All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

En uppgång på toaletten i källaren

Kari Ruud, interiör MNIL hade Choice Hotel Olavsgaard Skjetten om handel blocket eftersom hotellet byggdes 1985. Hennes nuvarande väder inblandad i all utveckling, konverteringar, renoveringar och förändringar Interiören har bland annat dragit både ljuskronor och dekorationer av glasspelare i restaurangen Winter Garden. Hotellet ligger strategiskt längs E6 mellan Oslo och Gardermoen, en plats som de själva beskriver som Norges mest centrala.

Konkurrensen på hotell- och konferensbranschen i och runt huvudstaden är hård och att sticka ut, Hotel Olavsgaard hittade en separat utveckling koncept: konst och litteratur i kombination med boende, högklassig konferens- och bankettfaciliteter.

Konst och litteratur

- Vi vill visa att kurser och konferenser är kunskapsöverföring, och detsamma gäller böcker. Därför använder Olavsgaard litteratur som ett genomgångstema för hela hotellet, säger Marianne Frilseth, försäljnings- och marknadschef på hotellet.

Runt hotellet finns över 25 000 böcker för gäster att läsa och bläddra. I alla hotellrum finns ett urval av läsmaterial och bokhyllor finns på flera ställen. Väggar i vinterträdgård, i korridorer och trapphus, lobbygrupper och korridorer, fodrad med konst av Nico Widerberg, Jon Boe Paulsen Vigdis Fjellheim och Elling Reitan och andra. Korridoren som fungerar som en länk mellan hotellet och konferensanläggningen dekorteras med texter och bilder från konstprojektet AU, som var ett samarbete mellan Ari Behn och Unni Askeland. Många av konstverk är orderböcker, baserat på litteratur som är tillgänglig för hotellets gäster.

Väggarna i det gemensamma området utanför toaletten är dekorerade av tre stora målningar gjorda på beställning av Mona Orstad Hansen. I mitten av rummet finns en stor bronsstaty av Nico Widerberg, mellan spegelkolonner där en dikta av Jan Erik Wold skrivs ut.

Hotellets senaste konstverk har skett i det gemensamma området utanför toaletterna i källaren, under receptionen. Konstnären Mona Orstad Hansen har målat tre målningar på beställningen från hotellet, baserat på Jan Erik Volds dikt. I mitten av golvet i det halvrunda rummet är bronskulpturen Young Girl av Nico Widerberg, och på de spegelklädda pelarna skrivs en dikt av våld.

Glasmurar att göra

I muren mellan herrarnas och dammarnas rum finns öppna glaspaneler. Det finns dock begränsad tillgång från ett rum till ett annat.

- Hela det gemensamma området är nyinredat och vi har byggt upp det med konst och litteratur i mitten, säger Kari Ruud.

De kruma väggarna hos damerna och herrarnas korkar är gjorda av transparent glas, med täta träpärlor som förhindrar öppen visning.

- Vi har fått många positiva återkopplingar från gästerna om de nya toaletterna. De säger att det är så trevligt att de inte vill gå upp igen, säger en nöjd Marianne Frilseth.

Interne konsulten fick i uppdrag att göra Lørenskogs vackraste doer. Resultatet blev väl mottaget, och vid en intern kedjekonferens Choice, främjades till Oslos mest grymma.

Handfaten är gjutna i Corian och upplyst med blå LED-lampor. Istället för wipers eller pappershanddukar kan gästerna torka händerna på en exklusiv handduk, som sedan kastas i tvättkorgen under diskbänken.

- Vi har använt gjutningar i Corian från Antoniolupi, och sandiga, travertinlika plattor på väggar och golv och med mosaik rör på sänkorna och en spegel i damrummet. Skivorna har strömlampor i blå LED-lampor och beröringsfria tvålautomater och vattenband.

Stänkfärger

Bakom den vägghängande vattenkåpan är varje stängning dekorerad med ett akrylark i egen färg. Rörelsemarkören på den beröringsfria manöverpanelen lyser med LED-lampor i samma färg som väggen.

Mänens toalett är utrustad med tre urinaler och så många separata tillslutningar med väggmonterade toaletter med Geberit touchfree manöverpanel. Änden på wc är klädd med en Lintex glasplatta lackerad i olika metallfärger: lila, koppar och turkos.

En fin touch är att rörelsemärken på den svarta svarta displayen för den wc-fria pekplattan ställs in i samma färg som väggen bakom.

Damrummet rymmer också en bokhylla, ett litet inredningsbord med bord och ett par fåtöljer. De fyra fönsterluckorna är inredda som i herrgårdsavdelningen, med ändväggar i lackerat glas, men i färgerna grön, cerise, turkos och lila.

Åpenheten mot trappan ger en illusion av insikt, men närliggande trunkarna gör det privata rummet fortfarande privat från insidan.

- Tanken var att öppna rummet och göra det luftigt. Det kan vara så mörkt och trångt att gå ner i en källare. Här har vi varit floodlighting och glaspartierna försökte ge rummet mer liv. Du tittar in, men ser inte än. Det gör det lite mer spännande.

- Det finns också öppningar i form av små glaspartier, men det är begränsat vad du verkligen kan se, avslutar Kari Ruud.

ADVERT

Mest populära