All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Förvärv av bostäder

De hade tidigare kommit överens om att övertagandet skulle ske på en söndag kl 13. Köparen trodde boendet var inte tvättas tillräckligt bra, och även om säljaren inte håller enades de slutligen att köparen skulle komma tillbaka klockan 17, så det kunde tvättas bättre.

- De sa att de ville dra av $ 15.000 på grund av tvätten. Det ansåg att vi var orättvisa, säger säljaren till Hus & Bolig.

Vidare säger han att när man köper igen kom tillbaka vid 17, de hade med sig en fuktmätare.

- De började mäta i källaren och trodde att det fanns fukt i en våning på cirka tre kvadratmeter. Våra rumskamrat hade inte upptäckt det här. Jag tyckte det var konstigt att komma med fuktmätare på övertagandet och var lite släcka, sade han.

Inskränkt från 40 000

Men köparen hade flera saker att peka ut på bostaden. Han trodde att annonsen hade påstått att systemet för tvättmaskin ska vara i badrummet, och att detta inte rösta eftersom slangarna från tvättmaskinen i badrummet gick genom väggen och ut i ett förråd intill.

Dessutom uppgav säljaren att en säkring hade gått till köket, som han var beredd att kosta honom lite.

- Köparen sa att han skulle dra av 4000 på inköpspriset på grund av säkringen och detta med tvättmaskinen. Jag blev mycket osäker på summan och ville skjuta upp övertagandet, som han inte ville ha, berättar säljaren.

- Senare insåg jag att det var dumt av mig att skriva detta i övertagandet protokollet, men där och då vi var mycket trötta och skulle vara klar. I efterhand har jag funnit mycket om 40 000 mycket pengar.

Vad är reglerna?

Att det poppar upp meningsskiljaktigheter under ett övertagande kan vara obekvämt för både köpare och säljare. En köpare ser sannolikt fram emot att flytta in i ett nytt hem och vill veta att allt är okej. En säljare har antagligen varit flitig med tvätt och underhåll och vill leverera sitt hem i gott skick. Espen Kheradmandi i Huseiernes Landsforbund

Advokat Espen Kheradmandi i Huseiernes National Association säger att det inte är vanligt att enas om en prissänkning direkt under övertagandet, men köparen kan hålla tillbaka pengar och att detta lösas i efterhand.

- Jag skulle definitivt inte rekommendera en kontraktsmässig summa vid avslag på exempelvis fukt på förvärvsdagen. Då skulle jag i alla fall som säljer skrivet i dokumentet att det var en slutgiltig lösning, så att köparen inte kan få och kräver ännu mer för samma problem senare, sade han.

När det gäller att dyka upp på balansdagen med en fuktmätare, är detta något som köparen har möjlighet att göra. Kheradmandi fortfarande rekommenderar att göra detta antingen på skärmen eller vid ett senare tillfälle om du inte litar på värderingsrapporten.

- Det är väldigt olyckligt när sådana beslut fattas under press. En möjlighet kan vara att ha mäklare vid övertagande, eftersom en mäklare vill vara säkrare på sådana beslut än privatpersoner, säger han.

Bibehållande av pengar

I januari 2017 kommer Högsta domstolen att överväga när risken går från säljare till köpare i bostadsverksamhet.

- Båda parterna är bundna av budgivning och budgivning, och i princip går risken till köparen vid förvärvet. Men det är inte alltid lätt, säger Kheradmandi.

Om en spis röker före övertagandet är det säljaren som måste bära utgifterna i samband med detta, men när det gäller saker man inte kan se och vem inte säljer bra kan det bli mer komplicerat.

- Läckage och fukt som inte syns på displayen kan till exempel vara utmanande. Säljaren kommer i många fall att få sådana saker som omfattas av försäkringen om det upptäcks innan han tar över, men det är inte sällsynta konflikter som uppstår om sådana fall, säger han.

Om du, som köpare, upptäcker misstag eller fel som du tycker du inte var omedveten när du bjuder på fastigheten, kan du välja att behålla delar av köpeskillingen tillbaka. Som säljare kan du vägra att överföra köpet till köparen om du tror att han eller hon kommer med orimliga krav.

- Men i värsta fall kan du behöva sälja fastigheten eftersom köparen kan släppas från kontraktet efter ett tag. Köparen kan också hålla säljaren ansvarig för ekonomisk förlust där säljaren felaktigt vägrade köparen att förvärva ägande, förklarar Kheradmandi.

ADVERT

Mest populära