All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

En våt paradis

En varm dag i juli skäller trädgården i solskenet. Växterna och blommorna har en riktig åskväder och plattan är helt täckt med björkfrön. Luften är fylld av fjärilar och insekter, och konkurrensen mellan de färgstarka sängarna som är den vackraste är benhår.

- Gräsmattan är den svåraste. Det måste skäras varje vecka. Blommorna är å andra sidan väl genomtänkta och därför är de lätta, säger Pirjo, som är värd för huset.

Noggrant planerade

Trädgården är minutiöst planerat och har verkligen vuxit upp till att bli en oas, särskilt som det gränsar till en egen sandstrand. Rytmen i trädgården ställs av stora träd, stenplattor och blommande sängar och lådor.

Den garage och huvudingång i framför huset delar utrymme med en stor, konformad säng och en damm med en flöjtspelare i mitten. En robust sandlåda av loggar står i fin kontrast till alla gröna. Den öppna terrassen är omgiven av frodiga blomsterbäddar och röda pelargoner planterade i lådor.

Ett sommarhus

Till vänster om huset finns en stor gräsyta som sträcker sig ner till stranden. I trädgården hittar vi äppelträd, olika bärbuskar och en trampolin. Närmare bastun är ett utekök med tegel och en sittgrupp under ett litet tak.

Vattnet är högt efter en regnig sommar, och vid skrivning är det helt upp till terrassen.

Läs också:

nordiska trädgårdar är de finaste i världen - och här är beviset

I Danmark, Norge och Sverige, det finns tusentals underbara och anlagda trädgårdar. Här är 11 inspirerande trädgårdar.

1. Bergblom. 2. Kina Spir, buske cinquefoil, bergblommor, krypande körsbär, vintergröna, persiska gul ros, flekktvetann. 3. Bjørkebladspirea, bridal piraeus, cryola, -rosenrot, björnbärsbussar. Illustration: Ralf Kronholm

Här bor: Pirjo och Ari från Villmanstrand, vid den stora sjön Saimen sydost om Finland.

Mina bästa tips:

Jag växer rötter och knölar från frön, liksom många sommarblommor.

Jag gillar att ha många bärbuskar och fruktträd i trädgården.

Stenelementen verkar som en kontrast till grön.

Läs också:

Den personliga kontakten - med nya plattor

Carpenter och baderomsoppusser Jan Thomas Ekstrøm som otraditionella plattor. Han är en av de första som använder Bloom-serien från Italien på ...

ADVERT

Mest populära