eftersom fukt i träytan är fryst så att vidhäftningen av ytbehandlingen kan påverkas.

- Borstar som har använts för olja / alkydprodukter rengörs i vit anda.Borstar som används i vattentäta produkter rengörs i vatten. Rengöringen måste ske innan färgen har torkat.

(Trend Technical)

Hybridfärg är det bästa av akryl och alkyd i en och samma låda. Den består av en blandning av alkyd och akryl, som kombinerar de bästa egenskaperna från bindemedelstyperna. Alkydbindarna ger ett gott skydd mot fuktintrång och ger en fin glans medan akryl ger väderbeständighet, god färg och glansretention samt bra applikationsegenskaper. Färgen blir vattenavvisande och är bra mot regn, solens UV-strålar, kyla och föroreningar.

Hybridfärger torkar snabbt och är lätta att applicera i släta slag utan ränder och sömmar. Färgen tunnas med vatten och är miljövänlig och passar även underlaget. Under goda förhållanden kan hybridisering appliceras i två lager på samma dag, och det tillsätts också fungicider som motverkar tillväxt av swabs och alger på ytan.

- Hybridfärger är ofta de bästa färgprodukterna med de längsta underhållsintervallen, säger Bryng till Ifi. nr.

Läs också: Rengöring av tornen

Färg och lack

Klara (opigmenterade) behandlingar som olja och lack skyddar inte mot ljusnedskärningar. Vissa skydd kan uppnås genom tillsats av UV-absorberare, men effekten är inte lika bra som för pigmenterade system. NTI. Ingen råd att använda klar behandling utomhus.

Genomskinliga behandlingar som oljebestånd, emulsionsdjur och tjärdjur ger ett ganska tunt skyddskikt. Produkterna har genomskinlig pigmentering, så trädets struktur och mönster är synliga. Däcket är täckt, men ytstrukturen kommer fortfarande framåt. Färg appliceras dock i tjockare lager och döljer trädstrukturen i större utsträckning.

ADVERT

Mest populära